Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Dyskusje ogólne
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Zielone światło dla Cyborgów w Polsce :D

Ogólne rozmowy związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Postprzez snajper90 » 24 mar 2014, o 15:26

LHP napisał(a):Niektórzy (między innymi teraz i Ty) uczepili się tych odlewów i od kilku lat każdy kto coś na tym forum napisze jest wrzucany do jednego wora z ludźmi którzy kiedyś na coś się napalili i nic z tego nie wyszło.

Ja się z tego śmieję tym bardziej że ja też 2x się pisałem na odlewy / lotki, ale raz nie kupiłem bo byłem właśnie jednym z tych z worka, a ostatnio nie kupiłem bo miałem zamiar pozbyć się auta ;)

LHP napisał(a):Wspomniałem o randze klubowicze tylko dla tego, że skoro ktoś utożsamia się z pewną grupą ludzi powinien trzymać ich stronę a nie naśmiewać się jak by nie było z czyichś marzeń ;)

Nie nabijam się z marzeń, w żadnym wypadku. Ale podchodzę teraz do tego inaczej, bardziej sceptycznie i z dystansem bo większość tylko o tym mówi a garstka z silnym postanowieniem do tego dojdzie. Taki urok że starsi forumowicze póki nie widzę efektów to będą kręcić nosem - inni bardziej, drudzy mniej ;) Zupełnie odwrotnie niż "młodsi" stażem
Na Coltmanii od 11.10.2011r.
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 111
Auto: Nissan Silvia S15
Województwo: Małopolskie
  • Strona WWW

Postprzez mystek » 25 mar 2014, o 19:08

Generalnie nie jeździłem samochodem na brytyjskich blachach w Polsce, tak jak tomchuk napisał. Natomiast w drugą stronę, czyli jazda z LHD w Anglii dla mnie jest całkiem ok. Nie czuję żadnego dyskomfortu. Opisywałem moje odczucia na MM, więc przekleję:

Ja nieco z innej strony, bo użytkuję samochód z kierownicą po lewej stronie na lewostronnym ruchu. Powiem Ci szczerze, że każdy mi gadał, że będzie ciężko itp, a to nie prawda. Samochód użytkuje się normalnie. Jak mam sytuację, że "wypadałoby wyprzedzić" bo np jedzie przede mną ciężarówka, to... nei wyprzedzam i tyle. W Polsce też tak robiłem - nie wyprzedzałem, czekałem na "dojście" drugiego pasa do wyprzedzania i wtedy robiłem taki manewr.

Przy zmianie pasa ruchu - martwy punkt to martwy punkt, trzeba uważać. Nieco bardziej się głowę wykrzywia patrząc w prawe lusterko, kiedy chcesz zmienić pas z lewego - wolniejszego, na prawy - szybszy, ale nie miałem jeszcze sytuacji, gdzie np komuś się wrypałem przed zderzak, czy że ktoś musiał trąbić.

Co tam jeszcze - skręcanie - normalnie się odbywa, parkowanie - normalnie, nawet bym rzekł, że wysiadanie z samochodu jest łatwiejsze, bo np zaparkujesz przy lewej krawędzi drogi, to nie wychodzisz z samochodu na jezdnię, tylko na chodnik.

Największym minusem są... bramki na autostradach np, czy parkingi w marketach :P bo jednak trzeba wysiąść żeby przycisnąć przycisk, czy wrzucić monetę :)

Poza tym wszystkim - jest normalnie. Tak jak ktoś pisał już 5-6 lat temu w tym wątku - idiotów znajdziesz wszędzie, a wydaje mi się, że jak ktoś będzie miał ograniczoną widoczność, to przemyśli 2 razy zanim zacznie wyprzedzać. To tak samo jak ktoś wsiada np do Lancera EVO, a po chwili do Nissana Micry 1.0 - wiesz, że nie wyprzedzisz w 3 sekundy, albo ciężej ci będzie zmienić pas ruchu, więc tego nie robisz, bo masz świadomość pewnych ułomności Micry względem EVO :)

PS: ale generalnie za jakiś czas będę chciał sprzedać Rovera i kupić samochód z RHD z tego względu tylko i wyłącznie, żeby nie mieć problemów z policją tutaj (odbieranie samochodów imigrantom) + dowiedziałem się, ze są ubezpieczalnei, które akceptują polskie zniżki + pojeździłbym sobie takim FTO GPXem :) pełno tego na AutoTrader :P
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez tomchuck » 25 mar 2014, o 21:17

No właśnie, nawet nie pomyślałem o bramkach na autostradzie i parkingach... jeździłem tylko po względnie pustych drogach dla zabawy :)
W większym ruchu czułem dyskomfort właśnie z racji wyprzedzania, bo szlag mnie trafia jak mam jechać 70-80/h za ciężarówką.
Co do samej jazdy angolem, to bardzo mi się podobała, jestem praworęczny i czułem lepsza kontrolę nad autem mając ją wciąż na kierownicy i wbijając biegi lewą ręką na niektórych zakrętach (wejściu/wyjściu z nich)

Mystek;
jeśli chciałbyś fto to polecam poszukanie manuala, Ja zaczynałem od GPX 4A/T i było to dla mnie bardzo fajne i szybkie auto, ale do czasu... A mianowicie do momentu kiedy przejechałem się GPvR 5M/T ;) Chociaż ciekawi mnie jedna wersja której nie miałem, czyli polift ze skrzynią 5A/T przełożenia poszczególnych biegów podobno takie jak w manualu, jedynie dłuższe przełożenie główne. Może to ciekawie pracować, bo sam tiptronic w mitsu bardzo przyjemnie działa ;)
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do Dyskusje ogólne

Powrót do Strona główna forum