Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Problem z pracą silnika

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez LHP » 24 mar 2014, o 09:57

Witam
potrzebuję pomocy w diagnozie problemu
colt przez kilka kolejnych dni miał co raz większe problemy z odpalaniem aż w końcu przestał odpalać całkiem sprawa wyglądała tak że każde jedno przekręcenie kluczyka dawało lepszy efekt bo za każdym razem jak by już prawie odpalał ale na koniec to nawet po 30 minutach się go nie udało odpalić. Wymieniłem moduł zapłonowy w aparacie bo akurat miałem zapasowy - nic to nie dało:( wymieniłem cały aparat zapłonowy i colt odpala prawie od razu za każdym razem ale po dodaniu gazu gaśnie próbowałem opóźniać i wyprzedzać zapłon i jedyna różnica pojawiła się przy odpalaniu ale przy samej pracy to już nie zauważyłem większej różnicy. Jeśli po pompuje gazem to udaje się nawet wykręcić silnik na jakieś wyższe obroty ale jeździć tak się nie da :( Zauważyłem że świeca na 1 cylindrze jest po kilku odpaleniach strasznie czarna ale sucha natomiast 3 pozostałem nie są jakoś strasznie czarne ale za to jak by lekko wilgotne. Wymieniłem już kable,świece,aparat,pompę paliwa oraz filtr paliwa, sprawdziłem znaki na rozrządzie dalej nic. Zapomniał bym dodać ,że na wolnych obrotach colt pracuje prawie że idealnie jedyne co mnie zastanawia to fakt że chyba nie ma ssania tylko od razu colt ustawia się na ok 1000 obrotów . Druga podejrzana sprawa to (chyba tak to się nazywa) czujnik położenia przepustnicy gdy odepnę od niego wtyczkę to colcik dokładnie tak samo kulawo chodzi i zatyka się przy dodaniu gazu - da się go jakoś zmierzyć sprawdzić ?? Mam nadzieję że ktoś to wszystko przeczyta i spróbuje mi pomóc gdyż wczoraj przepadło już jedno wpisowe nie chciał bym stracić następnej imprezy która będzie w najbliższą niedzielę :(
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 24 mar 2014, o 11:33

skoro jedna świeca sucha to może jeden wtrysk nie podaje wachy i w związku z tym silnik śmiga na 3 gary.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez LHP » 24 mar 2014, o 11:46

sucha ale czarna czyli okopcona więc wydaje mi się że coś się tam spala skoro jest czarny nalot po za tym gdyby chodził na 3 gary to wkręcał by się na obroty w miarę tak samo jak na 4 a tu po wciśnięciu gazu w podłogę obrotomierz stoi w miejscu lub wręcz auto gaśnie .
LHP

Postprzez Tovija » 24 mar 2014, o 12:11

Czarna sucha świeca - okopcona świadczy najczęściej o zbyt bogatej mieszance paliwowo-powietrznej. Ciekawe, że okopcona jest tylko na jednym garze. Kable, świece, aparat wymienione więc o słabej iskrze raczej nie powinno być tu mowy.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez LHP » 24 mar 2014, o 12:50

Co do tych świeć to po dłuższym kręceniu i kilkunastu odpaleniach wszystkie są czarne i okopcone, ta na pierwszym cylindrze jest czarna już po paru przekręceniach kluczyka. Jak sprawdzić czujnik położenia przepustnicy bo to chyba on ma powiedzieć komputerowi ile ma podać paliwa ??
LHP

Postprzez Tovija » 24 mar 2014, o 14:14

A próbowałeś wymrugać sobie błędy diodą ? Może ECU nam coś powie. Same ECU też możesz sprawdzić fizycznie czy przypadkiem w środku nie wylały się bądź nie spuchły kondensatory.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez LHP » 24 mar 2014, o 14:51

Mrugałem i na początku miałem błąd 11 podmieniłem sondę lambdę i błąd znikł, obecnie nie ma żadnego błędu. ECU raczej sprawne bo po odłączeniu TPS-a od razu wywaliło błąd 13 do tego na aparacie jak połączę pin 3 i 5 to słychać pracę wtrysków(wyczytałem, że tak można sprawdzić sprawność ECU). Wcześniej zapomniałem dodać, że wymieniłem nawet paliwo w baku na świeże ;)
LHP

Postprzez Tovija » 24 mar 2014, o 14:59

Ecu faktycznie jest ok. To mamy jedno wyeliminowane.
Hmm... Skoro po odłączeniu wtyczki czujnika położenia przepustnicy wyrzuca błąd 13 to znaczy, że czujnik powinien być dobry, nie mniej być może będzie trzeba przeprowadzić jego regulację. W książce naprawczej do CA0 powinna być po angielsku instrukcja jak to poprawnie zrobić - sprawdź to ;)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez LHP » 24 mar 2014, o 16:03

Ustawiłem TPS-a według takiej instrukcji:
"trzeba omomierz, do tego jeszcze szczelinomierz 0.45mm i śrubokręt krzyżakowy. wszystko masz w service manualu i na podanej wcześniej stronce. szczelinomierz wkładasz pod śrubkę zgrubną ustawiania obrotów, odkręcasz śrubki TPSa, przekręcasz go max w kierunku odrotnym do ruchu wskazówek zegara, mierzysz opór między końcówkami 3 i 4, ma być zwarcie lub w pobliżu, kręcisz powoli TPSem w kierunku ruchu wskazówek zegara aż na omomierzu pojawi się rozwarcie obwodu. dokrecasz śrubki, wyciagasz szczelinomierz i gotowe. "

niestety dalej to samo :(
LHP

Postprzez Tovija » 24 mar 2014, o 16:12

HYMMMn.... teraz jeszcze raz przeczytałem to wszystko po kolei i pisałeś, że po odłączeniu wtyczki od TPS'a nie zmienia się praca silnika - jest tak samo. Poszedłbym w takim razie jednak w kierunku jego wymiany jeżeli masz taką możliwość. To może rozwiązać jednak sprawę - pamiętaj jednak, że gdy wymienisz TPS musisz ponownie go ustawić ale widzę, że instrukcję masz napisaną na galowo i skoro już to robiłeś to teraz pewnie będzie to dla Ciebie błachostka.
Sprawdź jeszcze jak samochód będzie się zachowywał po odłączeniu czujnika temperatury płynu chłodniczego.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jurop » 24 mar 2014, o 16:34

Sprawdź jak możesz czy wszystkie wtryski leją tak samo bo u mnie po poskładaniu silnika po wymianie uszczelki pod głowicą odpalił za pierwszym razem, jazda próbna i okazało się że po chwili nie chciał się wkręcać na obroty tak jak zawsze, a dodatkowo zaczął szarpać. Podejrzenie padło na wilgoć albo źle ustawiony zapłon. Rozebranie wszytskiego wyczyszczenie i colt już wcale nie odpalił. Różne kombinacje z aparatem, świecami podawanie paliwa bezpośrednio w przepustnicę i na chwilę ruszył. Wymiana filtra plaiwa i dalej niet. Okazało się że jak by było mało kosztółw z robotą silnika poleciał ana sam koniec pompa paliwa, wymieniona i ruszyło od strzału
jurop

Dostał piw: 1
Auto: Zafira C / Volvo s40

Postprzez LHP » 25 mar 2014, o 15:11

Niestety nie mam jak podmienić TPS-a ale co raz bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że jest dobry gdyż płynnie zmienia swój opór no i z jego regulacja nie było problemów :) Odłączyłem czujnik na chłodnicy oraz termostacie różnica taka że po odłączeniu tego z termostatu auto odpala tylko na kilka sekund wskoczy może na jakieś 600 obrotów i gaśnie .Pompę paliwa wraz z paliwem wymieniłem i żadnej różnicy. Wtryski można sobie wyciągnąć razem z całą listwą ? żeby zobaczyć jak leją?
LHP

Postprzez jurop » 25 mar 2014, o 15:18

Tak wtryski wyciągasz z całą listwą
jurop

Dostał piw: 1
Auto: Zafira C / Volvo s40

Postprzez LHP » 25 mar 2014, o 15:52

Odkręciłem listwę i wygląda na to,że wszystko w porządku z każdego wtrysku paliwo leci tak samo daleko i jak na moje oko to ładnie rozpyla .
LHP

Postprzez Krzychu » 25 mar 2014, o 15:54

Możesz odkręcić listwe i podstawić cztery słoiczki i zobaczyć czy jednakowo się zapełnią po chwili kręcenia
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6

Postprzez LHP » 25 mar 2014, o 16:24

Zrobiłem jak napisał Krzychu i wygląda na to że wszystko w temacie wtrysków jest ok.
LHP

Postprzez Tovija » 25 mar 2014, o 16:42

No to powoli kończą nam się pomysły karwasz twarz... a zajrzyj do przepustnicy i zobacz jak to tam wygląda. Może jest zasyfiona i stąd te problemy ? Zobacz też czy motylek płynnie się otwiera oraz czy nie są zasyfione dziurki od podciśnień.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 25 mar 2014, o 21:10

założyłeś używany aparat i nie raz się spotkałem z tym że siekierka na kijek :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez LHP » 25 mar 2014, o 23:24

Z przepustnica pobawię się jutro chociaż na pierwszy rzut oka wygląda na całkiem czystą .
ludinho1 od początku mam takie przeczucie, że nic lepszego od poprzedniego nie kupiłem ale musiał bym mieć strasznego pecha gdyż mam już 3 moduły zapłonowe i na każdym to samo :(
LHP

Postprzez ludinho1 » 25 mar 2014, o 23:43

moduł modułem a cewka ?? mierzyłeś rezystancje? jak wygląda wizualnie?
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum