Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Przeciwmgielne w tylnej lampie

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

Postprzez Ra4al » 8 mar 2014, o 12:59

Zgodnie z obietnicą zamieszczam tutorial na temat jak zrobić przeciwmgielne w Colcie CA0 w tylnej lampie :).

Co będziemy potrzebować:
* przede wszystkim Colta CA0 ale tak poza tym:
+ lampa przynajlmiej lewa tylne z naszego wozu
+ jakaś miska/wanienka która pomieści całą tą lampę
+ trochę wrzątku [~6l]
+ śrubokręty płaskie
+ pilnik
+ papier ścierny
+ nożyk introligatorski bądź żyletka
+ piwo, a konkretniej puszka po piwie
+ żarówka P21W21
+ oprawka dla żarówki P21 tka jaka jest w przednich kierunkowskazach!!
+ wiertło lub wycinak do otworów [oczywiście o odpowiedniej średnicy]
+ folia aluminiowa/lustrzana
+ silikon
Obrazek

1. Oczywiście zaczynamy od wymontowania lampy z auta i przyniesienia do domu :). Jeżeli chcecie to robić przy takich mrozach jak są teraz zostawcie lampę aby nagrzała się do temp mniej więcej pokojowej [jakieś 2-3h starczą] :). Unikniecie przez to pęknięciem lampy poprzez szok termiczny, oraz plastik poprostu przy takich temp. jakie panują teraz na dworze staje się kruchy.

2. Kolejną rzeczą jest rozklejenie lampy. Są różne metody, ale ja wybrałem grzane lampy za pomocą wrzątku, wsadzamy lampę do odpowiednio dużej miski i zalewamy wrzątkiem, ja troszku wlałem do wnętrza lampy, resztę wokół i tak moczyłem przez 15 min. Następnie śrubokrętami płaskimi podważyłem klosz, przecinałem nożykiem silikon i zacząłem rozklejać. Radzę to robić ostrożnie gdyż klosz ma chyba ze 4 wypustki mocujące i łatwo go połamać. Jakby ktoś nie wiedział jak to zrobić to odsyłam do tutoriala "smoked eyes" u nas na forum.
Obrazek

3. Gdy mamy już rozklejony klosz czas wywiercić otwór pod oprawkę. Można zrobić to wiertłem bądź wycinakiem do otworów może być to wycinak nawet to drewna. Nie podaję średnicy ani wiertła ani wycinaka gdyż każdy może kupić lekko inną oprawkę i średnica może być różna więc musicie to pomierzyć we własnym zakresie.
Obrazek

4. Czas na wyprofilowanie wpustów pod wypustki w oprawce. Oprawka ma specjalne wypusty które są odpowiedzialne za trzymanie jej w otworze po przekręceniu. Pilnikiem profilujemy odpowiedni wpusty. Nie muszą one być idealnie dopasowane, lepiej nawet jak będą lekko luźne aby nie trzeba było się męczyć z celowaniem oprawką gdy przyjdzie nam wymienić żarówkę. Przy okazji papierem ściernym bądź tym pilnikiem usuwamy zadziory z jednej i drugiej strony.
Obrazek

5. Teraz czas na wypicie piwka, wymyciu puszeczki i wycięcia z niej pasa blaszki, którą wklejamy w sposób pokazany na zdjęciu. Jako iż klosz nie jest idealnie płaski trzeba będzie po wklejeniu [można też to zrobić przed] odpowiednio wyprofilować górną krawędź naszej ścianki najlepiej wg już istniejących platikowych ścianek dzielących odpowiednie części lampy [pozycyjne/hamulce od wstecznego, kierunkowskazu]. Oczywiście nie trzeba tej ścianki wklejać, jest to mój wymysł aby światło miało w przybliżeniu kształt odblaski, a nie rozbiegało się tak jak jest ta wolna powierzchnia. Jak ktoś nie chce nie musi tego montować :).
Obrazek

6. Teraz trzeba zrobić z czegoś choćby prowizoryczny odbłyśnik. Ja go zrobiłem z folii aluminiowej choć lepsza byłaby folia lustrzana. Po prostu przyklejamy folię na dno naszej lampy, nie musi być to idealnie równo i płasko gdyż nie jest to lampa która odpowiada za doświetlanie drogi.
Obrazek

7. Czas na ponowne sklejenie lampy. Przed tą operacją dobrze jest wyczyścić rowek w obudowie i klosz z resztek silikonu aby lepiej pasował a później nakładamy silikon, obojętnie jaki, po prostu nakładamy go w rowek gdzie siedzi klosz i wciskamy go, polecam zacząć zakładać wklejanie klosza od skrajnej bocznej strony tam gdzie powstaje jakby taka łezka z lampy [tej przeciwnej od miejsca naszych przeróbek], wtedy pójdzie łatwiej. Na początku wkładamy powoli i dopasowujemy a następnie dociskamy klosz tak aby nie było przerwy między obudową a kloszem. I pozostawiamy lampę do wyschnięcia w ciepłym miejscu, ja zawsze robię to na całą noc.
Obrazek

8. Teraz musimy wziąć przewody od lampy przeciwmgielnej wyciągnąć zza zderzaka do komory bagażnika przez ich gumowe oczko [są to tylko dwa przewody!! Czarny ze srebrnymi paskami oraz czerwony ze srebrnymi paskami] i podłączyć je do naszej oprawki od nowego przeciwmgielnego.

A teraz UWAGA ACHTUNG!!
Oprawka naszej żarówki oraz jej wtyczka są za duże więc nie damy rady przykręcić lampy i tu mamy dwa wyjścia:
1. Zrezygnować z wtyczki i wlutować kable bezpośrednio do oprawki naszej żarówki [w tym przypadku lampa będzie odstawać jakieś 1-2mm albo nawet nie].
2. Wywiercić otwór w blasze za oprawką i wtyczką taki aby obie się odpowiednio w nim zmieściły.
Na razie u siebie mam zrobione metodą nr 1. ale w najbliższym czasie będę wiercił otwór bo wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem :). Przypominam tylko że w przypadku opcji nr 2. trzeba ten otwór zabezpieczyć jakimkolwiek lakierem aby ruda nam szybko nie zjadła auta.

Efekt końcowy:
Obrazek

Są jeszcze dwie kwestie o których muszę wspomnieć:
I. Pamiętajcie że każda ingerencja w jakiekolwiek światła w samochodzie jest prawnie zabroniona i wymaga wyrobienia ponownej homologacji więc jeżeli diagnosta/policjant/ktokolwiek podejrzany by się Was pytał dla czego jest tak a nie tak jak w innych Colt'ach wymyślcie bajkę że to jest wersja poliftowa i one tak mają ale broń boże nie mówcie że sami sobie tak zrobiliście bo możecie nawet stracić dowód!!
II. Odblask za którym jest to przeciwmgielne lekko tłumi światło i przydałoby się zastosować np mocniejszą żarówkę gdyż znów wg. przepisów jest wymagany odblask przynajmniej po lewej stronie tak jak i światło przeciwmgielne :).

Jeżeli przypadkiem zwarłoby się Wam przewody od przeciwmgielnego i przestałoby ono działać, a kontrolka od długich zaczęła działać odwrotnie [na krótkich świeci na długich nie] to prawdopodobną przyczyną jest bezpiecznik od świateł długich w komorze silnika [bodajże bezp. nr 25 10A] :).

W razie jakichkolwiek wątpliwości czy niejasności piszcie śmiało, postaram się wszystko wyjaśnić :).

Powyższy poradnik służy tylko celom poglądowym i nie biorę odpowiedzialności za żadne szkody wynikłe z przeprowadzenia modyfikacji w/w.
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Postprzez omenek » 8 mar 2014, o 12:59

Tylko po co...Przeciwmgłowych i tak się praktycznie nie używa. Chociaż ostatnio coraz częściej widuję ludzi, którzy stwierdzają "mam to włączę" nie zastanawiając się, że tym samym powodują oślepianie jadących za nim. Osobiście nie mam nic do tylnych przeciwmgłowych, ale jeżeli zbliżam się do takiego delikwenta to ma on je wyłączyć. Jeśli tego nie zrobi to mam dobrą metodę, włączam drogowe (podciągając manetkę, a nie przełączając) i wtedy ładnie sobie nawzajem świecimy po oczach...Niestety ludzie nie do końca chyba rozumieją o co chodzi, bo rzadko pomaga, ale satysfakcja gwarantowana:P
omenek

Dostał piw: 0

Postprzez Ra4al » 8 mar 2014, o 13:00

Przepisy i przegląd... Traf na dociekliwego diagnostę bądź policjanta i nie przejdziesz przeglądu bądź stracisz dowód... Ot wszystko :). Oczywiście nadmierne jego używanie jest tematem do osobnej dyskusji, ale to fakt że tego światła używa się niezmiernie mało praktycznie wcale, niemniej jednak nasze przepisy wymagają go tak samo jak wielu innych rzeczy których nawet nie używasz, ale mieć musisz :P.
Ra4al

Postprzez Kleju » 8 mar 2014, o 13:00

Na każdym przeglądzie diagnosta powinnien sprawdzić "pełne" oświetlenie w aucie.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez omenek » 8 mar 2014, o 13:00

Z tego co mi wiadomo to CA0 posiada lampę przeciwmgłową w zderzaku, więc prostuję moje pytanie: Po co przenosić ją do lampy zespolonej?
omenek

Postprzez Kleju » 8 mar 2014, o 13:01

Jakbyś przeczytał temat o colcie kolegi Ra4al, to byś znał odpowiedź na swoje pytanie ;)
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Ra4al » 8 mar 2014, o 13:01

Dokładnie jest to z tego powodu iż siostra troszku obiła mojego Colta, włącznie z oryginalną lampką przeciwmgielnego, ja jako iż nie byłem zwolennikiem tejże lampki bo nie podobała mi się ona w zderzaku postanowiłem odpowiednio przerobić tylną lewą lampę oraz załatać dziurę w zderzaku bo i tak będę musiał go lakierować :).
Ra4al

Postprzez omenek » 8 mar 2014, o 13:01

Ok, w takim razie zwracam honor, nakrywam się kapturem i odchodzę w pokoju ;)

Pozdrawiam
omenek

Postprzez ślepy » 8 mar 2014, o 13:02

mi sie tam patent podoba,wiadomo jak jest ze znalezieniem lampki w zderzak w normalnej kasie
ślepy

Dostał piw: 2
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez easy » 8 mar 2014, o 13:02

Można też zrezygnować z lewego światła cofania (wymagane jest tylko z prawej strony chyba) na rzecz światła przeciwmgielnego.
easy

Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Ra4al » 8 mar 2014, o 13:02

Też, tylko wtedy trzeba by zrobić jakąś czerwoną blendę aby nawało czerwoną poświatę i lekko przerobić instalację elektryczną, więc bez rozklejanie chyba też by się nie obeszło, ale pomysł jak najbardziej trafny :D.
Ra4al

Postprzez YoPiciowy » 8 mar 2014, o 13:03

Po co blendę? Czerwoną żarówkę :)
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez easy » 8 mar 2014, o 13:03

Tak jak pisze YoPiciowy, wystarczy czerwona żarówka i nie trzeba rozklejać lampy moim zdaniem, wystarczy przewody od przeciwmgielnego podmienić z przewodami od lewego światła cofania przed wtyczką.
easy

Województwo: Nie dotyczy

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum