Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] kłopoty z zapaleniem na zimnym silniku

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] kłopoty z zapaleniem na zimnym silniku

Postprzez OPRcoltowicz » 30 mar 2014, o 11:48

Czesć!
z góry przepraszam za jakiekolwiek pomyłki ale jestem świeżakiem na tym forum:)
otóż sprawa ma się następująco:
od około 2 tyg w moim Colcie( wersja KISS GLX 1.3 1999r) jest kłopot z odpaleniem na zimnym silniku. Po uruchomieniu stacyjki az pogasną wszystkie kontrolki odpalam iii nie włącza się ssanie, obroty są około 600 i jesli nie dodam gazu silnik gaśnie. nie ma natomiast problemu jeśli silnik jest ciepły lub po 2 lub 3 próbie odpalenia na zimnym. dodam iż Colta kupilem w Niemczech 2 mieś temu ii nic nie działo sie podobnego, zrobilem nim 4 trasy po 800 km własnie na teren niemiec.
Co zostało zrobione:
dzieki użytkownikowi SCANIA, ktoremu bardzo ale to bardzo dziekuje za czas i cierpliwość oraz pomoc kupiłem środek K2 i wyczysciłem przepustnice, nauczylem obrotów silnik. dziś rano odpalam go i znow to samo siędzieje obroty okolo 600 i jesli nie dodam gazu to zle pali....
Już zupelnie nie wiem co robić.
Czy to możliwe ze ja cos zepsulem ? Robilem konserwacje nadkoli Gumbitem i podnosilem auto na podnosnikach...
Dziekuje z góry za pomoc i pozdrawiam!
Kobiety. Nie można z nimi żyć, nie można też spędzić ich jak bydło do Kanady...A.B.
OPRcoltowicz

Dostał piw: 1
Auto: Colt CJ0 1.3 12 V KISS
Województwo: Opolskie

CJO kłopoty z zapaleniem na zimnym silniku

Postprzez vorian » 30 mar 2014, o 12:21

moze silniczek krokowy padł. Miałem kiedyś identyczny problem w Fordzie Escorcie. Reguluje on właśnie wolne obroty, na zimnym wpuszcza więcej powietrza przy ssaniu zeby silnik miał wyższe obroty. Jak nie działa to zimny silnik nie dostaje dodatkowego powietrza i najzwyczajniej w świecie gaśnie albo chodzi na bardzo niskich obrotach.
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v
Województwo: Mazowieckie

Postprzez OPRcoltowicz » 30 mar 2014, o 12:25

a jest możliwość sprawdzenia tego oczywiście prócz kupna zamiennika?
Kobiety. Nie można z nimi żyć, nie można też spędzić ich jak bydło do Kanady...A.B.
OPRcoltowicz

Postprzez ludinho1 » 30 mar 2014, o 12:32

Wymrygaj błędy ecu. jest instrukcja w dziale zrób to sam. po 2 : skoro problem pojawił się po czyszczeniu przepustnicy to należy przeprowadzić pełną regulację obrotów . i problem zniknie zapewne. . instrukcja też jest na forum. :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez OPRcoltowicz » 30 mar 2014, o 12:34

zaraz wymrygam :) ponad to posprawdzam świece, odepne czujnik od przepustnicy...cos to da?
nie, nie problem pojawił się PRZED oczyszczeniem przepustnicy...
OPRcoltowicz

Postprzez vorian » 30 mar 2014, o 12:36

Chyba trzeba mieć tester. U mnie pamiętam zapiekł się taki trzpień i po prostu silniczek nie dawał rady poruszać zaworem regulującym dopływ powietrza. Rozebrałem, wsadziłem do benzyny, oczyściłem i wszystko wróciło do normy. Tutaj nie wiem za bardzo co to za silniczek. Czy to jest coś w stylu zamknięty/otwarty czy ma kilka stopni otwarcia. Jak to pierwsze to mozna wpiąć 12v i posłuchać czy elektromagnes pracuje.
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v

Postprzez OPRcoltowicz » 30 mar 2014, o 13:18

hm no więc tak:
co do wymigania błedów chyba cos poperdzielilem i nic nie pokazalo..
odkręcilem 2 świece poczawszy od prawej strony jak stoimy przodem do snilnika i byly ciemne oraz mokre...dwóch pozostalych nie zdołałem odkrecić tak mocno były zapieczone...
teraz pytanie: jesli cos przy czyszczeniu popierdzielilem z obrotami to mogą byc mokre swiece?
OPRcoltowicz

Postprzez ludinho1 » 30 mar 2014, o 13:25

świece i przepustnica to jak piernik do wiatraka. także na twoje pytanie odpowiadam- Nie. A błędy to zmostkuj 1 i 4 pin i włącz zapłon.
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez OPRcoltowicz » 30 mar 2014, o 14:15

Gotowe:
Lampka silnika migała miarowo co 1 sekunde
Lampka ABS migala 3 razy po 2 sekundy i 3 razy po 1 sekundzie. wiec błąd numer 33, lampy stopu...
już nic nie kumam...

edit:
zrobiłem restart ECU, wyjąłem klemy poczekałem 15 minut, odpalilem poczekałem do załączenia wentylatorka, pozniej ustawilem obroty na 800/ min poczekalem az sie wlaczy wentylatorek, nastepnei powlaczalem wszystko swiatelka halogenki tylną szybę i klime. wyłączyłem a nastepnie przejechalem sie nim zobaczymy jutro rano jak odpali ..

edit 31.03.2014
no i ciul Misiek dalej zle pali na zimnym jakby z oporem ssanie sie wlaczalo. postanowilem zamowić kompletną przepustnice z silnikiem krokowym z allegro teraz pytanko czy ta jest okej ? czy ktoś z forumowiczów ma do sprzedania taką częśc?

http://allegro.pl/przepustnica-kompletn ... 17363.html

scalenie postów - Fador
OPRcoltowicz

Postprzez ludinho1 » 31 mar 2014, o 17:22

1 -Ta przepustnica z linku pasuje. 2- ja mam taką do sprzedania. 3-nie jestem do końca przekonany czy to ona jest winna. Bardziej skłonny byłbym posądzić czujnik temperatury, bo jakby nie patrzył to coś musi powiedzieć ECU że silnik jest zimny i należy podnieść obroty.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez OPRcoltowicz » 31 mar 2014, o 20:29

o kurde serio? ja myślalem że to przepustnica..a dostane ten czujnik? ewentualnie czy Ty masz go?

Temat uważam za zamknięty. zostały wymienione świece na nowe NGK oraz zatankowane ( przez przypadek) paliwo na stacji innej od O.....i wszystko wróciło do normy :)
Dziekuje panowie z góry w szczególności Ludinho oraz Vorian, Scania!

scalenie postów - Fador
OPRcoltowicz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum