Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Szarpanie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez minciu » 31 mar 2014, o 19:22

Witam

Tydzień po zakupie Colta 1.3 coś się w nim skopało i auto zaczęło mocno szarpać

Przy delikatnym dodawaniu gazu, colt jakoś przyspiesza... ale jak tylko doda się mocniej gaz to zaczyna mocno szarpać, przerywać, trząść całym autem jakby miało się wszystko rozlecieć... coś jak na nauce jazdy tylko jeszcze mocniej.

Czy jest coś standardowego w Coltach, co może być tego przyczyną?

Kable i świece wyglądają na świeże (NGK).
zamówiony już jest filtr paliwa.... zastanawiam się jeszcze nad:
- czujnikiem położenia przepustnicy - jakie powinien mieć wartości w skrajnych położeniach?? Nie do końca zrozumiałem regulację biegu jałowego w opisie, ale muszę to spróbować zrobić.
- pompa paliwa?
- map senspr
- sonda lambda

kody błyskowe da radę sprawdzić w tej wersji?
minciu

Dostał piw: 0
Województwo: Dolnośląskie

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez tresorex » 31 mar 2014, o 22:31

Może to sprzęgło?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez ludinho1 » 31 mar 2014, o 23:28

nieszczelność w dolocie powietrza ? kąt wyprzedzenia zapłonu? padający aparat zapłonowy lub któraś jego część?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez minciu » 1 kwi 2014, o 16:14

Ewentualna wymiana aparatu zaplonowego to jaki koszt?? Od jakiego auta może pasować ten aparat?

Na allegro widziałem jakąś ofertę naprawy modułu aparatu zaplonowego za 200pln
minciu

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez ludinho1 » 1 kwi 2014, o 21:36

wymiana aparatu to koszt samego zakupu bo wymienisz sobie spokojnie sam. do twojego auta nie pasuje aparat z czegoś innego. musi być od CJ0 1.3. ewentualnie może z lancera CK0 podejść ale tego nie wiem. Mam aparaty z CJ0 1.3 po 150zł za szt. a naprawa modułu to jak widzisz się nie opłaca. :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez minciu » 1 kwi 2014, o 23:14

Tyle że warto sprawdzić jakoś ten aparat przed zakupem... 150zl za używane cośkolwiek do auta to też nie mało:)
minciu

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez ludinho1 » 2 kwi 2014, o 07:23

ja mam 2 szt wyjęte z jeżdzących coltów :) . zgadzam się z tobą że kupowanie nie wiadomo czego od nie wiadomo kogo mija się z celem. ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez minciu » 3 kwi 2014, o 17:52

sprawdzilem kody blyskowe. Wybilo POTENCJOMETR PRZEPUSTNICY. Jak sprawdzic czy winny jest uszkodzony potencjometr czy tylko regulacja?

Przyjżałem się dokładniej jak wygladają kable i niestety w po stronie kopułki jeden jest cały zaśniedziały i zielony, drugi pół na pół... dwa może OK...

Jak dobrać kable, kopółkę i rozdzielacz do colta 1.3 75KM 1998rok?

Czytałem procedurę ustawiania TPS i biegu jałowego, ale nie jestem pewien jednego:
"Przykładowo złącze to nie występuje w silnikach 4G13 po 1996 roku (np. Colt CJx) - wtedy procedura nie działa, gdyż nie jest możliwe przestawienie trybu pracy ECU (komputera wtrysku) w stan serwisowy (możliwe tylko po podłączeniu do MUT II lub III w ASO). ... "

Jetem pewien, że identycznie wyglądającą wtyczkę mam pod maską... czy to możę być ta, której niby być nie powinno?

scalenie postów - Fador
minciu

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez ludinho1 » 3 kwi 2014, o 22:36

minciu napisał(a):

Jak dobrać kable, kopółkę i rozdzielacz do colta 1.3 75KM 1998rok?

"Przykładowo złącze to nie występuje w silnikach 4G13 po 1996 roku

idziesz do sklepu , podajesz te dane i kupujesz.

apropo złącza to występuje w tych autach.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez minciu » 5 kwi 2014, o 10:51

mam jeszcze pytanie odnosnie potencjometra przepustnicy, z tego co widziałem zakres jego REGULACJI to jakieś 0-5ohm lub kohm

jak powinno to wyglądać w pełni sprawnym potencjometrze?? W instrukcji ustawiania TPB jest napisane coś o zwarciu i rozwarciu?

Jednak po głębszej analizie problemu okazało się że: Kable, Świece, Kopułka, Palec nie były pierwszej świeżości. Jedna ze świec była pęknięta na izolacji ceramicznej wzdłuż po całej długości!! Układ zapłonowy sprawdzał siostrze machanik ;] To jest po prostu jakaś farsa... wygląda to tak samo, jak usterki z TVN Turbo... za wymianę rozrządu w 1.3 chcieli brać 500-700zl... stwierdzili że to prawdopodobnie jego wina.. Rozklepany układ zapłonowy znalazłem sam weryfikując ich pracę po tym jak wycenili siostrze rozrząd na co najmniej dziwną sumę!

scalenie postów - Fador
minciu

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez crudo » 27 kwi 2014, o 18:57

Witam,
czujnik położenia przepustnicy (TPS) (błąd nr 14) wg katalogu: miedzy zaciskami 1 i 4 rezystancja w zakresie 3,5kohm-6,5kohm;
między zaciskami 2 i 4 rezystancja ma rosnąć (opór ma zmieniać się równomiernie przy otwieraniu przepustnicy) czyli np. jeśli u mnie jest rezystancja przy dolnym położeniu przepustnicy 0,72kohm to ma w sposób płynny (jednostajny, prostoliniowy) zmieniać się do wartości maksymalnej, która to wynosi u mnie 4,79kohm. Sprawdzić to można omomierzem wpinając się między zaciski 2 i 4 i powolnym otwieraniu przepustnicy [rezystancja ma zmieniać się przykładowo 0,72 0,74 0,76 0,78.....1,2 1,4...4,77 4,79 w zależności jak szybko kręcisz i jaki masz sprzęt]. W momencie gdy jest uszkodzony tps czyli albo wywala check engine albo gdy błąd jest "zamrożony" i występuje szarpanie przy dodawaniu gazu [przeważnie w jednym punkcie np. przy 1,2 tys obr/min] lub przyspieszanie przy delikatnym odjęciu gazu w górnym zakresie pracy przepustnicy [jak masz pedał w podłodze myślisz ze już nic z miśka nie wyciśniesz a tu okazuje się ze lekko puszczasz gaz a on dalej przyspiesza]. Wynika to z budowy potencjometru: szczotki przesuwają się po warstwie oporowej która wyciera się najbardziej w okolicach p. spoczynkowych czyli dla potencjometrów tego typu w min. i max. położeniu. Przykładowo przy uszkodzonym czujniku rezystancja między pinami 2 i 4 wygląda tak: 0,72 0,74 0,78 0,82 1,6 1,8 0,88...właśnie na takie przeskoki trzeba zwrócić uwagę [mogą być mniejsze lub większe] a na końcu 4,52 4,56 5,2 4,6 4,8...
Wysnuję teraz pewną teorię:
-ogromna większość Tps`ów w naszych miśkach jest uszkodzona
wynika to z faktu ze warstwa oporowa się sukcesywnie wyciera a nasze bolidy to już leciwa konstrukcja więc cudów ni ma ;)
Kupowanie używek to czysta loteria (mi się udało gdyż kupiłem zatartą przepustnicę w której zakres potencjometru był większy niż u mnie więc udało mi się wyregulować).
Jedyna rozsądna regulacja uszkodzonego TPS:
luzujemy dwie śruby (klucz 10) wpinamy się między piny 2 i 4 i tak kręcimy tps em aby ominąć dolny przeskok. Jeśli będziemy mieć szczęście to ominiemy tez górny [jeśli przeskok jest przy 0,83kohm i ciągnie się do 0,88kohm to ustawiamy na 0,88 punkt początkowy].
Jeśli na samiutkiej górze będzie przeskok to albo nie depczemy do podłogi albo owijamy czymś górny ogranicznik zmniejszając minimalnie zakres pracy przepustnicy.
Potem oczywiście reset ecu.

Jeśli chodzi o moje doświadczenia z silnikiem to mogę jeszcze nadmienić ze wymiana kabli (przebicie-iskierki w ciemnościach) świec i oczyszczenie kopułki z nagaru (grzebień i piny co na nie przeskakuje iskra) spowodowały szybszą reakcję na gaz w moim miśku. Polecam też czyszczenie przepustnicy i regulację wolnych obrotów (jest film na youtube aczkolwiek ja odkręciłem śrubkę od wolnych trochę mniej). Została jeszcze regulacja zapłonu ale tą przygodę być może opiszę w innym temacie;)
crudo

Dostał piw: 1
Auto: Colt CJ1A

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez kiki23 » 5 maja 2014, o 10:37

Witam. Mam ten sam problem z tym, że problem pojawił się po tym, jak zabrakło mi paliwa.

najgorzej jest na biegu 2 i 3 niskie obrotu kiedy dodajemy gazu, takie szarpanie przerywanie i auto zwalnia no i tek zamo dusi sie jak wciskam gaz mocno od razu...a jak powoli to wchodzi na obroty i cholera wie za co się wziać...
kiki23

Województwo: Lubuskie

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez Fiedziu » 25 cze 2014, o 16:03

Ja mam tak od dwóch lat i olałem to ;)
Fiedziu

Dostał piw: 4
Auto: Bistro
Województwo: Warmińsko-mazurskie

[CJ0 1.3] Szarpanie

Postprzez samanta_colt » 25 cze 2014, o 22:25

mi dziś brat wyczyścił przepustnicę preparatem do gaźników motocyklowych i jest odczuwalna reakcja na gaz :)
samanta_colt

Auto: CJ0

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum