Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Swap 4G13 na 4G92

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

[CJ0] Swap 4G13 na 4G92

Postprzez rycerz » 23 kwi 2014, o 21:50

Witam,

Jak w temacie, planuję swap poczciwego już 1.3 4G13 75KM na 1.8 GTi. (znalazłem coś takiego http://allegro.pl/silnik-mitsubishi-col ... 27693.html)

Szukałem na forum, jednak nic specjalnego nie znalazłem co by zaspokoiło moją rządzę wiedzy.

Mianowicie chodzi mi o to, jakie rzeczy trzeba przy takiej okazji wymienić poza samym silnikiem (z osprzętem), komputerem, dolotem i wydechem.

Czy skrzynie też trzeba zmieniać? (choć to pytanie w sumie retoryczne i bardziej na jaki konkretniej model?)
Co z hamulcami?

I czy w ogóle jest dużo roboty z tym. (nie będę tego robił sam, zlecam do odpowiedniemu mechanikowi z papierami żeby to zalegalizować).

Na tym etapie próbuję oszacować koszt takiej zamiany, żeby zdecydować czy faktycznie robić swapa czy odpuścić.
rycerz

Dostał piw: 0
Auto: Cj0
Województwo: Małopolskie

Swap 4G13 na 4G92

Postprzez LIPA » 23 kwi 2014, o 22:47

Był mój temat na starym forum gdzie opisany był swap 1.3 na 1.6 wszystko co i jak. Skrzynia może zostać jak najbardziej. Trzeba przerobić wiązkę od alternatora. Roboty jest jak zawsze przy swapie.
LIPA

Dostał piw: 3
Auto: Colt

Swap 4G13 na 4G92

Postprzez rycerz » 24 kwi 2014, o 00:35

1.3 na 1.6 jest raczej prosta sprawa... ale 1.8 to już duża różnica nawet w samej mocy. Dlatego pytam co i jak.

Dawno mnie nie było, jak się mogę dostać na stare forum?
rycerz

Swap 4G13 na 4G92

Postprzez Marker » 24 kwi 2014, o 17:13

Po pierwsze masz CJ a ten silnik jest z CA wiec sporo roboty bedzie z wlozeniem silnika. Rzezba przy łapach i nie tylko wiecszukaj 1.8 z carismy msx.
Skrzynia moze zostać z 1.3 aczkolwiek bedzie troche rzezbienia przy mocowaniu do bloku. Zmodyfikowac trzeba bedzie mocowanie rozrusznika. Sprzęgło bedzie pasować od eclipse 1g natomiast docisk od carismy gdi po lekkiej modyfikacji słoneczka. Silnik jest wyższy wiec do roboty bedzie połączenie kolektora wydechowego z reszta wydechu. Najlepiej miec caly wydech z carismy.
Łapy w tym przypadku pasują prawie p&p. Prawie bo ta od strony rozrządu trzeba lekko zmodyfikować. Pamiętaj tez o immobiliserze żeby przełożyć.
Heble to mus bo te z 1.3 sa strasznie słabe. Mogą byc od msx ale najlepiej sprawdzony zestaw tarcze z mini coopera plus zaciski z sigmy. Przy wiązce nie ma za dużo roboty gdyż sporo zostaje.
W przypadku skrzyni z 1.6-1.8 jest mniej roboty bo pasuje bez problemu z tym że trzeba zmienić miske olejowa i smok z gdi. Po szczegóły pytaj FTorka.
Dolot pasuje z 1.3 wystarczy przeplywke przelozyc. Jak mi sie przypomi to jeszcze dopiszę

Jeśli chodzi o koszt to licz tak z 5-6 tys ;)
Obrazek
Marker

Dostał piw: 23
Auto: CJ5A GTi
Województwo: Łódzkie

Swap 4G13 na 4G92

Postprzez rycerz » 24 kwi 2014, o 20:37

Dzięki wielkie za odpowiedź :)

Po pierwsze masz CJ a ten silnik jest z CA wiec sporo roboty będzie z wlozeniem silnika. Rzezba przy łapach i nie tylko wiecszukaj 1.8 z carismy msx.

Czyli szukam silnika 4G93 :)
Coś tam jest po wstępnych poszukiwaniach... zobaczymy jak będzie z resztą części.

W poniedziałek widzę się z mechanikiem, który mam nadzieję, że mi ogarnie tą operację :D

Powoli kompletuję konkretną listę potrzebnych rzeczy.

Gdybym mógł prosić o doprecyzowanie roczników do części.

Mogą byc od msx ale najlepiej sprawdzony zestaw tarcze z mini coopera plus zaciski z sigmy.

Tarcze z mini coopera - też o tym myślałem. 272mm o ile się nie mylę? i czy z zaciskami z sigmy nie ma problemu z dostępnością? Szukam na alledrogo i nic nie widzę...

Najlepiej miec caly wydech z carismy.

Szukam i nie znajduję używek... trzeba będzie nówkę kombinować...

Czy elementy z carismy po lifcie (99' w górę) będą pasowały? czy szukać rocznik 96?
Co do skrzyni to myślałem aby przełożyć z tejże carismy. Pytanie czy wejdzie i czy może szukać z innego modelu?

Czy przy tych przeróbkach o których piszesz, będzie możliwa legalizacja swapa?
Gdzieś czytałem, że nie wszystko można przerabiać jak się chce jeżeli w grę wchodzi zmiana danych w dowodzie. A na tym by mi zależało.

Jeśli chodzi o koszt to licz tak z 5-6 tys ;)

Budżet właśnie przewiduję na te 5-6 tys.
rycerz

Swap 4G13 na 4G92

Postprzez eddie19 » 24 kwi 2014, o 23:48

Jeśłi na allegro nie ma akurat zacisków z sigmy to mogą też być z któregoś Galanta dwutłoczkowe. :) I są tańsze od sigmy z tego co kojarzę, bo sam o nich myślałem kiedyś i były po 30zł/sztuka. Nie wiem jak będzie wyglądała legalizacja silnika, który nigdy nie był w tej budzie, nie ma go w żadnych katalogach itp.
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Swap 4G13 na 4G92

Postprzez vorian » 25 kwi 2014, o 00:37

jak to nie ma zacisków na allegro?
LEWY:
http://allegro.pl/mitsubish-sigma-3-0-zacisk-lewy-przod-sprawny-i4171693517.html
PRAWY:
http://allegro.pl/mitsubish-sigma-3-0-zacisk-prawy-przod-sprawny-i4171693536.html

wiadomo trzeba sie liczyć z tym ze taki zacisk do regeneracji, tj wymiana tłoczków, uszczelek, osłon. Orginalna reperaturka 130zł z tłoczkami, ale mozna wsadzić taką samą reperaturkę od z tym ze od galanta za 70zł (1,6mm bodajże wyższe tłoczki, średnica ta sama) ale to i tak nie przeszkadza w naszym przypadku, gdyż nowa tarcza od mini coopera jest węższa o chyba 3mm od nowej tarczy z sigmy. Wszystko się niweluje :) Co do zacisków mam kontakt do kogoś z MM, podobno zadbane, życzył sobie za nie koło 240zł (za 290 oferował z piaskowaniem i malowaniem proszkowym). Więcej PW
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v
Województwo: Mazowieckie

Swap 4G13 na 4G92

Postprzez rapart » 25 kwi 2014, o 08:29

eddie19 napisał(a):Jeśłi na allegro nie ma akurat zacisków z sigmy to mogą też być z któregoś Galanta dwutłoczkowe. :) I są tańsze od sigmy z tego co kojarzę, bo sam o nich myślałem kiedyś i były po 30zł/sztuka.

30 zł sztuka? Lepszej okazji nie widziałem, od kiedy się urodziłem ;) Widziałem komplet z Pajero za 900 zł, a z drugiej strony sam dałem za komplet z Sigmy 100 zł, jednak 30 zł? Na pewno to były 2 tłoczki?

O przejściu na większe hamulce poczytaj tutaj: podwozie/swap-hamulcow-co-i-jak-t1570.html
Sigma pasuje idealnie i jeśli dobrze kojarzę, to są takie same, jak w EVO 3. Z Galanta owszem, ale były dwa rodzaje - potrzeba ok. 130mm rozstawu na jażmie.

A tutaj masz gotowego dawcę na przeszczep:
http://allegro.pl/mitsubishi-carisma-ms ... 09820.html
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

Swap 4G13 na 4G92

Postprzez eddie19 » 25 kwi 2014, o 13:30

Był dwa tłoczki, ale stan był dość agonalny. Były do piaskowania i do regenerowania gumek itp :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Swap 4G13 na 4G92

Postprzez rycerz » 25 kwi 2014, o 16:37

rapart napisał(a):
A tutaj masz gotowego dawcę na przeszczep:
http://allegro.pl/mitsubishi-carisma-ms ... 09820.html

Widziałem, rozmawiałem. Ma wszystko co potrzeba i w dobrej cenie.

Rozmawiałem też dzisiaj i nawet się widziałem z GeKoNem. posiada 2.0 mivec 24v w swoim lancerze do sprzedania. Bardzo fajny silnik ok 200KM. Postawiony na automacie tiptronic 4 biegowym.
Wszystkie potrzebne części mogę z niego mieć, nawet zawias i kubełkowe fotele ;)

Teraz siadam do kalkulacji finansowej. Mam nadzieję, że mnie to nie przerośnie ;)

EDIT:

Chciałem też zmienić kierownicę. Polecacie coś konkretnego? Na pewno chcę coś mniejszego... bo te 38cm średnicy jest dużo za duże :D
Rozważałem też opcję kierownicy ze sterowaniem audio do radia. Tylko coś nie mogę nic znaleźć...
rycerz

Swap 4G13 na 4G92

Postprzez rycerz » 30 kwi 2014, o 12:04

Chwilowo zawieszam temat.

Wrócę do niego pewnie po wakacjach. Teraz budżet musiał pójść na co innego :(
rycerz