Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ5] Pranie tapicerki

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

[CZ5] Pranie tapicerki

Postprzez majColt » 17 mar 2014, o 11:58

Czy ktoś próbował zdejmować obicie foteli z przodu i z tyłu w CZ5? Interesuje mnie czy można bez demontażu foteli zdjąć samo ich obicie (głównie siedziska) i czy wytrzymają pranie w pralce?
majColt

Dostał piw: 1
Auto: 1.3 CZ5 2006 LPG
Województwo: Śląskie

[CZ5] Pranie tapicerki

Postprzez superspeedo » 17 mar 2014, o 15:40

Może łatwiej by było wypożyczyć odkurzacz Karcher Puzzi 100 + detergent do prania tapicerki Karcher RM760 za 60-70zł na dobę i wyprać całe auto a najlepiej to zrobić to z kolegą i zapłacić połowę, a przy okazji wyprać np. łóżko czy inny dywan? Ja tak zrobiłem ze 2 tygodnie temu, wziąłem odkurzacz znaleziony na tablica.pl w piątek i oddałem w sobotę (a kiedyś sobie kupiłem taki odkurzacz ale mi przeszło i sprzedałem:-) ). Koszt 65zł a wyprałem jeszcze dodatkowo kilka rzeczy.
Obrazek
superspeedo

Dostał piw: 0
Województwo: Dolnośląskie

[CZ5] Pranie tapicerki

Postprzez majColt » 25 mar 2014, o 13:58

No to już wiem, że się da. Jeśli chodzi o przednie fotele i zagłówki to demontaż i montaż jest banalnie prosty. Obicia prałem w automacie - program do bawełny w temp. 40 st.celc. Użyłem płynu do prania ciemnych tkanin i płynu do płukania. Wirowanie 1000rpm. Po wyschnięciu trzeba obicia wstępnie wyprasować. Po założeniu gdzieniegdzie dalej pozostają zagniecenia więc końcowe prasowanie już po nałożeniu na fotele. Czas demontażu i montażu ok.1,5 godziny (bez prania) a za drugim razem pewnie niecała godzina.
Jeśli chodzi o tylną kanapę to żeby zdjąć obicie najpierw trzeba odkręcić stelaż i prowadnice siedziska. W to się już nie bawiłem bo nie wiedziałem czy jest jakiś prosty sposób na wyjęcie siedziska kanapy (proszę Was o wskazówki !!!). Tylne oparcia sobie też darowałem, ale demontaż byłby tak prosty jak w przypadku przednich foteli.
Efekt: "1 właściciel niepaląca kobieta, polski salon, 5000km przebieg" lub jak kto woli "Niemiec pod kocem trzymał a jak sprzedawał to płakał". A tak poważnie to klasyczne pranie daje rewelacyjny efekt. Jak ktoś ma czas i ochotę to polecam.
Pozdro
majColt

[CZ5] Pranie tapicerki

Postprzez piorun » 25 mar 2014, o 22:49

Raczej takiego rodzaju prania nie zaleca się do tapicerki samochodowej . Pranie ekstrakcyjne ( ewentualnie parowe przy zachowaniu extremalnych środków ostrożności) jest to jedyna metoda rekomendowana poprzez producentów takiego typu materiału. Ewentualna zabawka karchera z gamy puzzi to minimum co daje wymierny efekt. Pranie, prasowanie, maglowanie i tego typu zabiegi to można stosować na odzieży codziennego użytku bądź pościeli.
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

[CZ5] Pranie tapicerki

Postprzez Fador » 26 mar 2014, o 09:22

miałem w CZ3 pokrowce na miare, oryginały z salonu, też ściągałem i do pralki na trybie ręcznym. Wyglądały jak nowe i w aucie pachniało długo Lenorem :D
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

[CZ5] Pranie tapicerki

Postprzez piorun » 26 mar 2014, o 12:14

Pokrowce to nie oryginalna tapicerka. Pokrowce można prać w pralce tak jak ubrania.
piorun

[CZ5] Pranie tapicerki

Postprzez majColt » 26 mar 2014, o 15:20

Można czy nie, u mnie zdało egzamin bez jakiegokolwiek uszczerbku dla materiału obicia. Woda to woda, detergent to detergent :evil: .
PS. Krochmalenie odradzam :lol:
majColt

[CZ5] Pranie tapicerki

Postprzez piorun » 26 mar 2014, o 15:44

majColt napisał(a):Woda to woda, detergent to detergent :evil:

Dla Kowalskiego niby tak ;) Pranie tego typu obić tapicerowanych w pralce z chemią do tego nie przeznaczoną znacznie osłabia strukture materiału co przekłada się na jego przyśpieszone zużycie.
piorun

[CZ5] Pranie tapicerki

Postprzez mayer » 26 mar 2014, o 16:32

W ten sposób każda tkanina się niszczy. Pomijając fakt, że każe pranie niszczy tkaninę :)
mayer

Dostał piw: 0
Województwo: Małopolskie

[CZ5] Pranie tapicerki

Postprzez piorun » 26 mar 2014, o 17:10

Pralka jest The Best
Generalnie obiciówka z CZ jest przyjemna w praniu i dosyć łatwo z niej brud schodzi.
piorun

[CZ5] Pranie tapicerki

Postprzez majColt » 27 mar 2014, o 11:20

Ja mam swoje zdanie i swoje argumenty, a Ty masz swoje zdanie i swoje argumenty i to jest OK. Muszę Ci przyznać rację że jest ryzyko w praniu w pralce ponieważ twarde plastikowe zaczepy będące elementem obicia mogą podczas prania to obicie uszkodzić. Jak ktoś chce to powtórzyć to na własne ryzyko.
PS.
Tekst posta niszczy system 8-)
Piwko i pozdrawiam
majColt

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum