Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Jak mieć halogeny bez halogenów czyli naprawa zgniłych

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

Postprzez Malibu » 12 mar 2014, o 22:03

Wiekszosc z naszych Coltów CA0 ma problem z halogenami - rdza. Wszystko jest zle zakryte i zle zabezpieczone przed woda i wilgocia a najgorzej podczas zimy ;-) Caly swoj komplet stracilem w pare miesiecy tegorocznej zimy.

Jesli Twoj halogen wyglada tak - niby dobrze ( zobacz jaka roznica w odcieniach)

Obrazek

To juz za miesiac bedzie wygladac tak:

Obrazek
Obrazek

Otoz jesli nie zauwazysz wczesniej ze paruje Ci halogen badz na jego ramce pojawia sie znacza ilosc rdzy i nalotu to masz po swiatelku. Jak dobrze wiemy koszt nowych jest kosmiczny:
w ASO ok 600 zl za sztuke
w sklepie ok 250 zl za sztuke

Na aukcjach do CA0 dorwac w ogole halogen graniczy z cudem.

Wymyslilem swoj sposob na to aby auto sie prezentowalo jak do tej pory a nie z dwoma dziurami i kablami na wierzchu ;-)

Pozostaje nam wstawienie samych ramek i szkiełka ;-)
Jesli nam sie uszkodzilo szkielko podczas operacji otwierania lampy, badz bylo wczensiej pekniete - nic nie szkodzi. Sam mialem pekniete a reszta sie ubila podczas otwierania.

Potrzebne nam bedzie :

- Halogen
- Szmatka
- Nitro badz rozpuszczalnik
- Klej typu "kropelka" jesli szkielko jest pekniete
- Silikon przezroczysty + pistolet
- Szczotka druciana
- Garnek z wrzątkiem
- Ewentualnie opalarka/suszarka
- Srubokret płaski
- np 4 pudelka zapałek
- 4 nowe srebrne wkrety z podkładkami

Zaczynam od demontazu calych lamp, odlaczamy kostki ( co jest dosc ciezkie ). Chowamy kable do srodka zderzaka.

Nastepnie otwieramy lampe, wciskamy srubokret miedzy ramke a szklo - powinna ramka odejsc. teraz nam pozostaje oddzielic szklo od reszty lampy. Tu latwo uszkodzic szklo, Mozna sprobowac opalarka badz suszarka ogrzac stary silikon aby latwiej odeszlo szklo.
Ja robilem to na zywca ;-) I odeszly 2 male kawalki szkla i troche sie skruszylo ale tylko w jednym z halogenow. Drugi odszedl nietkniety.

Obrazek

Na poczatek zajmujemy sie ramka halogenow. Czyscimy calosc z rdzy szczotka od wewnatrz i zewnatrz. Na koniec czyscimy szmatka z rozpuszczalnikiem.

Obrazek

Jesli ktos chce zmienic kolor ramek to wystarczy w tym momencie uzyc podkladu i conajmniej 2 warstw farby w sprayu. Do mojego koloru nadwozia i srebrnych ramek tablic pasuja srebrne ramki halogenow dlatego kolor pozostal.

Po wyczyszczeniu widac roznice ;-)

Obrazek

Mozna zabrac sie teraz za szkielko. Czyscimy ze starego kleju na ktorym jest mnostwo rdzy. Uzywamy srubokretu do zdrapania tego brudu.

Obrazek

Jako ze jest to stary klej ktorego nei da rady usunac samym srubokretem pomoglaby tu opalarka. Niestety tak owej nie mialem i wlozylem szklo do garna z wrzatkiem i drapalem do gladkosci srubokretem. Powtorzylem to 3 razy. Ja chcialem miec to cale czyste zeby jakies ognisko rdzy nie przerzucalo mi sie na ramke a pozniej na zderzak.

Obrazek

Tak zeby po wyczyszczeniu wygladalo to tak mniej wiecej :

Obrazek

Jesli mamy pekniete szkielko kleimy je tak aby calosc wyglada jak nowe, jesli nam gdzies skruszylo sie szklo nie ma problemu bo nie bedzie to widoczne

Obrazek

I jak nowiutkie :-D

Obrazek

Szkielko nakladamy na ramke i umieszczamy na jakies podporce ( np zapalki) Ja mialem klemy na ktorych oparlem boki. Oczywiscie do gory nogami :!: Nastepnie zalewamy calosc silikonem aby zabezpieczyc przed korozja i aby calosc sie trzymala na dłuuugo ;-)

Obrazek

Mozna uzyc zapalki aby upchnac silikon glebiej i aby kazdy fragment byl dokladnie zakryty

Obrazek

Operacje mozna powtorzyc po godzinie aby zakryc ubytki i wyrownac z wysokoscia scianki ramki. Po paru godzinach i wyschnieciu silikonu ( a najlepiej na drugi dzien) mozna zabrac sie za montaz w zderzaku.

Obrazek

Calosc prezentuje sie wg Mnie bardzo dobrze. Nie widac zeby czegos tam nie bylo, nie widac korozji a spokoj mamy na dlugi czas przynajmniej z ramka i zderzakiem. Halogenow szkoda ale mamy dalej pieknego Colta mimo ubytku ;-) Nowe srubki z wyczyszczonymi ramkami prezentuje sie jak nowe lampki ;-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Malibu
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 0
Auto: Colt

Postprzez tresorex » 12 mar 2014, o 22:04

hmmm a co jak pan na przeglądzie powie "włącz pan halogeny..."???
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Malibu » 12 mar 2014, o 22:04

Przednie nie sa obowiazkowe z tego co mi wiadomo :-> Jezdzi mnostwo samochodow bez przednich... No chyba ze sie myle :->

Dales mi punkta :?: :-D toster czeka :-D
Malibu
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » 12 mar 2014, o 22:04

Wchodząc w ten wątek, myślałem że będzie jakaś poważna reanimacja obudowy (forma z żywicy itp) lub inny ciekawy patent... A tutaj wyczyszczenie szkiełka ;)

Malibu napisał(a):Przednie nie sa obowiazkowe z tego co mi wiadomo Jezdzi mnostwo samochodow bez przednich... No chyba ze sie myle

No na przeglądzie może być problem, albo masz sprawne, albo w ogóle nie masz.
Ja jak swojego przywiozłem z DE, nie miał jednego halo, koleś na stacji powiedział że muszę go wykręcić, bo albo mają być dwa sprawne albo żadnego.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55

Postprzez Malibu » 12 mar 2014, o 22:05

A co tu wydziwiac ;-) Lepsze to niz wywalic do kosza i jezdzic z dziurami ;-)
Nie wydziwiac :!: :-D
Nigdy mi nie sprawdzali halo, mimo ze z Audica jezdzilem z ojcem do nieznajomej Stacji Kontroli ;-)
Malibu
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 12 mar 2014, o 22:05

a mi sprawdzają odkąd mam... gdy nie miałem to nie pytali... zawsze możesz ja na przeglądzie zakryć czymś albo wykręcić :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez zubrin » 12 mar 2014, o 22:05

załóż jakies inne uniwersalne z allegro od tylu a przez te klosze beda wygladac ja orginały
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A

Postprzez Malibu » 12 mar 2014, o 22:05

Ja akurat nic nie bede robic bo mam zaprzyjazniona stacje gdzie nawet badanie mi robi sasiad za darmo ;-) Ale badz co badz nigdy sie nie spotkalem z zyczeniem wlaczenia jakichkolwiek przeciwmglowych - to samo w dostawczakach ;-) I nie mam zamiaru isc na kompromis...bede polowal tylko i wylacznie na orginal. Ewentualnie za jakis czas zamowie za te 500 zl komplet :-|
Malibu
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jerrylos » 12 mar 2014, o 22:06

Malibu napisał(a):Calosc prezentuje sie wg Mnie bardzo dobrze. Nie widac zeby czegos tam nie bylo, nie widac korozji a spokoj mamy na dlugi czas przynajmniej z ramka i zderzakiem. Halogenow szkoda ale mamy dalej pieknego Colta mimo ubytku ;-) Nowe srubki z wyczyszczonymi ramkami prezentuje sie jak nowe lampki ;-)

i po jednym deszczu masz syf na szkielku od wewnatrz, wiec na niewiele sie zdalo to czyszczenie
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez Malibu » 12 mar 2014, o 22:06

Jakos jezdzilem z jednym juz 3 miesiace i nic sie nie stalo. Moj halogen - moj problem.
Malibu
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez dyzio007 » 12 mar 2014, o 22:07

Niby tak ale wstawiasz na forum temat jak naprawic ktos komentuje wytykajac faktycznie duuuże niedociagniecie a ty piszesz mój halogen - mój problem. Mało to profesjonalne
dyzio007

Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Malibu » 12 mar 2014, o 22:07

Jakei niedociagniecie? Jesli jestes w stanie kupic halogen do CA0 badz zrobic z niczego to dostaneisz Nobla. Moj sposob jest sprawdzony i daje efekt wizualny. Nikt z was nie jezdzil z tym... ba nawet CA0 nie macie z halogenami... Wiec to jest dopiero profesjonalizm. Ze nie swieca to chyba logiczne skoro rdza zeżarla wszystko.

Jesli masz Ty i jerrylos lepszy pomysl to chetnie poslucham 8-) Taki urok Colta. Auto NIE JEST NOWE :!: Przejezdzilem z jednym cala zime, sprawdzilem i nic sie nie dzialo typu syf, brud itd. A wy krytykujecie nawet nie majac CA0 wiec nei rozumiem tej krytyki skoro jest niekonstruktywna 8-) I to jest profeska...
Malibu
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Rafal » 12 mar 2014, o 22:07

Nie mam nic merytorycznie do Twojego tutoriala, bo go nawet nie czytałem, ale jerry ma CA0 :P
Rafal
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 3
Auto: Ford Kuga&Ka
Województwo: Warmińsko-mazurskie
  • Strona WWW

Postprzez Malibu » 12 mar 2014, o 22:08

bez halogenow ;-) Co napsialem wyzej ;-) Jak ktos woli jezdzic z dwoma dziurami to jego sprawa ;-)
Malibu
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kamil0810 » 12 mar 2014, o 22:08

Pomysł może i fajny tylko tytuł zły, bo nie jak naprawić halogeny tylko powinien być jak zrobić zaślepki do zderzaka .
opis fotki super.
tylko uparty policjant któremu podpadniemy może to wykorzystać do przejęcia naszego dowodu za niesprawne oświetlenie. Jak to mówią djagności jak masz jakieś światełko przyczepione musi ono po pierwsze działać a po drugie być dozwolone.Więc na stacjach też może być problem
kamil0810
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez zombie » 12 mar 2014, o 22:08

robicie problemy z niczego...

halogeny jak sa - musza dzialac, jak nie ma to nie musza:D

wygalda ladnie to fakt, ja keidys kupilem na gieldzie halo (nei majac jeszcze wtedy poejccia jak mama wygaldac, i okazalo sie ze sa to po prostu ori szkielka i jakimis halogenami przyczepionymi, wygladalo jak ori i swiecilo przyzwoicie

załóż jakies inne uniwersalne z allegro od tylu a przez te klosze beda wygladac ja orginały

dokladnie tak, i nei widze w tym zadnego druciarstawa, jezeli zrobie sie to profi

Malibu napisał(a):ba nawet CA0 nie macie z halogenami...

odebralem to troche jak wywyzszanie sie...

Malibu napisał(a):Jesli jestes w stanie kupic halogen do CA0 badz zrobic z niczego to dostaneisz Nobla

to powinienem dostac;)

dobra pany nie bijta piany, skonczmy ot, malibu sie napracowal, chcial tak zrobic to zrobil,
nikt nikomu przeciez nie narzuca co i jak ma zrobic w samochodzie:)
zombie

Dostał piw: 5
Auto: EA5A
Województwo: Lubelskie

Postprzez Krzychu » 12 mar 2014, o 22:09

Wygląda na pewno dużo fajniej niż 2 dziury w zderzaku. Ale zgadzam sie z opiniami że może być problem na przeglądzie albo tak jak pisze kamil0810, z policją. Mi tez na przeglądzie kazali włączyć halogeny. Owszem nie są obowiązkowe ale jeżeli są zamontowane to muszą świecić ;) Ale tak jak napisałem, zdecydowanie lepiej wygląda tak aniżeli puste dziury w zderzaku.
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez dyzio007 » 12 mar 2014, o 22:09

to jesli kotos ma jedna sztuke w takim stanie jak kolega i lezy u niego zbedna przez jakis czas to prosze o kontakt podejeme wyzwanie i za jakas drobna oplatą pokrywajacą koszty zakupu materiału do wykonania postaram sie zrobic to tak zeby swieciło:D
dyzio007

Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Malibu » 12 mar 2014, o 22:10

zombie nie wywyzszam sie ale opinia kogos kto nie ma CA0 z halogenami jest tak samo konstruktywna jak krytyka przedszkolaka fizyki kwantowej.

Jak juz pisalem przeglad przejde, nie kazda stacja jest tak wymagajaca jak piszecie. Co do upartego policjanta to sie zgadzam ale nigdy mi sie nie zdarzylo zeby cokolwiek kazali mi wlaczac a troche tych kontroli juz mialem w moim krotkim zyciu ;-)

A nie zrobie inaczej bo najnormalniej w swiecie nie potrafie.
Z reszta to jest rozwiazanie czasowe az nie ustrzele ori halogenow. Nie chce innych. To auto ma byc w 100% seryjne i wszystko ma byc Coltowe ;-)

Nikt nie kaze tego komus robic ;-) Powiedzmy ze jest to rozwiazanei wysokiego ryzyka :-D Nie ma sie co rzucac, kto bedzie chcial to wymontuje. Z reszta teoretycznie tam nei ma halogenow tylko sa szkielka :-P

[ Dodano: Nie 14 Mar, 10 14:48 ]
Ale zapomnailem ze tu kazdy wie lepiej ;-)
Malibu
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Rafal » 12 mar 2014, o 22:10

Malibu napisał(a):zombie nie wywyzszam sie ale opinia kogos kto nie ma CA0 z halogenami jest tak samo konstruktywna jak krytyka przedszkolaka fizyki kwantowej.

A tym zdaniem się akurat nie zgodzę, bo pomimo tego, że nigdy nie nakręciłem filmu, ani nigdy nie grałem w Lidze Mistrzów to mogę krytykować Spielberga lub grę Barcelony ;-)
Rafal
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 3
Auto: Ford Kuga&Ka
Województwo: Warmińsko-mazurskie
  • Strona WWW

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum