Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] Check usterka auta czy uszkodzony komputer?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez kiekusek » 31 sty 2014, o 14:05

Podobny wątek już zaczynałam teraz jednak trochę zmieniła się sytuacja więc zacznę od początku.
Podczas wyjazdu wakacyjnego (sierpień) zaczęły się problemy z kontrolką chcek engine (przed urlopem wymiana oleju i filtra)
Pamiętam ten dzień, paskudnie lało w nocy i w dzień, wyjeżdżałam z parkingu, zapaliła się kontrolka, ja na gaz, a auto przez krótką chwilę nie miało siły ruszyć, potem nic się jednak nie działo, zapobiegawczo odwiedziłam mechanika, stwierdził, żeby się nie przejmować, prawie w domu tj. na trasie powrotnej kontrolka zaczęła się także zapalać podczas jazdy wówczas auto traciło przyspieszenie i zaczynało się dusić, kiedy gasła auto robiło tzw "małpki" i potem było ok.. Po powrocie auto trafiło do mechanika zostały wymienione świece, przewody, kopułka, paluch, filtr powietrza.. Po przejechaniu ok 2000-2500 km znów zaczęły się problemy i to gorsze, do wcześniejszych usterek na trasie tj duszenie się silnika po przejechaniu ok 30-40 km, auto na luzie, podczas redukcji biegów na niższy zaczęło gasnąć tj. na trasie jechałam 130-160 (mam niestety twardą nogę) kiedy wjeżdżałam do miasta wiadomo redukcja, przy prędkości 30-40/h lub na luzie np na rondzie/ skrzyżowaniu :( silnik gasł, początkowo pomagało przygazowanie, potem jakby pedał gazu się blokował i nie reagował, z trudem dojechałam do domu, na odcinku 150 km auto spaliło ok 15 litrów paliwa !! (standard ok 5,5 na 100 km) tym razem został wymieniony filtr paliwa, w następnej kolejności została przeczyszczona przepustnica, wyregulowane luzy zaworowe, niestety nic to nie zmieniło, w następnej kolejności tj koniec grudnia / początek stycznia zostały wyregulowane obroty silnika i wymieniony czujnik ssania, od tego czasu auto jakby narodziło się na nowo, niestety nie na długo :(
Pojechałam na spot do Poznania, potem do koleżanki i kilka wycieczek, po powrocie do domu na wyważenie opon, kilka km po wyjechaniu z warsztatu strzeliła mi prawa przednia opona :( nie było czasu na reakcję, kilka sekund i miałam bliskie spotkanie z drzewem, coś jednak nie daje mi spokoju, fakt, opona - sytuacja może losowa, kiedy jednak doszło do wypadku, najpierw był stuk i znów zapaliła się ta ..... kontrolka, a kierownica stała się jakby sztywna jak na wyłączonym silniku, prawie siła w ostatniej sekundzie odbiłam i uderzenie było bokiem - prawym bokiem, a nie przodem.
Na chwilę obecną auto jest już postawione na nogi, może nie wygląda elegancko, ale tym zajmę się jak się ociepli, na chwilę obecną ma być sprawne technicznie, pomalować itp zawsze zdążę, niestety tej sprawności do końca nie jestem pewna,
choć obejrzało go dwóch mechaników i twierdzą, że jest z autem ok.
Fakt nie gaśnie, nie dusi się, silnik pracuje cicho i miarowo, pali normalnie, aczkolwiek na dłuższej trasie jeszcze nim nie byłam, a zimowe warunki także nie sprzyjają dużej prędkości więc max używam 4 biegu.
Co mnie niepokoi? - kontrolka, pali się non stop, tzn odpalam auto zapala się i gaśnie, po przejechaniu czasem 500 m czasem 2 km zapala się ponownie i świeci przez całą drogę :(
Czy to może być wina komputera, czy też jest jakaś usterka silnika której nie idzie zlokalizować?
Czy pomoże wymiana kondensatorów ECU?
Czy podczas uderzenia mógł się uszkodzić komputer? (wizualnie wygląda bez zmian, na elektronice się nie znam)
Czy ktoś ma jakieś pomysły, przyznam, że już mnie załamuje trochę ta sytuacja :(
Bardzo lubię mojego colta i choć wszyscy mi mówią, że za te pieniądze co przez ostatnie pół roku w niego włożyłam, to mogłam go sprzedać, dołożyć i kupić coś innego, ja nie chcę, dlatego proszę o pomoc co jeszcze można zrobić, aby się upewnić czy auto rzeczywiście jest sprawne, czy nawalił komputer i wówczas podjąć dalsze działania, z góry dziękuję za pomoc
kiekusek

Dostał piw: 1
Auto: Carisma 2001
Województwo: Wielkopolskie

[CAO 1,3] Check usterka auta czy uszkodzony komputer?

Postprzez oko_81 » 31 sty 2014, o 15:13

Jedyne rozwiązanie to jak zapali Ci się chcek engine to odczytać błędy jakie pokazuje komputer.
Dowiesz się co mu dolega i wyeliminujesz usterkę .

W tych rocznikach kondensatory w ECU były wadliwe , dlatego warto profilaktycznie sprawdzić ECU i wymienić kondensatory o ile wcześniej nie były wymieniane .
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Śląskie

Postprzez kiekusek » 31 sty 2014, o 15:38

Kondensatory nie były wymieniane przynajmniej przez ostatnie niecałe 6 lat.

Błędy jakie pokazywał komputer to :
Post przez tresorex » 31 gru 2013, o 00:16
Dziś na spocie wymagaliśmy koleżance 4 błędy:
-55 - czujnik MPS
-24 - prędkościomierz (sprawdzany podobno ok)
-14 - przepustnica
i 32... czego to jest błąd????
kiekusek

Postprzez oko_81 » 31 sty 2014, o 16:01

Na początek wymień kondensatory , bo może ECU umiera i wyrzuca głupie błędy.
Opis jest na tej stronie http://eurosoftware.com.pl/krzyzak/
oko_81

Postprzez kiekusek » 31 sty 2014, o 16:05

Właśnie go wymrugałam (ludinho1 raz jeszcze dzięki za diodę),
jeśli dobrze odczytałam to 13,21 i nadal 32 :(
kiekusek

Postprzez oko_81 » 31 sty 2014, o 16:23

13 - miernik temperatury powietrza
21 - miernik temperatury silnika
32 - nie wiem co to za błąd i czy w ogóle taki jest ... dobrze policzyłaś ?
oko_81

Postprzez Tovija » 31 sty 2014, o 16:25

32 - czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez dominikks » 31 sty 2014, o 16:45

Jak wygląda ten czujnik ssania i gdzie on jest ?? Prosze o fotke
Prawda gorzka jak chwila słońca tu krótka
W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka
dominikks

Dostał piw: 4
Auto: Fiat Stilo
Województwo: Podkarpackie

Postprzez kiekusek » 31 sty 2014, o 17:32

a ja na jednej ze stron innego forum znalazłam, że problem z czujnikiem podciśnienia w kolektorze ssącym to błąd 62,
a mi zdecydowanie wychodzi 32 którego nigdzie nie ma :(
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic. ... 30f5a52b31
dobrze policzyłam, sprawdzałam trzykrotnie - trzy długie mrugnięcia i dwa krótkie, na spocie też wyskoczył ten błąd.
Ok 10 lutego wybieram się do Poznania, po drodze odwiedzę zaufanego mechanika bo "fachowców" w mojej okolicy jak na lekarstwo i chyba zbytnio nie mogę na nich polegać
kiekusek

Postprzez Tovija » 31 sty 2014, o 18:18

Książka kodów Haynes'a mówi o tym błędzie w następujący sposób:
Manifold Absolute Pressure (MAP) sensor or MAP sensor circuit.
Teraz niech ktoś to przetłumaczy na nasz ojczysty język techniczny :P

P.S.
Dominik - OK ! :)
Ostatnio edytowano 31 sty 2014, o 18:39 przez Tovija, łącznie edytowano 3 razy
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez dominikks » 31 sty 2014, o 18:18

Teraz dobrze....
MAP - Manifold Absolute Pressure sensor
Czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym;
Prawda gorzka jak chwila słońca tu krótka
W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka
dominikks

Dostał piw: 4
Auto: Fiat Stilo

Postprzez kiekusek » 31 sty 2014, o 19:01

Dzięki poproszę mechanika, aby dokładnie sprawdził te trzy rzeczy

POMOCY To znów ja, przyznam, że już wykończona moim samochodem mimo wielkiej sympatii do niego i ogromnych chęci doprowadzenia go do porządku :(
Niestety jego stan nie kwalifikuje się na dłuższą trasę więc wyjazd do znajomego mechanika odpada.
Kolejny raz odwiedziłam "pseudo fachowca" i jednocześnie stacje kontroli pojazdów !!!... w mojej okolicy (odpuszczę sobie epitety, niestety komercja w małych miejscowościach) mimo umówionego terminu i podania co pokazuje komputer, "olał" zlecenie i nie przyjął auta do naprawy.
Swoją drogą czy stacje kontroli pojazdów które jednocześnie naprawiają auta mogą tak postępować ?
Przegląd jest przecież obowiązkowy - u mnie wypada za 4 dni :( auto niesprawne kwalifikuje się do naprawy
Wracając do tematu czy jeśli komputer pokazuje, ze uszkodzone są:
13 - miernik temperatury powietrza
21 - miernik temperatury silnika
32 - Czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym
Tzn, że ww trzeba wymienić, czy to pomoże rozwiązać problem z gaśnięciem auta, gdzie znajduję się te części, jak wyglądają i najważniejsze pytanie czy z ich wymianą poradzę sobie sama ?? :(
Czy może ktoś zna normalnego mechanika w okolicy Krzyża Wlkp ??

scalenie postów - Fador
kiekusek

Postprzez n0rek » 27 lut 2018, o 18:30

Czesc, rozwiazalas jakos sprawe? U mnie podobny problem, auto slabo pali a w mrozy prawie wcale. Jak juz zagada to gasnie, zalewa go, dusi sie.
Wymienilem chyba wiekszosc rzeczy w tym aparat zaplonowy caly i padlo na ostatnia czesc czyli Map sensor ale nigdzie go nie moge znalezc.
n0rek

Dostał piw: 0

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum