Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] Jaki olej silnikowy 10W40 wybrac?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez maniac » 7 mar 2014, o 15:18

Też jeździłem 1.3 na LM z MoS2. Mega sprawa. ;) Silnik działał po prostu fantastycznie. :) Ale potrafił pić trochę oleju. Potem auto sprzedałem.
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Mazowieckie

Postprzez KazuyoshiFunaki » 30 sie 2014, o 19:27

Moim zdaniem w codziennej eksploatacji roznicy nie odczujesz a katalogowo oleje klas sprawdzonuych marek maja podobne parametry. Biorac pod uwage klimat w ktorym mieszkamy warto by bylo uzywac oleju syntetycznego SAE 0w/40 lub 5w40. Biorac pod uwage cene zakupu oleju oraz paliwa, mimo wszystko powinienes zaoszczedzic w ten sposob jakies pieniadze bo oszczedzasz 1.silnik zwlaszcza przy rozruchach w niskich temperaturach w zimie 2. oszczedzasz akumulator 3. oszczezasz rozrusznik 4. opszczedzasz paliwo bo silnik zwlaszcza przy zapalaniu mniej pali. Wybor marki oleju jest znow mniej wazny bo wszystkie markowe oleje maja podobne parametry. Amerykanie mawiaja ze znakiem potwierdzajacym jakosc oleju jest znak tzw. donut, w ksztalcie kolka gdzies na opakowaniu oleju.

Przejdź na syntetyki, Wynikną z tego same korzyści. Oleje pólsyntetyczne sa zbliżone w swoich parametrach do mineralnym wiec nie warto przepłacać. Nie wiem jak teraz ale parę lat temu bedąc w USA nie spotkałem się zi olejami półsyntecznymi. Byly tylko syntetyczne i mineralne. Dodatek baz syntetycznym w oleju zwanym semisyntetyk czy part-syntetyk czyli po naszemu pólsyntetyk jest niewielka to około 5-10%. Reszta to bazy mineralne. Bazy syntetyczne decydują o właściwościach lepkościowych oleju, większy jest współczynnik lepkości, niższa temperatura pompowalnosci oleju. W olejach 5w40 będzie to około 45 stopni C w przypadku olejów pólsynetcznych bedzie to okolo 28 stopni C. Pomyśl jak ciężko będzie miał rozrusznik i akumulator i jak dlugo czasu uplynie zanim na cylindrach i walku rozrzadu pojawi sie olej????Auto ulegnie szybszemu zużyciu a dodatkowo spali więcej zwłaszcza przy rozruchu. Nawet jeśli jeździsz normalnie na co dzień sporo zaoszczędzisz jak wlejesz syntetyk. Polecam
KazuyoshiFunaki

Dostał piw: 0
Województwo: Podkarpackie

Postprzez speader » 3 wrz 2014, o 22:08

A ja tam przerzuciłem się właśnie z Motula 10w40 na Valvoline 5w50, i jestem bardzo zadowolony, kultura pracy silnika jakby się nawet polepszyła (ucichł bardziej?) 5tys km, i nic nie ubyło:) Pozdrawiam i polecam!!!.
speader

Auto: Mitsubishi Colt 1.6 GLX
Województwo: Lubelskie

Postprzez flake » 5 wrz 2014, o 20:37

KazuyoshiFunaki napisał(a):Moim zdaniem w codziennej eksploatacji roznicy nie odczujesz a katalogowo oleje klas sprawdzonuych marek maja podobne parametry. Biorac pod uwage klimat w ktorym mieszkamy warto by bylo uzywac oleju syntetycznego SAE 0w/40 lub 5w40. Biorac pod uwage cene zakupu oleju oraz paliwa, mimo wszystko powinienes zaoszczedzic w ten sposob jakies pieniadze bo oszczedzasz 1.silnik zwlaszcza przy rozruchach w niskich temperaturach w zimie 2. oszczedzasz akumulator 3. oszczezasz rozrusznik 4. opszczedzasz paliwo bo silnik zwlaszcza przy zapalaniu mniej pali. Wybor marki oleju jest znow mniej wazny bo wszystkie markowe oleje maja podobne parametry. Amerykanie mawiaja ze znakiem potwierdzajacym jakosc oleju jest znak tzw. donut, w ksztalcie kolka gdzieś na opakowaniu oleju.

Przejdź na syntetyki, Wynikną z tego same korzyści. Oleje pólsyntetyczne są zbliżone w swoich parametrach do mineralnym wiec nie warto przepłacać. Nie wiem jak teraz ale parę lat temu bedąc w USA nie spotkałem się zi olejami półsyntecznymi. Byly tylko syntetyczne i mineralne. Dodatek baz syntetycznym w oleju zwanym semisyntetyk czy part-syntetyk czyli po naszemu pólsyntetyk jest niewielka to około 5-10%. Reszta to bazy mineralne. Bazy syntetyczne decydują o właściwościach lepkościowych oleju, większy jest współczynnik lepkości, niższa temperatura pompowalnosci oleju. W olejach 5w40 będzie to około 45 stopni C w przypadku olejów pólsynetcznych będzie to okolo 28 stopni C. Pomyśl jak ciężko będzie miał rozrusznik i akumulator i jak dlugo czasu uplynie zanim na cylindrach i walku rozrzadu pojawi się olej????Auto ulegnie szybszemu zużyciu a dodatkowo spali więcej zwłaszcza przy rozruchu. Nawet jeśli jeździsz normalnie na co dzień sporo zaoszczędzisz jak wlejesz syntetyk. Polecam

Te argumenty zasadniczo zachęcają mnie do zmiany oleju. A np. Co sądzisz o zmianie półsyntetyka na syntetyk w dieslu z przebiegiem 430000? Warto coś takiego robić? Akurat mam wymieniać olej więc może wartoby się nad tym zastanowić. Zwłaszcza że rzeczywiście w duże mrozy czuć, że samochód ciężko pali.
flake

Auto: Colt 1.3 82KM

Postprzez KazuyoshiFunaki » 29 wrz 2014, o 14:25

Mysle, ze mozna to smialo zrobic jesli silnik nie bierze oleju. Jesli bierze olej mozesz zauwazyc jeszcze wieksze zuzycie oleju. Dodatkowo warto by wziasc pod uwage wiek auta. Byc moze w bardzo starych autach najlepszym wyborem bedzie jednak mineralny olej ze wzgledu na jego lepsza kompatybilnosc z uszczelnieniami silnika. Ja jednak w przypadku gdy nie bierze oleju, zachecalbym do wlania syntetyka. Mobil na ten przyklad poleca stosowanie oleju Mobil New Life rowniez w starych silnikach. Pozdrawiam
KazuyoshiFunaki

Postprzez flake » 8 paź 2014, o 05:14

Dzięki, no to u mnie raczej opcja syntetyku odpada bo zużycie jest. Nie bierze jakoś specjalnie dużo ale jednak.
flake

Auto: Colt 1.3 82KM

Postprzez KazuyoshiFunaki » 1 lis 2014, o 04:42

Castrol Edge 10w60jest olejem do silnikow mocno wysilonych, pracujacych w ekstremalnie ciezkich warunkach, pod bardzo duzym obciazeniem, do silnikow turbodoladowanych. Jesli jezdzimy autem: z silnikiem o malej pokemnosci, mocno doladowanym, w goracym klimacie, dajemu autku dobrze popalic to bedzie to optymalny wybor. Niektore konstrukcje silnikow dodatkowo predystynuja je do uzywania takich wlasnie olejow. Jest to olej z pelnym zestawem dodatkow antyzuzyciowych, zwiekszajacych wspolczynnik lepkosci oleju, co sprawi ze po pierwsze w miare szybko dotrze on do wszystkich elementow silnika zaraz po jego uruchomieniu a przede wszystkim zapewni mu doskonale smarowanie w trudnych warunkach gdy zlapie juz swoja temperature. Wtedy nawet w duzej temperaturze, przy dluzym obciazeniu, czy duzych obrotach Elementy silnika takie jak czopy, panewki, tłoki,pierscienie, czy walki rorzadu i inne beda pracowac smarowane wystarczajaco smarowane i klin smarowy nie zostanie przerwany co nie doprowadzi do uszkodzenia silnika.
KazuyoshiFunaki

Postprzez Gregg » 13 gru 2014, o 21:44

Do tej pory byłem zwolennikiem i wiernym użytkownikiem marki Castrol - po prostu nigdy nie miałem z nim żadnych problemów w kilkunastu różnych pojazdach na przestrzeni ładnych paru lat, ale ostatnio mocno zainteresował mnie Motul 10W40 i mam zamiar zalać nim Volvo, pomimo 370000 km przebiegu...oleju nie bierze, więc zobaczymy...do odważnych świat należy. ;)
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez Borsukwpaski » 19 lut 2015, o 11:09

Ja korzystam z mobila i castrola.
Borsukwpaski

Województwo: Mazowieckie

Postprzez Alicja » 26 kwi 2016, o 20:28

Do tego silnika wystarczającym jest Lotos Semisynthetic. Osobiście jeździłam na takim w moim Colcie CJ0 przez 13 lat i to na gazie i nie miałam żadnych problemów. Olej Lotos jest tańszy niż inne oleje, więc skoro nie widać różnicy to po co przepłacać...
Alicja

Auto: Colt CJ0
Województwo: Pomorskie

Postprzez LHP » 27 kwi 2016, o 18:06

Do swoich autek leje Valvoline max life i nigdy nic złego się jeszcze silnikowi nie stało . Natomiast jestem wrogiem ojelu lotus i bp, na lotosie zatarł mi się silnik w colcie natomiast wlanie oleju bp do motoru dwusuwowego zakończyło się remontem silnika.
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez rastta » 25 paź 2017, o 08:35

Oczywiscie ze 10W 40 :-)
rastta

Województwo: Śląskie

Postprzez Dadallo » 25 paź 2017, o 19:59

Ja do Colta leje Eneosa i powiem szczerze że wart swojej ceny. Do 1.3 lałem valvoline i też było okej,aczkolwiek Eneos ma lepszą lepkość noo i zapach :) coś pięknego :D
Dadallo

Dostał piw: 16
Auto: Colt Ca0
Województwo: Małopolskie

Postprzez neuropathic » 26 paź 2017, o 23:34

10 w 40 z lotosa - silnik wytrzymał już kilkanaście godzin pałowania na pierwszym biegu do odcięcia i silnik dymka nie puści

Obrazek

Obrazek

filmik zrobiony przed prawdziwym "katowaniem"

neuropathic

Dostał piw: 1
Województwo: Dolnośląskie

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum