Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Strefa klubowicza ‹ Przywitaj się
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

CZT - pierwsze wrażenia

Jesteś nową osobą na naszym forum i planujesz zostać z nami na dłużej?
Załóż swój wątek i przybliż nam swoją osobę.
Odpowiedz

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez marceliszpak » 4 sty 2014, o 21:16

Pierwszy post z dnia 28.12.2011

Cześć.

Kilka luźnych, subiektywnych przemyśleń z kilkumiesięcznego użytkowania wersji CZT.

Colcika nabyłem poprzez salon Mitsubishi,w którym pracuje mój kolega - poprzedni właściciel auta.
Przez około 3 miesiące eksploatacji zdążyłem przejechać prawie 8 tyś kilometrów.
Połowa z nich to dłuższe trasy - alpy, wypady w góry, nad morze, reszta miasto.

Awaryjność.

Chyba najważniejsze informacja- liczba awarii zero. Będąc 100% szczerym wydarzyła się jedna - przepalona żarówka pozycyjnego.

Spalanie.

Oczywiście zależy od wielu czynników, postaram się opisać kilka z nich, żeby można było wyrobić sobie w miarę rzeczywisty pogląd.
Trasa - 100-110km/h, obciążenie 1-3 osób opony 205/45/16, na zimówkach zużycie w zasadzie takie samo - 6L
Trasa - 130-160km/h, obciążenie 3 osoby opony 205/45/16 - 8L
Miasto (Łódź)- spokojna jazda 2000 obrotów, hamowanie silnikiem, okolice godzin szczytu ale bez dłuższego stania w korkach - 8L

Osiągi.

Nie mierzyłem osiągów, więc mogę napisać tylko o odczuciach.
Do 2000 obrotów nie dzieje się nic.
W okolicach 3000 robi się zdecydowanie bardzie żwawo.
Przy około 3500 obrotów mamy do dyspozycji 210 Nm - reakcja na pedał gazu jest b. szybka.
Czyli jeżeli ktoś chciałby poruszać się CZT dynamicznie powinien utrzymywać przedział 3500-6000 obrotów.

Wnętrze.

Fotele z dobrym trzymaniem bocznym, wygodna kierownica.
Przesuwania i dzielona kanapa tylna, schowek klimatyzowany.
Plastiki wołają o pomstę do nieba, brak temp. chłodziwa - żenujące (miałem taki wskaźnik w Wartburgu 1987r.)
Wskaźniki dosyć czytelne, ale daleko im do przejrzystości i wyglądu z marek takich jak np: Alfa Romeo (oczywiście, to też kwestia gustu).
Niestety wskaźnik średniego zużycia paliwa resetuje się sam po dłuższym (kilkugodzinnym) postoju.
Bagażnik mały, można go powiększyć przez przesunięcie tylnej kanapy, ew złożenie tylnych siedzeń

Układ jezdny.

Przyjemnie sprężysty, nie za twardy, jednak na dziurawych drogach komfort jazdy spada wyraźnie (opony 205/45/16)

Podsumowanie:

Jak dla mnie to dynamiczne auto o jazdy głównie miejskiej.
Chociaż w takiej przeszkadza słaba widoczność przez przednie, szerokie słupki, widoczność do tyłu też nie najlepsza.
W trasie jest gorzej ze względu na głośność - krótko zestopniowana skrzynia - na 5 biegu w okolicach 100km/h miałem już około 3000 obrotów- zrobiłem 2700km autostradami w dwa dni - uszy puchną :-)

Największym plusem auta jest oczywiście układ napędowy.
Układ jezdny także wypada przyzwoicie.
Wygląd zewnętrzny i wnętrze - kwestia indywidualnych upodobań - mnie średnio się widzi :-)
Wyposażenie jak dla mnie wystarczające - 6 poduszek, klimatyzacja, kontrola trakcji (bez możliwości wyłączenia z pulpitu) ABS.
Awaryjność na razie bez zarzutu - będę informował w miarę wzrostu przebiegu.

To tyle. Jeżeli macie jakieś pytania to w miarę możliwości będę odpowiadał.

pozdrawiam
marceliszpak

Dostał piw: 2
Województwo: Nie dotyczy

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez terminus » 4 sty 2014, o 21:19

marceliszpak napisał(a):brak temp. chłodziwa - żenujące (miałem taki wskaźnik w Wartburgu 1987r.)

Ja miałem Warczyburga z 1991, wskaźnik był 4 diody (żółta dioda niedogrzany, dwie zielone - jest cacy, czerwona - zagotowany), tu są dwie (niebiesta - zimno mu, czerwona - zagotowany), trochę głupio po przesiadce z auta ze wskaźnikiem, ale po jakimś czasie jest to przyjemniejsze, jak jest cacy to nic nie wali po gałach...
marceliszpak napisał(a):Niestety wskaźnik średniego zużycia paliwa resetuje się sam po dłuższym (kilkugodzinnym) postoju.

{RTFM} Są dwa takie wskaźniki, ten o którym piszesz resetuje się po 4h, jest to średniej bieżącej podróży, drugi jest resetowany ręcznie, w instrukcji jest opisane jak go podejrzeć i resetnąć.
marceliszpak napisał(a):kontrola trakcji (bez możliwości wyłączenia z pulpitu) ABS.

To się wedle homologacji chyba nie może dać wyłączyć, przynajmniej ABS, a chciałbym, ile mi to draństwo krwi napsuło....
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula
Województwo: Mazowieckie

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez Tovija » 4 sty 2014, o 21:20

Spalanie w sumie całkiem niezłe... 8 litrów to żłopie moje cj1a a gdzie mu tam do turbomiveca ?

p.s. dawaj zdjęcia tego wariata :)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez marceliszpak » 4 sty 2014, o 21:20

Terminus - dzięki za info w temacie średniego zużycia paliwa, muszę dorwać gdzieś polski manual, bo oryginalny jest w jęz. niemieckim - a tego ani w ząb :-)

Tovija - zdjęcia będą, obiecuję. Potrzebuję trochę czasu wolnego, a z tym gorzej :-)
marceliszpak

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez terminus » 4 sty 2014, o 21:21

Wstydzisz się tego skąd jesteś więc nie wiele da się pomóc, ale jak by wpadł na spot mazowiecki to instrukcja jest jedna do wszystkich, a ja kupiłem w polskim saloonie... i mam polski man.

Sporo żłopie to CZT, moja 1,3 w trasie nie wiele ponad 5,5 w mieszanym 6 do 7 w dużych mrozach. Do pracy jeżdżę.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez novy » 4 sty 2014, o 21:22

CZT u mnie chlipie w zależności od opon najmniej na 185 i 195 Continetalach średnie 6,5 - 7,5 jak założe Pirelli 215 lub yokohamy 215 od razu średnie 8-10 i od razu czuć jakby z 15koni przybyło,cz3 95ps 1.3 mojej żonyi na trasie 4-5 miasto 5-6l , ważne też jest paliwo teraz tylko tankuje na Lotosie i 95 na zmiane z 98 paliwo droższe ale zawsze te 30-40 km zrobię więcej to na jedno mi wyjdzie.
novy

Dostał piw: 0

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez maniac » 4 sty 2014, o 21:22

Nie rozumiem. Na szerszych oponach czujesz przybytek mocy? ;-O Powinno być na odwrót. :O
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez novy » 4 sty 2014, o 21:23

Yokohama S.drive AS01 215/40 R16 86 W na tych głównie czuje że ciągnie go bardziej , może to też że dość lekkie felgi mam na nich ale na tych oponach fajnie się zbiera, lepi się do drogi jak klej , no ale to wiesz tylko moje odczucia , może mi się po prostu wydawać a nie pamiętam też jaka pogoda była jak te próby robiłem, mniejsza z tym fajne te oponki są polecam.
novy

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez marceliszpak » 4 sty 2014, o 21:24

No właśnie, też mi się wydaje, że im szersza opona tym osiągi spadają, natomiast co do "klejenia" to jak najbardziej :-)

A i pytanie:

Szykuje mi się hamulców na tylnej osi.
Jakie tarcze+ klocki polecacie na tył do CZT?

Chciałbym dobrej klasy osprzęt, widziałem gdzieś fajne nawiercane i nacinane tarcze, wypowie się ktoś?
marceliszpak

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez kojomedal » 4 sty 2014, o 21:25

Ja w swoim CZT jeszcze z tyłu nie wymieniałem,z przodu wymieniłem na ATE komplet razem klockami spokojnie dają rade.
Do tyłu masz wybór jakiś dobry zamiennik TRW,ATE,Bosch kosztują ok 100 zł albo coś lepszego EBC nawiercane ale koszt ok 300 zł.
kojomedal

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez marceliszpak » 4 sty 2014, o 21:29

No właśnie brałem pod uwagę hamulce EBC.
Zestaw: tarcza USR + klocek Green Stuff.
marceliszpak

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez gajor » 4 sty 2014, o 21:30

zamysł przedni, zaiste ;))) ja mam tylne tarcze jeszcze jeszcze spoko, w zeszłym roku po 60 tys. założyłem na przód ATE + tej samej firmy klocki i cenię sobie ten zestaw, bo klocki felg nie syfią :!!!! Natomiast mam uwagi w temacie Twego zuzycia paliwa - Ty chyba nie używasz pedału gazu przy starcie, skoro w ośmiu litrach mieścisz się na mieście. To samo dotyczy trasy - mój tyle pali podczas jazdy nocą, gdzie mało się wyprzedza. Jak na razie, to rekord żarłoczności pobiłem jadąc w dzień latem do Międzyzdroi; MIśka schłapała 12,5 l/100, ale turbina miała raczej mało odpoczynku ;)))) ja jestem zadowolony, jak jeżdżąc po Pyrogrodzie mieszczę się w 10 litrach (po przemapowaniu na 98 oktan pali przynajmniej litr mniej). Silnik mam tak zestrojony, że turbina zaczyna tłoczyć już od 2500 obr/min(fabrycznie powyżej 3200), w związku z czym turbodziury prawie się nie odczuwa. Kupując Miśkę interesowała mnie dynamika, a nie oszczędność paliwa, bo Beja paliła mi 16 l na mieście (250 kucy w 328i E36), w związku z tym CZT uważam za autko oszczędne ;))))
W temacie szerokości opon - to zimówki mam 185/55/15 i na czyms takim nie daje się dynamicznie jechać.
gajor

Auto: był Colt CZT, teraz Madzia mps
Województwo: Wielkopolskie

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez gajor » 4 sty 2014, o 21:31

kojomedal napisał(a):Ja w swoim CZT jeszcze z tyłu nie wymieniałem,z przodu wymieniłem na ATE komplet razem klockami spokojnie dają rade.
Do tyłu masz wybór jakiś dobry zamiennik TRW,ATE,Bosch kosztują ok 100 zł albo coś lepszego EBC nawiercane ale koszt ok 300 zł.

jak na razie, to w Polsce nie kupi się wierconych tarcz do CZT, żadna firma nie ma w ofercie katalogowej
gajor

Auto: był Colt CZT, teraz Madzia mps
Województwo: Wielkopolskie

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez marceliszpak » 4 sty 2014, o 21:31

Znalazłem taką ofertę, wygląda na to, że są nawiercane:

http://www.ebcbrakes.pl/oferta/samochody_osobowe
marceliszpak

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez kojomedal » 4 sty 2014, o 21:32

a z przodu jakie masz?bo jak masz zwykłe to jaki jest sens montowania nawiercanych na tył?
kojomedal

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez maniac » 4 sty 2014, o 21:33

Jak zrobiłeś z 328i 250 koni? W serii ma może 193 KM i prawie 300 Nm momentu, ale mimo to, jest to straszny muł. :)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez marceliszpak » 4 sty 2014, o 21:33

Kojomedal - z przodu zwykłe, ale jak się skończą to też założyłbym sobie te EBC.
Fakt - przód odgrywa większą rolę podczas hamowania.

A może rzeczywiście założyć z tyłu coś tańszego, a tylko na przód nawiercane?
marceliszpak

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez lisek » 4 sty 2014, o 21:34

aa nie lepiej orginalne z evo wsadzic ;)?
lisek

Dostał piw: 1
Województwo: Małopolskie

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez Kleju » 4 sty 2014, o 21:35

gajor napisał(a):...jak na razie, to w Polsce nie kupi się wierconych tarcz do CZT, żadna firma nie ma w ofercie katalogowej

Coś kiepsko szukałeś :P http://www.brakes.pl/index.php/15-2004- ... 7548_47552
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez Tovija » 4 sty 2014, o 21:35

Swoją drogą jak to jest z Cezetkami ? W tej serii też wychodziło coś ala Cyborg tak jak w CA i CJ czy owym Cyborgiem w tym wypadku jest właśnie CZT ? Kitajce wypuszczały jeszcze mocniejsze wersje na swój rynek ? ;)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Następna strona

Odpowiedz