Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Na luzie ‹ Off-Topic
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Xenon Hid - Czyli Chinskie zabawki a Polskie Prawo ?

Czyli rozmowy na luzie, zupełnie nie związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Postprzez Major » 27 gru 2013, o 09:38

Temat do dyskusji jest bardzo prosty. Najzwyczajniej w świecie chciałbym byc przygotowanym na rozmowe z policją bo z pewnoscią trafi sie taki upierdliwy glina że sie doczepi do chinskich Xenonów za psie pieniądze.. Wiem ze są nielegalne, owszem, ale swiecą lepiej niz zarówki z auchana za 16zł komplet haha :D I kolor jest taki.. tuningerski że sie tak wyraże - szpanerski.. Wiec mam w swoim miśku Xenony załozone, swiatla są ustawione tak że nie raża po oczach, sprawdzalem na stacji diagnostycznej, i na dodatek klosze czyste ect.. jedyne czego nie mam to homologacji, i spryskiwacza reflektorów.. Ale woze ze sobą w aucie też zwykle h4 na zmiane przy policji.. Wiem że mogą mi w ten sposob zabrac dowód tak ? Ale czy moge dostac mandat? Bo jesli zlapią mnie, powiedza ze jest to nielegalne, owszem, moge sie bronic tym " Pan na Alledrogo mówił że mozna, to skąd mialem wiedziec " wiec jesli powiedzą ze dowód zatrzymany i zakaz dalszej jazdy, to ja wtedy mowie ze zmieniam na miejscu i jade dalej, a dowodu nie zabierają mi.. Tylko jak z mandatem? Za co bym mogl dostac mandat, i co by na nim pisalo.. jak wyglada to prawnie, a jak w praktyce.. Coltmaniacy pomozecie? Bo na forum Astry za bardzo pierdoły piszą i jest tego masa do czytania, a w koncu okazuje sie ze nie tego szukam .. :)
Auto-Laweta do 3,5t
Katowice i Okolice (Śląskie)
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 166
Auto: Firmowe
Województwo: Śląskie

Re: Odp: Xenon Hid - Czyli Chinskie zabawki a Polskie Prawo

Postprzez Kct » 27 gru 2013, o 09:44

Nie wytłumaczysz się że nie wiedziałes, nieznajomosc prawa od niczego nie zwalnia.

Mandat jest od 20 do 500zł bez punktów, ostatnio w uwaga pirat dali 200zl za to, niestety nie wiem z jakiego paragrafu, dowód oczywiście zabierają, jeśli zmienisz na miejscu to oddają ale mandat i tak jest. Jesli ja bym dawał to za nieużywanie wymaganych świateł od świtu do zmierzchu 100zł 2pkt, a w nocy 200 i 4, ale ja na szczęście nie jestem z policji :-P
Ale z mojej strony to wyrzuc to badziewie, nie ma takiej opcji że nie oslepiasz tym szajsem.
Jesli mnie spotkasz z naprzeciwka to bądź pewien ze dostaniesz długimi po oczach.
Ostatnio edytowano 27 gru 2013, o 10:04 przez Kct, łącznie edytowano 1 raz
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
  • Strona WWW

Postprzez misiekwwl » 27 gru 2013, o 10:03

Tłumaczenie, że sprzedawca zapewniał o legalności Ci nic nie da ponieważ nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności. Mandatu i tak nie anulujesz, bo w chwili zatrzymania nie spełniałeś wymogów polskiego prawa, a jeśli trafisz na jakiegoś nadgorliwca to i zmiana żarówek nie uchroni Cię przed stratą dowodu możesz być zmuszony do demontażu całej instalacji HID, bo ona też jest nielegalna. Może Cię wysłać na badanie techniczne i dopiero po tym zwrócą dowód. A co do tego że nie oślepiają bo masz czyste klosze to pomyśl, że jedziesz jak jest mokro i gość przed Tobą chlapie ci na samochód, dalej uważasz, że masz czyste klosze?
misiekwwl
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 20
Auto: Kia cee'd SW 1.6 gdi
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Danielo » 27 gru 2013, o 10:32

Jak Ci dowód zabiorą to nie tak zle, badanie kosztuje 10zł i odzyskujesz dowód tylko trzeba sie nachodzić. Kumplowi zabrali za zbite lusterko, pojechał z nowym na stacje diagnostyczną, 10zł jest od jednej rzeczy do sprawdzenia, on zostawił 20 bo jeszcze kratki nie miał i dowód odebrał. Także bardziej bym sie mandatem martwił :)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Major » 27 gru 2013, o 20:36

tak pieknie swiecą :D Tak mnie jarają, te chinskie zabaweczki :D No cóz.. mysle że do czasu jak nie przekonam sie na wlasnej osobie to nie sciagne ich.. zresztą autem wyjezdzam tylko raz na 2 tygodnie teraz wiec... zobaczymy :P Jak by ktos jednak mial do czynienia z tym konkretnie faktem to dajcie znac :)
Auto-Laweta do 3,5t
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jerrylos » 29 gru 2013, o 14:45

ja mialem w CA0 i mandatu nie dostalem, powiem ci ze nawet zadnej kontroli nie mialem a z policja mijalem sie nie raz. ustawilem najpierw swiatla na stacji diagnostycznej na zwyklych zarowkach, a pozniej podjechalem na xenonach i bylo widac ze nie sa przystosowane do takiej lampy, bo bylo troche swiatla powyzej prawidlowej linii swiatla. Wzielismy i je obnizylismy troche i gitara, ja na widocznosci nie stracilem a inni byli wiele mniej oslepiani (nie mowice mi ze jak jedzie oryginalny xenon to was nie oslepia bo nie uwierze, zwlaszcza jak jedzie SUV lub dostawczak). policja to mysli jak stoi przy drodze ze nowe auto jedzie bo ladne swiatla i nie oslepiaja, do tego zawsze mialem auto umyte a prezentuje sie dobrze, alumy go odmladzaja, lakier sie swieci i rzadko ktory policjant w ogole wie ktory rocznik i w ogole co to za auto i jest to dla nas plusem ;)
zrezygnowalem z tego bo sie zaczynaly cyrki, raz mi lapa swiecila raz nie, zarnik w porzadku, przetwornica w porzadku (oddawalem na gwarancje) i koniec koncow OUT. kosztowal wtedy taki zestaw 250zl ;) teraz sa po 100 hehe
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez Krzychu » 29 gru 2013, o 16:38

Naprawde chcecie powiedzieć że jak jedziecie ulicą to nie macie dziwnie podświetlonych znaków drogowych? Owszem, odcięcie światła jest jako takie ale przy żarówkach H4 ponad tym jest poświata która jest duuuużo mocniejsza niż przy zwykłych żarówkach halogenowych i to właśnie ona oślepia.

Tak, ori ksenony też czasem oślepiają, tylko co to ma do rzeczy? Co to niby za argument? Że skoro inni mogą to ja też?

Co to głównego pytania, znajomy miał u siebie założone. Dwa razy go policja zatrzymała, raz powiedział że zamienia przy nich i na tym sie skończyło - wymienił i pojechał. Za drugim razem dostał mandat 100 zł (bez punktów) za użytkowanie samochodu bez odpowiedniego oświetlenia, ale dowodu nie zabrali bo zamienił przy nich.
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6

Postprzez jerrylos » 29 gru 2013, o 19:56

dziwnie podswietlonych? chyba przy 8000K ktore sa totalnie niebieskie, bo ja mialem te biale, bodajże 6000K :)
jerrylos

Postprzez Major » 29 gru 2013, o 20:15

8000k mam i nie są niebieskie, tylko są białe, i swiecą dobrze, bo jak przejade przez las i ustawie je na maxa wysoko to przynajmniej cos widze, na drodze jezdze i mam je najnizej, i prawa lampa oswietla pobocze i znaki, bo przeciez tak ma oswietlac, a lewa swieci nisko po drodze, nawet przetestowalem to ze znajomym na prostej drodze, on jechal z naprzeciwka, i jego nie raziły ani przez moment, tak samo robilismy na górce, ja jadac pod góre to nie razilem go ani chwili, jedynie zjezdzajac z góry, był moment że błysło mu, ale on (orginalne xenony, ustawione na stacji diag.) Raził mnie prawie w kazdym momencie, nawet jadac z naprzeciwka, jak stanąłem z nim do sciany na prostej, on mial je o jakies 10 cm wyzej niz ja, moze dlatego że auto wyzej siedzi, ale raził mnie nawet jadac na przeciwko.. w sumie nie wierzylem mu wiec zamienilismy sie samochodami, i potwierdzilem sobie to.. Moje tanie chińskie xenony dobrze oswietlaja mi droge, nie rażac nikogo, a jego orginalne xenony swiecą podobnie a slepią na lewo i prawo.. jedynym minusem jest to że na kloszu nie ma numeru homologacji, auto moje nie ma soczewki, ani spryskiwacza reflektorów.. I policja sie czepiac będzie tylko gdy trafimy na ambitnego słuzbiste.. a tak sie składa że jest jeden taki wyjątkowo upierdliwy policjant w moim miescie który na mnie poluje.. kazdym autem, za byle pierdołe.. potrafi sie dowalic o brudną tablice rej. o brak chlapacza, o krzywo swiecące oswietlenie tablicy z tyłu.. o spaloną żarówke to jak by mógł, wysłał by nas na syberie, z workiem na głowie, i związanymi rekami i nogami... taki gosciu że troche do przesady.. rozumiem gdybym ja jeszcze Tym autem jezdzil dziennie zapierdzielał po miescie stwazal zagrozenie.. ale nie.. wyjezdzam raz na 2 tygodnie, jezdze z głową, nikomu nie wadze.. czasem sie zastanawiam czy to jakis jego uraz z dziecinstwa.. moze jego ciągle zatrzymywali i karali.. i za karnacje karali.. tak jest troche ciemny.. taki do cygana podobny.. ale co to ma do rzeczy? Jakos na kawe za darmo na stacje przyjezdzał, i potrafił byc miły.. a na drodze jak by jego sobowtór.. takich ludzi nie rozumiem..
Auto-Laweta do 3,5t
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » 29 gru 2013, o 21:05

Obrazek

Mało biały, ten niebieski 8000k...

Co do samych zenonów w aucie nie przystosowanym do tego, to wg mnie wiocha, a nie tuning...

Niebiescy może się nie przyczepią, gorzej jeśli (odpukać) ktoś będzie miał kolizje/wypadek i kumaty ktoś skapnie się, że owym aucie jest nieprzepisowe oświetlenie... Ale Polska to dziki kraj...

I nie wciskajcie kitu, że w lampach z "gładkim" kloszem, czy takim jak w coltach nie oślepiają... Żarniki są wyładowcze i najlepiej "spisują" się przy soczewkach. Kiedyś przerabiałem takie lampy w astrze II, na prośbę kolegi. I tak jak ktoś zauważył poświata była ogromna. Wszystkie tablice, znaki na wysokości 2-4m były oświetlone... Co z tego, że słup światła świecił prawidłowo, ale struga światła była rozproszona.
I sorry ale zestaw z żarnikami, przetwornicami za 100zł ma świecić idealnie??? buhehe jeśli markowy żarnik do legalnego xenona kosztuje kilkadziesiąt złotych za sztukę...

Mam tylko nadzieję, że policja będzie zabierać za to dowody i walić mandaty!!!
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez jerrylos » 29 gru 2013, o 22:00

i tak zalozylbym ponownie bo na tych swiatlach oryginalnych na 16 calowych felgach nie za ciekawie sie jezdzi :P
jerrylos

Postprzez Fador » 29 gru 2013, o 22:21

tez jestem przeciw takiemu oślepianiu z naprzeciwka, zamiana zwyczajnej żarówki na jej odpowiednik serii osram night breaker+ daje lepszy efekt. Sprawdziłem osobiście i wypadł lepiej niż seryjny ksenon w E39
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez Krzychu » 29 gru 2013, o 23:01

Stań w środku nocy przy jakiejś ścianie, bez żadnych latarni dookoła i zrób zdjęcie jak świecą te ksenony - jak powyżej linii odcięcia nie będzie żadnej poświaty to Ci uwierzę że nikogo nie oślepiasz.
Krzychu

Postprzez YoPiciowy » 30 gru 2013, o 03:29

Kleju, żeby tylko kilkadziesiąt złotych, żarniki kosztują w okolicach 250zł
I 8000K to jest już baaardzo niebieski kolor, biały naturalny stosowany seryjnie to 4300K, rzadko kiedy jakiś producent zastosuje 6000K.
Nie masz soczewek nie masz xenonu, prosta zasada, ja nie wiem czy tak trudno to zrozumieć... Wali to po gałach, wszystko świeci dookoła i nie, nie odmładzają 20 letniego samochodu.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez Major » 30 gru 2013, o 12:01

hmm, wiesz, moja Carisma jest z 2001 roku, wiec nie odmładzam 20 letniego auta, a jak jezdze na auchanowskich żółtkach za 16złotych i nic nie widze jadac wieczorem to wiesz.. owszem.. moge kupic jakies philipsy itd.. tylko że ciągle bedzie poswit żółci co mnie bardzo irytuje.. dlatego zdecydowalem sie na xenony.. i nie nazywam tego TUNINGIEM, tylko kupilem je aby sobie ulatwic jazde..
Auto-Laweta do 3,5t
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Major » 30 gru 2013, o 12:01

hmm, wiesz, moja Carisma jest z 2001 roku, wiec nie odmładzam 20 letniego auta, a jak jezdze na auchanowskich żółtkach za 16złotych i nic nie widze jadac wieczorem to wiesz.. owszem.. moge kupic jakies philipsy itd.. tylko że ciągle bedzie poswit żółci co mnie bardzo irytuje.. dlatego zdecydowalem sie na xenony.. i nie nazywam tego TUNINGIEM, tylko kupilem je aby sobie ulatwic jazde..
Auto-Laweta do 3,5t
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Krzychu » 30 gru 2013, o 12:12

Major napisał(a):hmm, wiesz, moja Carisma jest z 2001 roku, wiec nie odmładzam 20 letniego auta, a jak jezdze na auchanowskich żółtkach za 16złotych i nic nie widze jadac wieczorem to wiesz..

Od żarówek z auchana chyba lepiej świeciłaby latarka więc się nie dziwie, że nic nie widać. Ale choćby tungsramy które kosztują nie całe 40 za komplet świecą zdeeeecydowanie lepiej.

Major napisał(a):owszem.. moge kupic jakies philipsy itd.. tylko że ciągle bedzie poswit żółci co mnie bardzo irytuje..

To kup sobie Tungsramy, do tego postojówki Blue Vision i nie masz żadnej żółtej poświaty - ładny biały kolor.

Major napisał(a):dlatego zdecydowalem sie na xenony.. i nie nazywam tego TUNINGIEM, tylko kupilem je aby sobie ulatwic jazde..

Wszystko ok, tylko ułatwiając jazde sobie - utrudniasz ją innym
Krzychu

Postprzez Fador » 30 gru 2013, o 12:22

Osram night breaker jest ładny biały, żadnej żółci. Kosztuje połowe mniej i nie będzie nas oślepiał...
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez Xiao7 » 30 gru 2013, o 14:23

Odbłyśnik, oraz sam klosz danej lampy jest zaprojektowany do konkretnego rodzaju żarówki która źródło światła (żarnik) ma stałe dla danego rodzaju opisanego literą H. Już włożenie w lampę przystosowanej o H4 żarówki H7 jest błędem bo na innej wysokości i długości jest żarnik względem zaprojektowanego odbłyśnika i klosza.

Na większości kloszach przystosowanych do żarówek H4 można zauważyć wyraźna linie o różnej gęstości i ustawieniach. Te linie są tak zaprojektowane tak, by kierowały i lub rozpraszały strumień światła w odpowiednie kierunki. Niestety te linie są zaprojektowane pod daną żarówkę. Zastosowanie innej żarówki może przynieść odwrotny efekt co może być przyczyną oślepienia innych użytkowników drogi.

Przy Xenonach klosz lampy jest zupełnie gładki pozbawionych wspomnianych wyżej linii. Stosuje się za to soczewki i mniejsze w porównaniu do zwykłych żarówek odbłyśniki. Odbłyśnik skupia światło i kieruje w odpowiedni punkt na soczewkę, ta zaś jest tak zaprojektowana by odpowiednio pokierować strumień światła.

I taka Ciekawostka na koniec.
Firma oferująca HID dla zwykłych samochodów na swojej stronie internetowje pisze tak:
" …Zestawy ksenonowe XenoTec HID do konwersji standardowego oświetlenia halogenowego są specjalistycznym produktem tuningowym, oferowanym tylko i wyłącznie do samochodów przeznaczonych do użytku poza drogami publicznymi w rozumieniu ustawy z dnia 21 marca 1985 roku o drogach publicznych (Dz. U. z 2004 roku nr 204 poz. 2086 z późn. zmianami), w szczególności na torach i odcinkach zamkniętych.

Zaleca się stosowanie zestawów ksenonowych wyłącznie w pojazdach poruszających w warunkch gdzie nie obowiązują przepisy kodeksu drogowego (np. imprezy sportowe, zamknięte odcinki dróg) i nie istnieje niebezpieczeństwo olśnienia innych kierowców nadjeżdżających z naprzeciwka. Importer oraz dystrybutor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za stosowanie produktu, niezgodnie z jego przeznaczeniem i zaleceniami. […]

Według tych samych przepisów, zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, obowiązującym również w Polsce, światła mijania w pojazdach mechanicznych poruszających się po drogach publicznych, posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 Lm, takim jak światło ksenonowe, powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ. Ponadto reflektory ksenonowe muszą być wyposażone w system do automatycznego poziomowania. Przepisy te dotyczą samochodów, które seryjnie wyposażone są w oświetlenie ksenonowe i do używania takich świateł zostały przystosowane. Warto również zauważyć, że każda lampa homologowana jest do stosowania danego typu żarówki, a zmieniając ją na inną, homologację tą traci. Stosowanie zestawów ksenonowych w reflektorach pojazdów poruszających się na drogach publicznych, może być zatem powodem zatrzymania dowodu rejestracyjnego w stacji diagnostycznej podczas okresowego przeglądu, lub w razie kontroli Policji… ”

Więcej na stronie: http://www.xenotec.pl/faq/zestawy-ksenonowe-do-konwersji-oswietlenia
Lancer CS3A 2004r. (od 07.09.2016r.)
Colt CJ1A 1996r. (od 28.04.2009r. do 03.09.2016r.)
Xiao7
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 77
Auto: CS3A 04r.

Postprzez terminus » 10 sty 2014, o 18:50

1. Lampa została homologowana w konfiguracji z określonym źródłem światła, czyliż rydzykujesz powrót do domu na lawecie, bo tak powinno się skończyć któreś spotkanie z drogówką.
2. Ja jeżdże na Helli za 13zł sztuka, i są świetne. Wcześniej kupowałem te cuda Philipsa czy innego Osrama i poza ceną (70 do 90 złociszy za komplet) różnicy brak....
3. Brat wsadził mocniejsze żarówki , zdjął jak się odkleił klosz od lusterka z powodu wyższej temperatury ... minę miał kosmiczną, jego fartem kiedy to się stało akurat coś robił i klosz złapał... :-D :-D :-P :-D :-D
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Off-Topic

Powrót do Strona główna forum