Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ3 1,3] Jaki stosujecie olej..?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez ayo007 » 2 mar 2014, o 15:57

Witam szanownych forumowiczów...

W związku z tym, że mało jest informacji na temat stosowanych olejów silnikowych w naszych autkach proszę Was o podzielenie się opiniami jakie
stosujecie oleje i jakie macie z nimi doświadczenia...na pewno wielu forumowiczów mogłoby skorzystać z Waszej wiedzy i wybrać najlepszy olej do swojego
autka...
Ja mam silnik zalany olejem Castrol TXT Softec Plus 5W30 ale jako, że nie jest już dostępny stoję właśnie przed dylematem jaki zamiast niego zastosować..

..pozdrawiam i czekam na Wasze opinie...
ayo007

Dostał piw: 0
Auto: Colt CZ3 1,3
Województwo: Śląskie

Postprzez Spiochu » 2 mar 2014, o 22:27

Jak ma być tani to mogę polecić Castrol Magnatec 5W40 - w poprzednim aucie (Panda) taki zalewałem i w zimie wszystko grało nawet przy - 25 a latem wytrzymał 500km autostradą, cały czas z vmax i do tego w upale. Płaciłem za niego 20zł/litr.

Teraz do CZT-ki zalałem Eneos 0W50 i na razie działa dobrze ale jest stanowczo za drogi.
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

Postprzez maniac » 2 mar 2014, o 23:35

Wlej Motula 5W40 EXCESS, byle z pewnego źródła. To chyba najlepszy wybór.
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Fador » 3 mar 2014, o 12:45

przejeździłem od nowości w CZ3 1.3 na oleju shell helix ultra 5w30. Po 140tys km na hamowni wyszło 105KM zamiast fabrycznych 95KM. Także silnik na nim pracuje idealnie, minimalne opory. Polecam z doświadczenia.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez maniac » 3 mar 2014, o 14:59

W Skodzie masz 112 KM na 5W50 Mobila. ;D Co ma olej do mocy silnika? :)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Fador » 3 mar 2014, o 16:50

większe tarcie -> większy opór -> mniej mocy

benzyna v-power 95 na shellu tez nie ma większej liczby oktanów, powoduje tylko mniejsze tarcie co przekłada się na osiągi
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez maniac » 3 mar 2014, o 17:10

Serio uważasz, że to ma jakikolwiek wpływ na wydajność silnika w takich małych jednostkach jak 1.3? :)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Fador » 3 mar 2014, o 18:14

jakby nie miało wpływu, to silnik by nie zużywał mniej tej vpower 95, a pali jej mniej i testowałem właśnie w 1.3
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tomusn » 5 mar 2014, o 12:53

Castrol Edge 5W30
Tomek
Colt :( Colt :| Colt :)
Obrazek
tomusn
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 6
Auto: Colt Z34A 6AMT
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez mayk » 23 mar 2015, o 18:40

jak uwazacie co colta 1.3 z 2007r, przebieg 70tys olej CASTROL MAGNATEC 5W-30 A3/B4 bedzie odpowiedni?
mayk

Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Fiedziu » 24 mar 2015, o 07:37

Motul albo valvoline.
Fiedziu

Dostał piw: 4
Auto: Bistro
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez maniac » 24 mar 2015, o 16:13

Fador napisał(a):większe tarcie -> większy opór -> mniej mocy

benzyna v-power 95 na shellu tez nie ma większej liczby oktanów, powoduje tylko mniejsze tarcie co przekłada się na osiągi

Co ma piernik do wiatraka? Naprawdę uważasz, że benzyna zmniejsza opory ruchu tłoków czy jak? ;)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez KAM » 6 kwi 2015, o 10:37

Posiadam CZ1 silnik 1.1, stosuje olej syntetyczny 5W40 od wielu lat, w warsztacie wlewaja olej z beczki wiec nie znam producenta, ubytki sa niewielkie ok 1l/8000km i uzupelniam olejem z Tesco lub Asda, przebieg ponad 220k km i jak na razie nie odczuwam roznicy przez zastosowanie tanszego oleju, na polsyntetyk czy mineralny nie mam zamiaru zmieniac.
KAM

Postprzez jack3013 » 23 kwi 2017, o 01:06

Mam Colta CZ3 2007r 1.3 95 kM. Zdecydowałem się na Motul 8100X-cess 5W40, dobry jest też Castrol C3 Magnetisc 5W40. Wydaje mi się że olej 5W30 jest za rzadki w górnych zakresach temperatur. A Te silniki lubią wyskokie obroty. Mam też Astrę 2 z 2002r i mam teraz prawie 180 tyś. w zeszłym roku zmieniłem olej z GM 5W30, bo zacząłem dolewać olej na Castrol C3 Magnetisc 5W40 i na razie nie dolewam. Innymi olejami nie interesowałem się. Producenci olejów mają wyszukajki - jak podasz dane samochodu to pojawi sę do niego odpowiedni olej.
jack3013

Auto: Colt CZ3 1.3 95 kM
Województwo: Wielkopolskie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum