Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Eksploatacja
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Ile palą Wasze auta?

Wszystko na temat użytkowania Coltów, spalania itp.
Odpowiedz
Posty: 580 • Strona 6 z 29 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 29

Ile palą Wasze auta?

Postprzez tresorex » 16 sty 2014, o 15:36

eddie19, podaj swoją definicję dynamiczności :)
Na jak długim odcinku to mierzyłeś?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Schizo » 16 sty 2014, o 22:35

Poszła mi sonda lambda - jakieś 12-14 litrów na 100km. Masakra :P
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez eddie19 » 17 sty 2014, o 16:53

Harry, jakoś się dało :P

Tress, jakieś 200km z groszami, nie pamiętam w tej chwili już. A moja dynamiczność to nie więcej niż 4500obr. Potem już nie czuć mocy, więc nie kręcę wyżej ;)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez myszon » 17 sty 2014, o 18:53

Wychodzi wiec na to ,że przy oszczędniej i na trasie spali Ci 4???
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense
Województwo: Łódzkie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez eddie19 » 18 sty 2014, o 12:33

Nie wiem czy miałbym cierpliwość to sprawdzić i najlepiej by było zatankować do pełna, przejechać trasą 100km i znów do pełna.
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Ile palą Wasze auta?

Postprzez PoProstuHarry » 18 sty 2014, o 14:45

Zazwyczaj jeżdżę w trasie do 100-120 i hamuję biegami gdzie tylko mogę (tak już mam :P ) i nie udało mi się zejść poniżej 5.7, a to 100% trasa. Ciężko uwierzyć w tak rewelacyjny wynik! :D

Może wspomagasz się hydro wodorem? :mrgreen:
Auto, podobnie jak kobieta, jest wizytówką prawdziwego mężczyzny, dlatego dbaj o nie najlepiej jak potrafisz...
PoProstuHarry

Dostał piw: 7
Auto: Accord Coupe CC1
Województwo: Mazowieckie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Krzychu » 18 sty 2014, o 15:50

Moje najniższe spalanie wyszło 5,26, na trasie Zakopane - Warszawa. Raz tylko go rozpędziłem do 140, a tak to nie przekraczałem 100, jazda typowo emerycka i wyszło 5,26 także jak sie bardzo chce to można nisko zejść ze spalaniem :)
Krzychu

Auto: CAO 1.6

Ile palą Wasze auta?

Postprzez macieekg » 18 sty 2014, o 17:46

Podobne wartości uzyskałem jadąc w tym roku na zlot ogólnopolski.
Jazda emerycka, turystyczna, wyprzedziłem tylko kilka tirów ale to raczej z rozpędu i nie przekraczając 4-4,5tys RPM.
Dziwnie a zarazem bardzo miło było zobaczyć paliwomierz na 2 kresce od góry przy 250km..
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Ile palą Wasze auta?

Postprzez PoProstuHarry » 18 sty 2014, o 17:50

Czyli w wakacje mam nowy cel - 5.2 na 100 :mrgreen:
Auto, podobnie jak kobieta, jest wizytówką prawdziwego mężczyzny, dlatego dbaj o nie najlepiej jak potrafisz...
PoProstuHarry

Ile palą Wasze auta?

Postprzez eddie19 » 18 sty 2014, o 21:45

Gdybym cały bak zjeździł jeżdżąc jak emeryt to bym mógł na nim zrobić 1000km :D
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Ile palą Wasze auta?

Postprzez myszon » 19 sty 2014, o 14:02

Harry.Ponoć do 2030r w Anglii ma powstać ok 1500 stacji tankujących wodór.Wiec nie śmiej się bo też niedługo będziesz na nim jeździł. 8-)
A jeśli byłby ktoś chętny zrobić zrzutę i przetestować to rozwiązanie wspólnie to ja jestem chętny.Możemy sobie pomoc ograniczając spalanie w naszych autach bądź obalić teorie która nabiera coraz większego rozmachu.Koszt instalacji to max 1000zł.Poświecę auto i dodam ,że jak instalacja zadziała oddaje kasę włożona w instalacje.:D
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Ile palą Wasze auta?

Postprzez PoProstuHarry » 19 sty 2014, o 16:31

A jaki jest wtedy koszt tankowania i zapotrzebowanie wodoru i o ile spada spalanie benzyny?
PoProstuHarry

Ile palą Wasze auta?

Postprzez myszon » 19 sty 2014, o 17:20

Obecnie ludzie korzystają ze zwykłej celi wodorowej(podpiętej do alternatora) do której lejesz wodę.W procesie elektrolizy powstaje wodór z tlenem(tzw gaz browna) który tafia do kolektora dolotowego a następnie do komory spalania.Na razie odpada tankowanie wodoru bo to nie jest na nasze kieszenie.Takie auta typowo na wodór ze zbiornikami w bagażniku wymyśliły chyba już trzy politechniki w Polsce.Zapamiętałem tylko alfe 156.Dawno temu o tym czytałem.Silnik wankla też napędza wodorem już jakaś polibuda prawdopodobnie lubelska.Można wszystko wyszukać w necie.
Gaz Browna który trafia do silnika jest bardzo kaloryczny,wybuchowy i dużo szybciej się spala co ma olbrzymi wpływ na dopalenie mieszanki paliwowo powietrznej a co za tym idzie ograniczenie prawie do zera szkodliwych produktów spalania paliwa.Oszczędności są różne ale niektórzy ich nie maja ponieważ brakuje im wiedzy o tym całym systemie.Zależy to od wielu czynników.Możemy założyć osobny temat i to pociągnąć.Jak będzie wiele osób zainteresowanych to koszta są niewielkie.Dobrze założona i zestrojona instalacja działa,oszczędza(nawet do 30%) i daje większą elastykę silnika.Siedzę w motoryzacji i wiem o co toczy się gra.Nikogo nie namawiam....

Widzę,że przerwałem dyskusję.
Pozwolę sobie troszkę opowiedzieć z nudów bo leże chory w łóżku.
Rozumiem bo temat dodawania gazu hho do silników to trudny temat zwłaszcza,że opinie są podzielone.
Siedzę w tym temacie może już ze dwa lata i wciąż przyglądam się rozwojowi i eliminacji błędów jakie są popełniane przy tego typu instalacjach.
Postęp jest ogromny w tej materii.Wciąż trafiam na użytkowników którzy oszczędzają w swoich autach.Vw,skoda,ford,toyota,opel,honda,audi,mercedes to marki na które się natknąłem i zebrałem potrzebne mi informacje.Trafiłem też na colta z instalacja ale gdy zadzwoniłem do gościa to powiedział ,że ma na sprzedaż ale się na tym nie rozumie i nie wie czy komputer jest oszukiwany.
Kluczowa sprawę odgrywa elektronika(chip pod obd bądź regulatory potencjometrowe), która ma za zadanie oszukać nasz komputer ,który zaś na wejściu odczytuje nadmiar tlenu przez dodanie gazu hho poprzez lambdę przez co zwiększa się dawkowanie paliwa.(mowa tu o benzyniakach).
HHO to nic innego jak dwie cząsteczki wodoru i jedna cząsteczka tlenu.Taka mieszanka trafiając do silnika spełnia dwa zadania.
1.Wodór spala się dając większego kopa a produktem tego spalania jest para wodna która dodatkowo pod wpływem wysokiej temp. odbieranej z silnika rozpręża się przechodząc w parę suchą dając jeszcze większy moment obrotowy.
2.Tlen natomiast ma wspomagać spalanie paliwa które to z założenia konstruktorów nie spala się całkowicie w naszych silnikach.Niespalone paliwo służy do chłodzenia komory spalania a dopalane jest w katalizatorach co obniża toksyczność spalin.
Kiedyś konstruktorzy wymyślili sobie ,że do spalanie 1kg paliwa silnik będzie dostawał 14,7kg powietrza(tzw.dawka stechimoetryczna). Znalazłem informacje które to mówią ,że ta dawka została złe dobrana(podejrzewam celowo dla większych zysków gigantów naftowych) i nasze silniki są niedotlenione przez co paliwo niespalone szło na marne(nie mogło się dopalić bo miało za mało tlenu). Dowodem na to są nowoczesne silnika forda pod nazwą ecoboost.Naukowcy przedstawili nowe dawkowanie powietrza do ilości podawano paliwa w stosunku 1:17 co w połączeniu z nowoczesna technologia daje niesamowite osiągi,oszczędności paliwa oraz mniejsze zanieczyszczenie środowiska.
Po dodaniu hho komora chłodzona jest przez parę wodna(która odbiera ciepło) powstała w wyniku spalania gazu co redukuje już funkcję niedopalonego paliwa jako chłodziwa.
Mimo to sonda lambda wychwytuje nadmiar tlenu w spalinach a komp odczytuje to jako bogatą mieszankę i dawkuje jeszcze więcej paliwa poprzez czas otwierania się wtryskiwaczy.
To jest ten jeden kruczek tego typu instalacji.Jaka elektroniczne użyć żeby dobrze oszukać komputer ,aby nie podawał więcej paliwa a wręcz ta dawkę obniżał.
Na rynku są już bardzo dobre rozwiązania.
Układ Afr(400-500zl) który to z odpowiednim oprzyrządowaniem zestrajamy z naszym autem i możemy mieć oszczędności nawet 50% .Jednak trudno go zestroić dla zwykłego śmiertelnika.
Drugim jest Volo chip(450zl)który to podpinamy pod wtyczkę obdII i on już sam zbiera informacje po czym je emuluje i podaje do kompa.
Są jeszcze dystanse pod lambde które nie tez nie zawsze się sprawdzają albo dają małe oszczędności.
Komp obcina dawkę paliwa.W tą obcięta dawkę paliwa wchodzi nam silnie wybuchowy i bardzo kaloryczny wodór ,który z nawiązka przy spalaniu nadrabia braki w paliwie oraz chłodzeniu.Natomiast tlen ma za zadanie dopalić jak najwięcej wtryskiwanego paliwa a że jego już jest mniej to więcej się spali dając większe cienienie w cylindrach.Para wodna przy okazji rozpuszcza nagar na zaworach i tłokach po czym go wypłukuję z ruchem wydechowym tłoka.
Nasze 1.3 1.6 czy 1.8 z powodzeniem zasilą celę która potrzebuje ok. 10A do wytworzenia odpowiedniej ilości gazu.Żeby sobie jeszcze w tym pomoc i odciążyć alternator zakładamy dzienne światła drl(które już mam) a zaoszczędzony prąd podajemy na celę.
Ktoś z Was zapyta dlaczego jeszcze tego nie mam?
Ano dlatego że nie mam pewności iż przykładowo volo chip za 450zl obsłuży nasz japoński komputer.
Niesprawosc mojego auta w 100%. Nasze miski są autami w które trzeba pakować kasę niestety ja aż tyle jej nie mam.Jak wiadomo bezpieczeństwo jest najważniejsze.
Pewnie przyjedzie jeszcze czas instalacji hho w moim lancerku ale na pewno nie teraz(brak warunków i kasy:).
Podsyłam filmik kolegi z forum z jego toyota corolla verso 1.8 i innych .Oszczędności ma w granicach 30%. Zrobił już ponad 40 000km z instalacją wodorową i żadnych problemów.Bardzo kumaty i konkretny gość.
http://www.youtube.com/watch?v=VVGhbi_rYuA
http://www.youtube.com/watch?v=UWhe96CI9S0
http://www.youtube.com/watch?v=64gtRWUpk5U
Fajny temat do rozkminki.Przenieście w inne miejsce mój wywód jeśli trzeba.Nie chce zaśmiecać:)
Pozdrawiam
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Ile palą Wasze auta?

Postprzez maniac » 21 sty 2014, o 16:31

Krzychu napisał(a):Moje najniższe spalanie wyszło 5,26, na trasie Zakopane - Warszawa. Raz tylko go rozpędziłem do 140, a tak to nie przekraczałem 100, jazda typowo emerycka i wyszło 5,26 także jak sie bardzo chce to można nisko zejść ze spalaniem :)

Tak, ale to była ściema. Zapomniałeś, że zjeżdżałeś w dół, w sensie z 1000 m na 100m. ;) Mnie udało się zejść do 4.9L/100 km. A dało by się i mniej, ale mmęczyło mnie monotonne 100 km/h.
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Krzychu » 21 sty 2014, o 16:48

Nie pamiętam dokładnie (na starym forum było) ale pod góre było w okolicach 5,5 :) Znaczy Warszawa - Zakopane :P Z tym że też emerycka jazda która jak słusznie zauwazyłeś średnio sprawia przyjemność - aczkolwiek też czasem fajnie tak sie poprostu "toczyć".
Krzychu

Auto: CAO 1.6

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Spiochu » 21 sty 2014, o 20:19

Harry.Ponoć do 2030r w Anglii ma powstać ok 1500 stacji tankujących wodór.Wiec nie śmiej się bo też niedługo będziesz na nim jeździł. 8-)
A jeśli byłby ktoś chętny zrobić zrzutę i przetestować to rozwiązanie wspólnie to ja jestem chętny.Możemy sobie pomoc ograniczając spalanie w naszych autach bądź obalić teorie która nabiera coraz większego rozmachu.Koszt instalacji to max 1000zł.Poświecę auto i dodam ,że jak instalacja zadziała oddaje kasę włożona w instalacje.:D

Z tankowaniem wodoru może być słabo bo na razie nie ma za bardzo tanich źródeł samego wodoru. Obecnie uzyskiwany jest przez spalanie gazów Np. metanu. Czyli wychodzi podobnie jak jeździmy na LPG/CNG.

Jak nie masz zbędnej kasy to nie kombinuj z tą instalacją bo to nie ma prawa działać. Ja się nie podejmuje tego wyjaśniać ale z pewnością ten temat był wielokrotnie wałkowany w necie.
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006

Ile palą Wasze auta?

Postprzez myszon » 21 sty 2014, o 21:15

http://www.emito.net/wiadomosci/wielka_ ... 20652.html
Skoro nie testowałeś to skąd wiesz ,że nie ma prawa działać?Myślałem właśnie ,że może wspólnie zrobimy krok na przód i zadziałamy.Jak widziałeś malucha na wodór i parę to jak możesz mówić że nie działa.Konstruktorzy z BMW o maluchu też mówili ,że nie ma prawa działać.Moim zdaniem mówią tak te osoby które mogą mieć w tym jakiś interes.
Był wałkowany przez ludzi którzy nic nie zrobili a mieli dużo do powiedzenia.Wejdź na forum gdzie ludzie jeżdżą a sam się przekonasz bo do każdego z nich możesz pojechać i wiele się dowiedzieć.Poszukaj na niemieckich stronach jakie tam maja cele wodorowe do aut to Ci oczy wyjdą.Zainteresowanie jest wśród kumatych bo innych którzy nie rozumieją istoty działania nie przekonasz.W tej materii panuje wręcz wyścig kto zrobi wydajniejsza cele przy mniejszym amperażu.Zachęcam do szukania informacji jednak często w języku angielskim bo ta technologia jest ze stanów a sam język odpycha na początku.
http://www.konstrukcjeinzynierskie.pl/r ... -wody.html
a tu podstawy : http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i ... Browna.pdf
pozdrawiam
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Spiochu » 21 sty 2014, o 23:17

Nie musisz mnie przekonywać a jeśli chcesz spróbować takiej instalacji to jak najbardziej masz do tego prawo. Zachęcam jednak byś przeczytał co najmniej tyle samo artykułów obalających ten wynalazek co potwierdzających jego działanie i dopiero wtedy podjął decyzję o instalacji.

Dla mnie wystarczającym dowodem, że to nie będzie działać jest sama wartość entalpii swobodnej reakcji wodoru z tlenem ale wątpię żeby był to dla Ciebie przekonujący argument.
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006

Ile palą Wasze auta?

Postprzez myszon » 22 sty 2014, o 00:26

Gdybyś przeczytał uważnie co napisałem wyżej zrozumiałbyś jaki szereg reakcji zachodzi przy zapłonie mieszanki paliwo-wodorowo-powietrznej i miałbyś odpowiedz.Łatwiej jest napisać o enatalpii i tak to zostawić.Ale dobra racje w tym masz jednak sekret właśnie tkwi w tych reakcjach a nie że są straty przy wytwarzaniu wodoru.Właśnie połączenie i spalanie tego mixu daje duży nadmiar energii ale trzeba do tego dojść(doczytać).A gdybym skorzystał i powiedzmy oszczędzał to dalej będziesz pisał ,że to niemożliwe?
Zdaję sobie sprawę iż to trudny temat.Chyba już ze dwa lata siedzę szukam,czytam,analizuje,tłumaczę teksty w tej sprawie żeby znaleźć odpowiedz.Zrobiłem nawet zestawienie aut które pojawiły się na samym alledrogo z tym instalacjami(ok 20sztuk). Dzwoniłem do właścicieli i wiele informacji się pokrywało.
Na początku też byłem sceptykiem.Po przeczytaniu tego wszystkiego co znalazłem to książkę byś z tego napisał.Widzę w tym logikę.To nie jest czary mary ,że wodór z tlenem się spala i wspomaga dopalać wcześniej niedopalone paliwo.Niestety o mechanice i silnikach też trzeba dużo wiedzieć.Wszystko działa tylko dręczy mnie ta elektronika.Bo to jest problem.Nikogo nie namawiam:). Nie jestem tu po żeby osiągać jakieś zyski czy coś.Korzystając z forum przyszło mi na myśl aby napisać o tym i zapytać czy ktoś korzysta i jakiego emulatora elektroniki używa.Szkoda,że nikogo nie ma bo sądziłem że młodzi to prędzej będą coś wiedzieć i kombinować.
Dodam tylko że PŁ(w zasadzie studenci)się zajmują tego typu rozwiązaniami do ogrzewania domów i napędzania aut.Przypadkowo trafiłem kiedyś na ten program w tvp Łódz.Jak znajdę to wrzucę.
Fajnie ,że dałeś cynk bo widzę coś liznąłeś w temacie.Większość jednak chyba nawet nie wie o czym mowa:)
Przyjedzie czas na wszystko:)
pozdro
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Ile palą Wasze auta?

Postprzez macieekg » 22 sty 2014, o 00:34

Pamiętam, że był kiedyś taki temat na CM, ale upadł śmiercią naturalną, albo zaginął przy przenosinach. Dobrze by było ten wątek wydzielić.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz