Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Turbo??

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez Szpako » 18 mar 2014, o 21:40

Mysle nad uturbieniem swojego colcika czy ktos ma jakies pojecie na temat turba bo mam silniczek 1.6 glxi czy mogł by ktos cos podesłac lub doradzic :) z góry dziekuje
Szpako

Dostał piw: 1
Auto: M Colt gen4 (Puszka cocacoli)
Województwo: Lubelskie

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez Fador » 18 mar 2014, o 22:27

post77477.html#p77477
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez kisiello » 18 mar 2014, o 23:22

pytanie jaką masz wiedzę techniczną na temat samego softowego uturbiania silnika :) musiasz zdać sobie sprawe z tego że turbo da Ci z 20-30 KM a wpakujesz w silnik z 5000zl :) prościej pomyśleć nad swapem :)
(moge się mylić, jeśli tak to proszę mnie poprawić)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez Kleju » 19 mar 2014, o 00:16

kisiello trochę się zagalopowałeś ;) Garażowym sposobem (używane turbo, rury z odzysku, 2 wtryski, węże, ktoś kto wyspawa flansze itd) to myślę że w 2tyś zł się zamknie :) A przy dmuchnięciu 0,4-0,5 można uzyskać już z 40-50KM.
Jak dobrze pamiętam jeździły dwa takie CA0, jeden z Olsztyna drugi nie pamiętam :D Tam wszystko było home made :)
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez kisiello » 19 mar 2014, o 09:33

Dlatego pisalem ze sie nie znam :D
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez Szpako » 19 mar 2014, o 21:53

tylko czy ktos wie jakich czesci uzywac w sesie jakiej firmy turbo doloty itp :) jakas stronka pomocnicza z takimi czesciami lub cos
Szpako

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez Kleju » 19 mar 2014, o 22:16

??? Ty masz w ogóle jakieś pojęcie co chcesz zrobić? Bo widzę, że plany wielkie, ale wykonanie raczej słabe będzie...
Sorry ale nie ma tutoriala: "jak założyć turbo" :roll:
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez ledziu » 19 mar 2014, o 22:24

Kleju napisał(a):kisiello trochę się zagalopowałeś Garażowym sposobem (używane turbo, rury z odzysku, 2 wtryski, węże, ktoś kto wyspawa flansze itd) to myślę że w 2tyś zł się zamknie A przy dmuchnięciu 0,4-0,5 można uzyskać już z 40-50KM.

A jeździłeś autem z dokładanym turbo za 2k?
Troszkę wprowadzasz w błąd ludzi ponieważ jeżeli ktoś zadaje pytanie po którym można stwierdzić że nic nie wie o uturbianiu to już widzę jak złoży turbolot za 2k...

Instalacja turbo to jedno a co z rewizją silnika olejami itp.???

Szpako
jak jeszcze masz kaskę to dozbieraj parę złoty i kup auto z T a jak chcesz stracić wszystko to dzialaj :geek:
ledziu

Dostał piw: 28
Województwo: Mazowieckie

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez Kleju » 20 mar 2014, o 10:10

ledziu napisał(a):...A jeździłeś autem z dokładanym turbo za 2k?...

Jeździłem, honda civic 1.6 zestaw założony w garażu za +-2tyś zł. Na forum, też jak wspominałem, były takie projekty (CA0 turbo) niskobudżetowe i miały się dobrze.

To jest tylko soft turbo, więc nie popadajmy w paranoje, żeby silnik rozbierać i sprawdzać każdą część. Można dołożyć turbo za 2tyś zł, a można wszystko zrobić za 10tyś zł.

Kleju

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez harpagan » 20 mar 2014, o 10:16

Średnio śledziłem tematy tych coltów.
One jeździły na seryjnym kompie z seryjną mapą?
harpagan

Dostał piw: 13
Auto: CC5A
Województwo: Nie dotyczy

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez Krzychu » 20 mar 2014, o 10:24

http://www.coltmania.fora.pl/tuning-mec ... ,6231.html
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez harpagan » 20 mar 2014, o 10:52

No i tam koszt podany to 8tys za softa
Można taniej, ale 2k to abstrakcja.
Świnka i strojenie zżera sporą część tej kwoty, a gdzie turbo, kolektor, wtryski, regulator itd.
Historia też pokazuję, że trzeba zmienić sprzęgło.
Pewnie minimum to zamach + takie od gti, a pewnie i tak długo nie pociągnie.
R888 przy kompresorze też miał problemy.
harpagan

Dostał piw: 13
Auto: CC5A
Województwo: Nie dotyczy

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez Kleju » 20 mar 2014, o 11:01

harpagan napisał(a):No i tam koszt podany to 8tys za softa
Można taniej, ale 2k to abstrakcja...

Poczytaj jeszcze posty kuba_195 ;) On robił wszystko na serii, 2 dodatkowe wtryski w dolot, ecu standardowy, praca garażowa itd.

Kleju

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez piorun » 20 mar 2014, o 11:09

Jak ktoś ma taki zestaw soft turbo za +-2tyś na sprzedaż to chętnie pare ich kupie. Osobiście nie widze sensu w uturbianiu 1.6, ale jeśli Szpako widzi sens to chętnie pokibicuje.
Jest tu gościu co uturbia 1.3 ale to inna historia
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez ledziu » 20 mar 2014, o 11:23

Mówienie o udanej instalce turbo za 2k jest obrażaniem ludzi którzy się tym zajmują...i tych którzy wydali o wiele więcej bo tak trzeba a później będą musieli sprzedać auto...
Tak właśnie powstają mity o tuningu.

Podpieranie się udanymi zabiegami uturbienia za 2k... na podstawie czego????
Bo auto odpala albo kręci kapcia... nie jest problem w tym żeby auto jechało tylko jest ważne jak jedzie ...99% osób o których wspominasz nawet nie ma pojęcia jak powinno jechać jego auto w danym set-upie ... Jest podnietka bo pali i jedzie... chociaż nie wiadomo jak długo pojedzie.
Gwarantuje Ci że bez strojenia nie ma jazdy a strojenie kosztuje.... reszta czyli cała technika to kwestia szczęścia i wiedzy montera.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd bo ktoś wyda kaskę i będzie mu przykro ;)
ledziu

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez Kleju » 20 mar 2014, o 12:36

Ale nie musisz mnie "uświadamiać", bo sam dobrze wiem jak jest. Swoje auto, też bym może złożył za 1/10 tej kasy którą władowałem i też by jeździło, albo oddałbym do jakiegoś zakładu, żeby ich nie obrażać, ze składam sam :mrgreen: . Jak byś przeczytał mój pierwszy post, gdzie padło stwierdzenie "garażowym sposobem" to może byś zrozumiał o co chodzi. Mając CA0 za +-3tyś zł, chyba nikt nie da takiego auta do Grabowskiego, czy Vtech, żeby mu za 10-12tyś zł założyli instalacje soft turbo...
I nikogo nie obrażam, sorry, ale się zapędziłeś. To że ja umiem wymienić sobie olej, czy klocki i płacę tylko za części (z rabatami), to znaczy że obrażam warsztaty, bo nie daje im zarobić? :lol: :lol: :lol:

Mam przykład dobrego znajomego który zapłacić za soft turbo +-9tyś zł w renomowanym zakładzie "tuningowym". Jeśli ktoś chce poczytać, chętnie prześlę link, ze zdjęciami jak ów zakład "profesjonalnie" zrobił taką instalacje. Która nie odbiega od "garażowych tuningów".

Poza tym, czy ja kogoś do czegoś namawiałem? :lol: Mówiłem co ma kupić, zainstalować? :lol: Temat w połowie wątku, zrobił się już nie poważny...

Jest jeszcze jeden problem, że przy takich zabawach, patrzę przez pryzmat swojej osoby. Że pewnie większość rzeczy zrobiłbym we własnych zakresie i z pomocą znajomych fachowców. Więc koszty też by były duuuuużo niższe, gdzie nie muszę płacić za robociznę i renomę zakładów...

Kleju

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez Szpako » 20 mar 2014, o 19:46

Kolejny raz mowie ten samochodzik to zabawka na ktorej ucze sie kilku ciekawych nowych zeczy w uturbieniu nie mam duzego zakresu pojecia bo byłem tylko pomocnikiem w takim zabiegu na codzieni tym samochodzikiem nie jezdze bo to zabawka wiecej i tak stoi w warsztacie :)

pozatym napisałem turbo i znaki zapytania wiec o co chodzi myslałem ze moze byc to ciekawy projekt wiec proponujecie wsadzic poprostu jakis uturbiiony silnik np od czego badzi jakies propozycje:) z gory dziekuje i prosił bym o niesprzeczanie sie :)
Szpako

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez ledziu » 21 mar 2014, o 20:23

Kleju nie będe się kłócił ale jedno mogę stwierdzić na 100% że nie złożysz jadącego turbo za 2k... będzie to imitacja zestawu turbo i imitacja jazdy... :D
ledziu

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez Kleju » 21 mar 2014, o 20:55

Ledziu, speszal for ju :D
1. Turbina: http://allegro.pl/volvo-v40-s40-lift-1- ... 28443.html - 390zł
2. FMIC: http://allegro.pl/intercooler-550x140x6 ... 16582.html - 280zł
3. Wtryski (2 potrzebne w dolot): http://allegro.pl/mitsubishi-colt-1-6-1 ... 10176.html - 60zł
4. Rury fi60, fi70, przewody olejowe, złączki gumowe - 400zł
5. Stożek http://allegro.pl/filtr-stozkowy-stozek ... 19083.html - 60zł
6. Kolektor + downpipe 400-800zł
7. Wydech? Rury z nierdzewki +-300zł, ze zwykłej stali duuuużo taniej, tłumik +-100zł
Zapomniałem o czymś?

Więc jeśli ktoś ma umiejętności, odróżnia klucz płaski od oczkowego ma warunki, to nie widzę przeszkód :D :P
Co do samej takie instalacji. Na początku lat 2000, takie instalacje były bardzo popularne i auta na tym jeździły i miały się dobrze. Jak można przeczytać posty kuba_195 ze starego forum. Sam byłem blisko takiej instalacji w czerwonym glxi, miałem już turbo, flansze itd. Niestety przesiąknięty a'la "wiedzą" z forum, że się nie da, korba wyjdzie bokiem itd odpuściłem. Kilka osób zrobiło, wyszło. Więc teraz daleki jestem od powtarzania jakiś farmazonów wypisywanych na forach. A, że teraz ludzie są bogatsi, w necie jest już wszystko, części można z całego świata sprowadzać, to instalacje są już profi. Tylko nie oceniajcie z góry, że coś nie wyjdzie, jeśli się nie wie do końca ;) I dla kogoś tuningiem jest oddanie auta do warsztatu... Można taniej, można samodzielnie, można garażowo.

Kleju

[CA0 1.6] Turbo??

Postprzez piorun » 21 mar 2014, o 23:09

I to ma jeździć???? Do tego trzeba drugie tyle dodać leciutko i pytanie kto ci to i za ile wystroji, bo w domu młotkiem raczej nie da rady
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum