Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Rozpórki kielichów

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[OGÓLNIE] Rozpórki kielichów

Postprzez Tomi » 17 sty 2014, o 19:42

Na starym forum tematy był mocno maglowany, tu nigdzie nie mogę go znaleźć :-/
Przymierzam się do założenia rozpórek kielichów w Kia Picanto... Z Waszego doświadczenia, czy powinienem zmieniać coś w zawieszeniu czy seria wystarczy? Chciałbym utrzymać dotychczasowy komfort jazdy jednocześnie poprawiając zachowanie się auta w zakrętach.
na Coltmanii jakoś od połowy 2009... Tęskni za Coltem od 2012...
Tomi
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 5
Auto: Fiesta / Outback
Województwo: Warmińsko-mazurskie

rozpórki kielichów

Postprzez Dylan » 17 sty 2014, o 19:58

Seria wystarczy nic nie trzeba zmieniac no chyba ze chcesz troche nizej a zarazem sztywniej ale o tym nie wspomiales ze tak chcesz. Ja montowalem sam i nawet zbieznosc sie nie przestawila sprawdzilem bylo jak wczesniej. Napewno lepiej w zakretach sie sklada tyle co zauwazylem na plus ewentualnie sprezyny obnizajace wtedy jest jeszcze lepiej:)
Dylan
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 41
Auto: Colt CZT
Województwo: Mazowieckie

rozpórki kielichów

Postprzez Kleju » 17 sty 2014, o 21:23

Ja tam nie odczułem żadnej różnicy względem rozpórki, a jej braku :D Tym bardziej w zakrętach itd. Mam bo mam, dla zasady :D Może jak pospinam dolne punkty to coś odczuję... A dając tylko górną z przodu? Wg mnie w cywilnej jeździe szkoda kasy... Przy ewentualnej stłuczce, może tylko więcej złego wyrządzić niż dobrego...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

rozpórki kielichów

Postprzez Tomi » 17 sty 2014, o 23:40

Kleju napisał(a): A dając tylko górną z przodu? Wg mnie w cywilnej jeździe szkoda kasy...
a tylna?
na Coltmanii jakoś od połowy 2009... Tęskni za Coltem od 2012...
Tomi
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 5
Auto: Fiesta / Outback
Województwo: Warmińsko-mazurskie

rozpórki kielichów

Postprzez Kleju » 18 sty 2014, o 00:48

Wg mnie komplet. Przód, tył, góra, dół.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

rozpórki kielichów

Postprzez Fador » 18 sty 2014, o 01:14

miałem wcześniej CZ3 bez rozpórki i teraz CZT z seryjną rozpórką z przodu, różnica wyraźnie odczuwalna
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

rozpórki kielichów

Postprzez Kct » 18 sty 2014, o 01:27

u mnie zdecydowana różnica w sztywności budy bez rozpórek a z górnymi przód i tył i na codzień i na torze czuć
ogolnie buda pracuje mocno, jeszcze w tak wiekowych autach, u mnie trudno stwierdzic ale u kolegi w ek4 z klatką jak się włoży palce między pałąk a dach to na wybojach przygniata paluchy :)
wiadomo, że rozporki to nie klatka, ale zawsze oplaca się pospinać auto, chociaż jak Kleju pisze - przy wypadku zawias dostanie z dwoch stron
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
  • Strona WWW

rozpórki kielichów

Postprzez PoProstuHarry » 18 sty 2014, o 14:41

Ja dodam tylko, że w przypadku starszych aut gdzie buda swoje już przeżyła, rozpórka przednia górna może zminimalizować pęknięcia szyby przedniej.
Auto, podobnie jak kobieta, jest wizytówką prawdziwego mężczyzny, dlatego dbaj o nie najlepiej jak potrafisz...
PoProstuHarry

Dostał piw: 7
Auto: Accord Coupe CC1

rozpórki kielichów

Postprzez wjtr » 2 lut 2014, o 13:10

Robiąc wstępne rozpoznanie w temacie rozpórek do Colta znalazłem tylko rozpórkę górną na przód. Gdzie można kupić rozpórki dolne i na tył?

Pamięta ktoś, jaka jest zależność zmiany charakterystyki auta po spięciu zawieszenia? Spięcie przodu to zmiana w kierunku podsterowności, a tyłu w kierunku nadsterowności? Czy odwrotnie? :)

EDIT: na Allegro wyskakuje polska firma "Staffa". Wiadomo coś o jej produktach?
Ostatnio edytowano 2 lut 2014, o 17:41 przez wjtr, łącznie edytowano 1 raz
Never drive faster than your angels can fly.
wjtr

Dostał piw: 4
Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1.3

rozpórki kielichów

Postprzez tresorex » 2 lut 2014, o 15:19

Fador napisał(a):miałem wcześniej CZ3 bez rozpórki i teraz CZT z seryjną rozpórką z przodu, różnica wyraźnie odczuwalna

To samo u mnie jak w galu założyłem z VR4. Czuć, że na zakrętach tak nie pływa i można nieco szybciej w nie wchodzić.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

rozpórki kielichów

Postprzez eddie19 » 18 mar 2014, o 21:06

Kleju napisał(a):Wg mnie komplet. Przód, tył, góra, dół.

A są dolne do CeJota ? ;)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum