Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Prawo, ubezpieczenia itp.
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Kredyt / pożyczka na samochód - Co i gdzie ?

Ubezpieczenia OC/AC/NW, przepisy ruchu drogowego, policja i inne kwestie...
Odpowiedz

Postprzez snajper90 » 10 lut 2014, o 12:44

Witajcie,
ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z bankami / placówkami udzielającymi kredyty / pożyczki ?
Co polecacie a gdzie mam się nawet nie patrzeć ?
Są kalkulatory, opinie internetów itp, ale czasami to bardzo naciągane.

Chodzi mi o to by się nie wpakować w bagno i nie spłacać więcej niż to potrzebne
( Liczę się z tym że banki pobierają prowizję + odsetki i nigdy nie spłacę kwoty w skali 1/1 )

Czekam na rozwiniętą dyskusję na poziomie.

Pzdr
Na Coltmanii od 11.10.2011r.
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 111
Auto: Nissan Silvia S15
Województwo: Małopolskie
  • Strona WWW

Postprzez YoPiciowy » 10 lut 2014, o 13:01

Na pewno unikaj wszelakich pożyczek na dowód, bez zaświadczenia itd. tam prowizja w skali roku potrafi przekroczyć 100%. Ogólnie w żadnym banku się nie opłaca brać pożyczki, ja jakbym nie musiał bym się nie pakował w kredyt... Możesz spokojnie szykować się na roczną stopę na poziomie 35%. To tyle ode mnie, bo nie brałem kredytu, ale rodzice znajomego prowadzą oddział banku i dobrze sobie w czasie wolnym przeglądałem ulotki jak i rozmawiałem z nimi.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez maniac » 10 lut 2014, o 13:56

Fajna opinia, Yo. Ale jak nie masz wyboru, to musisz wziąć kredyt. ;) Osobiście polecam kredyty odnawialne. ;) Śmieszne oprocentowanie itp. Ostatnio potrzebowałem 10 tys. PLN do dokręcenia śruby w pewnym interesie i odpaliłem sobie taki kredyt. Miesięcznie kosztuje mnie 60 PLN, co daje 720 PLN w skali roku, czyli 7.2%. Odsetki są kapitalizowane od wielkości kredytu w skali miesiąca. ;) Easy as fuck. W tym miesiącu spłaciłem sobie 1500 PLN z tego kredytu i zapłacę odsetki za 8500 PLN, a nie za 10 000. :)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Mazowieckie

Postprzez alberthus » 10 lut 2014, o 14:34

A za samo posiadanie linii kredytowej nie ma przez przypadek rocznej opłaty? :)

Jak powiedział YoPiciowy, unikaj wszysktiego, co nie jest bankiem (w tym wszystkie Providenty), bo tam koszty są dużo wyższe niż w bankach.

Przy szukaniu zwróć uwagę na takie parametry kredytu:
- prowizja za udzielenie kredytu (zazwyczaj 1-5%), czy musisz ją zapłacić od razu, czy wlicza Ci się do kwoty kredytu czy może pomniejsza kwotę kredytu do wypłaty,
- nominalne oprocentowanie roczne,
- obowiązkowe ubezpieczenie.

Ubezpieczeń nie polecam - bardzo trudno z nich skorzystać...

W sumie najprościej jest pójść do wybranych banków i poprosić o kalkulację raty (stałej) dla danej kwoty kredytu (w każdym banku ma być taka sama kwota, którą dostaniesz na konto - może być inna kwota kredytu,np. z powodu prowizji) i określonej liczby rat (taka sama w każdym banku). Przy takich warunkach możesz śmiało brać kredyt z najniższą ratą.
Uważaj, bo czasami będą Ci wciskali np. kartę kredytową lub konto, które musisz posiadać, aby dostać niżej oprocentowany kredyt. Często nie są one za darmo (np. małe obroty na karcie i koncie = opłata miesięczna), warto się nie wpakować w dodatkowe koszty.

Dodatkowo jeśli kupujesz samochód używany, to są limity wieku auta, różne w każdym banku.
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt
Województwo: Śląskie

Postprzez maniac » 10 lut 2014, o 15:26

Albertus - nie ma. ;) A bank się zowie Inteligo. :D
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » 10 lut 2014, o 16:53

Ja też ogólnie nie jestem za "kupowaniem" pieniędzy z banku :p Bo pożyczką, tego nie można nazwać... Wycyckają do końca... Poza tym samochód to dobro nabyte, luksus, więc nie widzę sensu branie na to kredytu... Dlaczego? bo tracimy dwa razy. Raz na tym, że przepłacamy spłacając kredyt, dwa, że auto traci na wartości... I np na auto dostaliśmy 10tyś zł, kupiliśmy za to auto. Po 3 latach oddaliśmy 15tyś zł do banku, a auto jest warte po 3 latach 5tyś zł... I tak się daliśmy zrobić na kilka tysięcy złotych...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez maniac » 10 lut 2014, o 16:57

Stary - ale skąd nagle nabrać kasy kiedy nie zarabia się tyle by oszczędzać? ;) Plus - kredyt to też forma oszczędzania kasy.
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » 10 lut 2014, o 17:03

Ale na co nabrać? Na fajne auto?... W Polsce jakie ma się auto, to wyznacznik statusu materialnego... Niestety. Ja mając 20-ścia kilka lat będąc studentem jeździłem starym coltem C52, później golfem II :P
Mało kto ma zawód: SYN, żeby od razu wozić się audi ;) Wg mnie na wszystko przyjdzie pora :)
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

Postprzez snajper90 » 10 lut 2014, o 17:39

maniac napisał(a):Stary - ale skąd nagle nabrać kasy kiedy nie zarabia się tyle by oszczędzać? ;)

U mnie akurat nie ma z tym problemu i nie muszę ani trochu zaciskać pasa.

RAZ : Chodzi mi o czas. Mam odłożoną pięciocyfrową kwotę, do tego chcę dobrać trochę żeby zapłacić kupującemu od razu + ubezpieczyć, powymieniać wszystkie niezbędne części przy zakupie itp.
Także kredyt finansowałby auto częściowo a nie całkowicie :)

DWA: chcę się wyrobić ze spłatą w rok. Bo nie chcę długo blokować części przychodów i mieć te kilkaset pln w zapasie.

No chyba że poczekam 2-3 miesiące, pomęczę się busami - wtedy wyjdę na tym lepiej niż na kredytach.

TRZY (najgorsze) : Tylko że ja niecierpliwy jestem i muszę mieć na już :D Stąd pomysł o zewnętrznej gotówce :)
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez mystek » 10 lut 2014, o 18:16

Czyli generalnie ile chcesz wziąć i ile mniej więcej zarabiasz? Bo ja na CJtkę się zapożyczyłem i miałem... 1.5 roku wyrwane z jakichkolwiek przyjemności praktycznie :/. Oczywiście wszystko sobie skrupulatnie liczyłem itp, ale zawsze trafią się wydatki inne niż się spodziewałeś. Ogólnie nie polecałbym Ci kredytu, ale jeżeli już musisz, to baaaardzo dokładnie to sobie policz, policz ile będziesz zarabiał, czy w pracy jest dobrze, czy źle, czy jest możliwość, że Cię zwolnią itp.
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2

Postprzez snajper90 » 10 lut 2014, o 18:45

Powiedzmy że zarabiam około 2k, mam stabilną umowę o pracę a chcę wziąć max 5k na rok żeby nie rezygnować z przyjemności na rzecz spłaty kredytu.

Albo czekam 2-3 miesiące i się nie bawię w kredyty ( ale za ten czas oferta może się przetasować i znów będę nie wiadomo ile szukać auta... ).
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez mystek » 10 lut 2014, o 19:51

Ja korzystałem z tej stronki wtedy jak brałem kredyt - http://www.comperia.pl/kredyty_gotowkowe/porownanie-kredytow-gotowkowych,5000-12-0-0--00.html

Generalnie oferty się mieszają - raz ten bank ma jakąś promocję, raz inny, także trzeba się akurat wtrafić w coś ciekawego :)
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2

Postprzez Kleju » 10 lut 2014, o 21:05

Snajp dobra rada ;) Poczekaj :) Druga dobra rada, nie wydawaj więcej, jak zarabiasz :D Wtedy żyjesz sobie spokojnie i nie odmawiasz sobie przyjemności ;)

Kleju

Postprzez SPAM » 10 lut 2014, o 22:22

2x w życiu bawiłem się w pożyczanie pieniędzy z banków, zawsze żałowałem mimo że były to poważne tematy. Powiedziałem nigdy więcej. A na auto to chyba już najgorszy pomysł. Podpisuje się pod wszystkim co wcześniej pisał Kleju.

Moje zdanie jest takie. Jeśli musisz brać na auto kredyt, to oznacza że Cie na nie nie stać.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Postprzez snajper90 » 11 lut 2014, o 00:30

SPAM napisał(a):Jeśli musisz brać na auto kredyt, to oznacza że Cie na nie nie stać.

Nie stać żeby kupić ? czy nie stać aby utrzymać ? Bo to dwie zupełnie różne kwestie... :roll:

Stać mnie nawet na prosiaka za 200 kafli, tylko nie na dzień dzisiejszy.
Jest jedno auto które mam na oku i to pewniak ale wiecznie nie będzie na sprzedaż, a nie chce mi się potem znów szukać i męczyć z następnym dlatego rozważam opcje lekkiego dofinansowania...
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez wjtr » 11 lut 2014, o 00:36

Wszyscy na około biorą kredyty, nie? Mogą sobie pozwolić na to, czego pragną. Mogą to mieć już teraz. Przecież wszyscy biorą! (kredyty ;) ) To i ja wezmę. Będę miał już. Teraz. Będzie super.

Tylko potem trzeba kredyt spłacić.

I jakoś najbogatsi ludzie, jakich osobiście, znam doszli do wszystkiego powoli - bez kredytów. Biorą je czasem teraz, jako wspomagacz, bo to się im po prostu opłaca. Mimo tego, że mogliby wyłożyć gotówkę. Ale jak ich nie było stać, to nie brali kredytu. Tylko czekali.

To mówiłem ja - spłacający z bólem kredyt hipoteczny. Ale przynajmniej nigdy w życiu nie wziąłem innego ;)
Never drive faster than your angels can fly.
wjtr

Dostał piw: 4
Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1.3

Postprzez snajper90 » 11 lut 2014, o 00:56

Nie jestem wszyscy, i nie mam na imię każdy... :x

Jest taka opcja to mogę ją rozważyć, ale chciałem spytać czy ktoś coś wie i jest na czasie a nie komu się to podoba i kto się martwi o to czy spłacę...

Poza tym brałbym mały kredyt na auto na krótki okres a nie grube setki tysięcy na mieszkanie na prawie dożywocie :roll:
A to chyba delikatna różnica...
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez wjtr » 11 lut 2014, o 15:41

snajper90 napisał(a):Nie jestem wszyscy, i nie mam na imię każdy... :x

Jest taka opcja to mogę ją rozważyć, ale chciałem spytać czy ktoś coś wie i jest na czasie a nie komu się to podoba i kto się martwi o to czy spłacę...

Poza tym brałbym mały kredyt na auto na krótki okres a nie grube setki tysięcy na mieszkanie na prawie dożywocie :roll:
A to chyba delikatna różnica...

Nie było moją intencją Cię urazić :) Chodziło mi o pokazanie tego, jak ja widzę mechanizm funkcjonujący w naszym społeczeństwie, który zachęca do brania kredytów. A tak naprawdę zwykle lepiej się wychodzi, jeśli się tego nie robi. Choć nie zawsze się da.

Oczywiście decyzja jest Twoja i pewnie wybierzesz najlepiej dla siebie.
Never drive faster than your angels can fly.
wjtr

Dostał piw: 4
Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1.3

Postprzez tresorex » 11 lut 2014, o 15:57

Również jestem zdania, że branie kredytu na auto to bezsensowny pomysł, kleju już to dobrze opisał :) Jest jeszcze pytanie ile chcesz tego kredytu? Czy chodzi tu o 2-3k bo Tobie brakuje czy nie masz nic i chcesz wziąć 15-20k?

[OT] Zabawne jest też takie rozumowanie, że "biorę kredyt na telewizor bo nie mam z czego sobie odłożyć". A ciekawe z czego będzie taka osoba składać skoro nie ma żadnej luźnej gotówki. Nie lepiej przez kilka miesięcy sobie odkładać tą "ratę" i kupić później ale taniej i lepszy tv?

Ja mam zasadę że zawsze po wypłacie twardo odkładam 200zł a za resztę żyję. Odkładam też wszystko co się da, 100 od babci na urodziny, nawet jak mi zostanie 50zł z wypłaty w danym miesiącu to odkładam bo jak dołożę do kolejnej wypłaty to tego nie odczuję a na odłożonej kupeczce ładnie rośnie :)

Jeszcze mi się przypomniało jak kiedyś widziałem w tv sondę uliczną.
Zapytali starszą panią na ulicy:
-ma pani kredyt?
-tak, właśnie wczoraj wzięłam w providencie
-a na co pani potrzebuje te pieniądze?
-jeszcze nie wiem, sąsiadka wzięła to dlaczego mam być gorsza!
:lol: :lol: :lol: [/OT]
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez alberthus » 11 lut 2014, o 15:58

Lepiej się wychodzi, jak się nie bierze kredytów - tylko pierwsze wzięcie kredytu zwiększa konsumpcję i to jednorazowo. Później jest gorzej, bo spłacamy odsetki...
Dobrze jest uzbierać potrzebną kwotę i kupić za gotówkę, ale wiadomo - pokusa posiadania jest silna :)
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt
Województwo: Śląskie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Prawo, ubezpieczenia itp.

Powrót do Strona główna forum