Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓŁNIE] Pióra wycieraczek

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez tresorex » 21 mar 2013, o 08:44

Nie mogłem znaleźć żadnego podobnego tematu więc zakładam nowy...

Czas wymienić pióra wycieraczek... jakie firmy polecacie a których nie i dlaczego?

Miałem już wycieraczki aerodynamiczne, których marki nie pamiętam, kupione w makro za niezbyt wygórowaną sumę... dawały radę bez problemu przez ok 3-4 lata. Nie piszczały, nie zostawiały smug, ładnie przylegały do szyby. Wymieniłem ze starości bo po pewnej zimie odmówiły posługi ;)

Teraz mam aerodynamiczne valeo i szczerze nie polecam... piszczą, skrzypią, słabo są dociskane do szyby...
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez arturca0 » 21 mar 2013, o 08:45

też od kilku dni takie pytanie chodzi mi po głowie, na pewno odradzam promocje boscha na allegro, pochodzą bez problemu tydzień, dwa, a potem to katorga, poleć ktoś coś
arturca0

Dostał piw: 0
Auto: CA1A 95r

Postprzez Grzesieq94 » 21 mar 2013, o 08:46

Ostatnio też stanąłem przed wyborem wycieraczek. Wybór? Bosch od mechanika, bodajże 60zł za komplet lub coś tańszego. Pewnie kilka osób przeczytało mój temat powitalny tak więc wiedzą, że pogiąłem dwie felgi i musiałem zakupić komplecik kół. Nadszarpnęło to moją kieszeń, więc postanowiłem zaoszczędzić na wycieraczkach. Kupiłem zestaw dwóch wycieraczek za ~7zł :rotfl: z Carrefoura. Zdziwilibyście się, ale spełniają swoją rolę w 100%. Przy dużym deszczu ładnie wszystko odprowadzają, a przy mżawce nic nie skrzypi i nie piszczy. Muszę jeszcze tylko wymienić tylną wycieraczkę bo tam została jeszcze stara. Wiadomo, że mogą nie wytrzymać zbyt długo, ale gdybym nawet miał co 3-4 miesiące wymienić komplecik to i tak bardziej się to opłaca od super, extra drogich piór. Mój ojciec w Peugeocie 306 kombi ma właśnie takie z Boscha i piszczą zawsze, bez różnicy czy jest ulewa czy drobny deszcz :P Nie jest z nich zadowolony, a ja wolę swoje z Carrefoura :D
Grzesieq94

Dostał piw: 2
Auto: VW Polo 6N1 1.4L
Województwo: Śląskie

Postprzez misiekwwl » 21 mar 2013, o 08:46

Był gdzies temat o wycieraczkach ale mniejsza o to.
Ja osobiście kupuje zawsze najtańsze- dlaczego?
I tak po zimie wycieraczka sie nie nadaje do niczego, przetestowane na różnych wycieraczkach od tych za 10zł komplet do tych za 90zł.
Moim zdaniem taniej wymienić nawet dwa razy w roku wycieraczki za 10zł niz co roku takie za 90...
misiekwwl
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 20
Auto: Kia cee'd SW 1.6 gdi
Województwo: Mazowieckie

Postprzez maniac » 21 mar 2013, o 08:48

Ostatnio kupiłem Bosch Aero Twin... koszt coś koło 100 zeta za 2 sztuki. Są naprawdę rewelacyjne. Zdecydowanie polecam.
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12

Postprzez Krzychu » 21 mar 2013, o 08:48

Grzesieq94 napisał(a):Kupiłem zestaw dwóch wycieraczek za ~7zł :rotfl: z Carrefoura.

Kur... przepłaciłem :P pare dni temu dałem 8,99 :P Ale faktycznie - wycieraczki jak najbardziej spełniają swoją role. Nie wiem jak z trwałością ale póki co (choć dosłownie pare razy użyte) nie moge złego słowa powiedzieć
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6

Postprzez mystek » 21 mar 2013, o 08:48

Przerabiałem temat Valeo za coś 50 czy 60zł do CJtki i po późniejszej wymianie na zwykłe Alca za 4zł sztuka olałem Valeo, bo to nie ma sensu po prostu, żeby kupować takie drogie wycieraczki. Valeo pochodziły z 3 misiące i do wywalenia, bo już średnio zbierały, a na chińczykach przejeździłem zimę i jeszcze po zimie i było dalej git.

Innymi słowy - frajerem trzeba być, żeby dać ponad 30zł za 2szt wycieraczek, takie jest moje zdanie. Co można jeszcze wymyślić w je*** kawałku gumy? Oglądałem czajniki elektryczne w sklepie i te za 300zł mają takie same funkcje jak te za 30zł, a czajnik elektryczny jest grubszą konstrukcją niż kawałek gumy.

Jak ktoś jest pedantyczny i nie podoba mu się wygląd zwykłych wycieraczek za 4zł, to można kupić za 10zł wersję "flat".
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez Danielo » 21 mar 2013, o 08:49

Ja od ponad 2 lat mam grafitowe wycieraczki ALCA.
Obrazek
Nadal dobrze zbierają, kosztują kolo 10zł (tersorex, masz je niedaleko bo w Castoramie). Teraz je zmieniam bo maluje ramiona wycieraczek a widać ciutkę rdzy na łączeniach :-). 2 zimy przejeździły i z 5 razy może smugi mi zostawały ale wystarczy po nich przejechać ręka i sie ułożą.

W hondzie mam boscha za 60zł i po roku są do wymiany.....
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu

Postprzez maniac » 21 mar 2013, o 08:49

mystek napisał(a):Przerabiałem temat Valeo za coś 50 czy 60zł do CJtki i po późniejszej wymianie na zwykłe Alca za 4zł sztuka olałem Valeo, bo to nie ma sensu po prostu, żeby kupować takie drogie wycieraczki. Valeo pochodziły z 3 misiące i do wywalenia, bo już średnio zbierały, a na chińczykach przejeździłem zimę i jeszcze po zimie i było dalej git.

Innymi słowy - frajerem trzeba być, żeby dać ponad 30zł za 2szt wycieraczek, takie jest moje zdanie. Co można jeszcze wymyślić w je*** kawałku gumy? Oglądałem czajniki elektryczne w sklepie i te za 300zł mają takie same funkcje jak te za 30zł, a czajnik elektryczny jest grubszą konstrukcją niż kawałek gumy.

Jak ktoś jest pedantyczny i nie podoba mu się wygląd zwykłych wycieraczek za 4zł, to można kupić za 10zł wersję "flat".

Mystek, zupełnie się z Tobą nie zgadzam. Ja również uważałem, że wycieraczki są najlepsze wtedy, kiedy kosztują 10 zł para. Niestety bardzo się myliłem, kiedy to odpaliłem BOSCH-e na grubym deszczu, które nie zostawiają smug, pracują bezgłośnie, płynnie, nie przeskakują, nie rozmazują i tak dalej, i tak dalej. Są pozbawione wszelkich wad taniego, chińskiego badziewia, które tak naprawdę gumuje przednią szybę. Co do wytrzymałości, to miałem nieraz BOSCH-a ECO i tego były tylko trochę lepsze od produktów z hipermarketu. Ciekaw jestem jak długo podziała Aero Twin.
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Krzychu » 21 mar 2013, o 08:49

maniac napisał(a):Niestety bardzo się myliłem, kiedy to odpaliłem BOSCH-e na grubym deszczu, które nie zostawiają smug, pracują bezgłośnie, płynnie, nie przeskakują, nie rozmazują i tak dalej, i tak dalej. Są pozbawione wszelkich wad taniego, chińskiego badziewia, które tak naprawdę gumuje przednią szybę. Co do wytrzymałości, to miałem nieraz BOSCH-a ECO i tego były tylko trochę lepsze od produktów z hipermarketu. Ciekaw jestem jak długo podziała Aero Twin.

Chińczyk chińczykowi nierówny. Kiedyś kupowałem wycieraczki w praktikerze - UNI coś tam za 7 zł - nie ważne czy na dużym deszczu czy na mżawce nie zostawiają zupełnie smug, nie trą, nie przeskakują tylko płynnie lecą z dołu do góry po drodze zbierając wszystko dokładnie - wytrzymywały całą zime i jeszcze troche. Fakt że nigdy nie korzystałem z wycieraczczek po 50, 30 czy nawet 20 za sztuke bo jezeli tą samą funkcje spełniają te za 3,5 no to sorry... nawet żebym miał je wymieniać co 3 miesiące ;)
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6

Postprzez maniac » 21 mar 2013, o 08:50

Masz rację. ;) Też kiedyś kupowałem Chińczyki, które kiedyś miały ZNACZNIE lepszą jakość niż teraz (ten sam producent, to samo opakowanie). Ale ostatnio przejechałem się na takich wycieraczkach i po prostu chciałem spróbować czegoś nowego - tak by zobaczyć, czy cena przełoży się na jakość. Na razie tak jest. Zobaczymy co będzie później.
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez eloo » 21 mar 2013, o 08:50

prawą wycieraczkę mam bosha, lewą ukradli to kupiłem w tesco za 13zł. Po roku jazdy obie zgarniają wodę tak samo tylko na chińczyku wyblakł lakier. Jak ktos lubi przepłacać to niech kupuje drogie wycieraczki.
eloo

Dostał piw: 1

Postprzez ozzy89 » 21 mar 2013, o 08:51

Danielo napisał(a):Ja od ponad 2 lat mam grafitowe wycieraczki ALCA.
Obrazek

też takie kupuję co sezon ;)
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Postprzez mystek » 21 mar 2013, o 08:51

#Maniak - umówmy się, że wszystko zależy od doświadczeń (tak samo jak w temacie o akumulatorach ;)). Jak widać po ilości wpisów póki co większość osób przerzuciła się z drogich na tanie niż odwrotnie, bo jakością nie ustępują.

Co do tzw "chińczyków", to Alca to firma niemiecka i tam są produkowane ich wycieraczki. Jak się nie mylę, to aktualnie mam na przodzie jedno pióro Alca, a drugie Optima (to jest chińczyk typowy, koszt 3,20zł za pióro jakoś :P) i obie gumy zbierają na tym samym poziomie. Inna kwestia to taka, że mam wyrypane tulejki wycieraczek, więc dobrze zbierają dopiero albo przy prędkościach ponad 80km/h (podczas psikania płynem do spryskiwaczy), albo w deszczu ciut wiekszym niż mżawka. Wszystko przez to, że nie ma docisku przez w/w tulejki
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez macieekg » 21 mar 2013, o 08:51

Mógłby ktoś podać oryginalne długości piór wycieraczek dla CA? Parę razy zmieniałem i już nie wiem jakie mają być.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Postprzez tresorex » 21 mar 2013, o 08:52

Wg katalogu IC 450 i 500mm

W instrukcji nie podają, nikt raczej nie ma już oryginalnych więc nie ma jak zmierzyć ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez maniac » 21 mar 2013, o 08:52

macieekg napisał(a):Mógłby ktoś podać oryginalne długości piór wycieraczek dla CA? Parę razy zmieniałem i już nie wiem jakie mają być.

Na każdym opakowaniu z wycieraczkami masz napisane "Colt IV". ;-) Jeszcze nie spotkałem się, żeby jakiś producent oszukiwał na pudełku z długością piór.
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 21 mar 2013, o 08:52

Wg manuala oryginalne pióra przednich wycieraczek:
MB821509 500mm
MB859107 425mm

oraz tylna:
MB882960 350mm

Myślę że takie będą najpewniejsze.

2x kupowałem wycieraczki i zawsze prawa była za długa mino że na opakowaniu pisało colt IV
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez maniac » 21 mar 2013, o 08:53

tresorex napisał(a):2x kupowałem wycieraczki i zawsze prawa była za długa mino że na opakowaniu pisało colt IV

Przez 2.5 roku nie udało mi się kupić złych wycieraczek, ale raczej pamiętałem, że jedna miała 530mm a druga 480. ;)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 21 mar 2013, o 08:53

To dobrze pamiętasz :) zaraz zrobię nowy temat dot. długości piór do wszystkich coltów :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum