Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ3] Brzeczenie z okolicy silnika

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez tomaszo » 15 lut 2014, o 12:26

Witam kolegów,
Nie wiem czy akurat do dobre miejsce ale zastanawia mnie brzęczenie (takie metaliczne) z komory silnika. Problem ustaje powyżej 1500 obr/min. i jest ciszej jak się zagrzeje. Czego to może być objaw? Kończący się łańcuch rozrządu? Czy jest tam jakaś metalowa obudowa która może wpadać w rezonans? Nie wiem gdzie tego szukać a trochę to denerwujące. Innych objawów z małym brak (przyspiesza, klima działa). Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam.
tomaszo

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

Postprzez Fador » 15 lut 2014, o 13:51

zobacz osłonę katalizatora pod spodem, ona lubi sie poluzować i daje takie wrażenie jakby właśnie z okolic silnika
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez terminus » 16 lut 2014, o 15:39

Łańcuch to by musiał być strasznie zajeżdżony, zabity (olej??). Niestety jest prawdopodobne że to sprężarka klimy, zdarza się że owo niezniszczalne Denso zdycha, u mnie objaw był podobny zanim zmarło....
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula
Województwo: Mazowieckie

Postprzez tomaszo » 17 lut 2014, o 08:59

ma dopiero 120 tys. więc chyba nie. No właśnie możliwe że to ta sprężarka :( tylko jak klima wyłączona to też jest taki objaw. Miałeś tak samo?
tomaszo

Postprzez maniac » 17 lut 2014, o 09:36

Dam głowę, że to docisk sprzęgła. :)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12

Postprzez tomaszo » 17 lut 2014, o 09:43

Ale ze sprzęgłem wydaje się być wszystko ok. Jak się je wciska to nic nie słychać (na czasem tylko wsteczny nie wchodzi od razu ale podobno ten typ tak ma :)) Czy z tym sprzęgłem powinien być jeszcze jakiś objaw?
tomaszo

Postprzez maniac » 17 lut 2014, o 09:58

Sprawdź, czy dźwięk znika po wciśnięciu sprzęgła. :)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12

Postprzez Benio-Benek » 27 lut 2014, o 11:50

U mnie takze było słychac takie metaliczne brzeczenie. wczoraj sie nasiloło w dużym stopniu. Słychać to z okolic alternatora, pompy wody, spręzarki klimy.
Dzis chce pogrzebac co nieco rozkręcić. Jak się coś dowiem dam znać.

Namierzyłem to ze sprezarki klimy. jednak w dniu dzisiejszym dzwiek ucichł.. Zapewne niedlugo wymiana sprezarki.

scalenie postów - Fador
Benio-Benek

Dostał piw: 2
Auto: Colt CZ 3 1.3 06'
Województwo: Pomorskie

Postprzez bart99 » 1 mar 2014, o 16:31

A powiedzcie koledzy czy to chodzi o taki metaliczny dźwięk podczas przyśpieszania może?
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Dostał piw: 6
Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Postprzez Benio-Benek » 5 mar 2014, o 00:19

Zrobiłem trase 500km i narazie nic nie słychac u mnie... Nie mam pojecia czy sie naprawiło, ale z doświadczenia wiem, ze nigdy nic sie samo nie naprawia. Jutro sprawdze stan napełniania klimatyzacji. moze to coś z tym ma wspólnego.

Stan napełniania instalacji klimy 0. Sprawdzilismy szczelnosc instalacji i napełnilismy ponownie, niby szczelna. Podejrzewam, ze przy okreslonych warunkach pracy ucieka sprezarką. Niedługo czeka mnie wymiana sprężarki.

scalenie postów - Fador
Benio-Benek

Postprzez rlwwlcolt » 19 mar 2014, o 16:32

ten objaw jaki opisałeś ja też miałem mam colta cz3 1.3 z 2006r mogę Ci powiedzieć że to jest żaden łańcuch ani żadna sprężarka tylko osłona silnika mieści się za silnikiem od strony kabiny i jest przykręcona na pływających podkładkach jak jest zimno to jest luz i brzęczy jak się rozgrzeje to brzeczy mniej albo wcale i to cala przyczyna .pozdrawiam
rlwwlcolt

Dostał piw: 1

Postprzez Benio-Benek » 19 mar 2014, o 22:41

Ta osłona na kolektorach wydechowych?
Benio-Benek

Re: Odp: [CZ3] Brzeczenie z okolicy silnika

Postprzez terminus » 26 mar 2014, o 21:50

Benio-Benek napisał(a):Stan napełniania instalacji klimy 0. Sprawdzilismy szczelnosc instalacji i napełnilismy ponownie, niby szczelna. Podejrzewam, ze przy okreslonych warunkach pracy ucieka sprezarką. Niedługo czeka mnie wymiana sprężarki.

Spoo, moja czeka na wymianę już ze 3 lat, ale co zrobię że droga jest a ja mam lepsze wydatki.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula

Postprzez Benio-Benek » 27 mar 2014, o 19:58

U mnie zrewała sie tarcza sprzegiełka na sprezarce klimatyzacji, 70 zł i trochę krecenia i już naprawione :D Klima śmiga :)
Benio-Benek

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum