Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] Check, dusi się i gaśnie na rozgrzanym silniku

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez kiekusek » 19 gru 2013, o 19:25

Witam wszystkich.
Jestem nowym użytkownikiem więc mama nadzieję, że zaczynam ten wątek w odpowiednim miejscu.
Od prawie 5 lat jestem posiadaczką Colta 1,3 rocznik 1993, przez ten czas zrobiłam nim ponad 50 tyś km i jak do tej pory nie miałam poważniejszych usterek, teraz niestety zaczęły się problemy, a skończyły pomysły wiec proszę o pomoc..
W lipcu wyjechałam z synkiem na wakacje, jako, że trasa długa (przez 3 tygodnie ponad 2 tyś km - dzienny dystans 150-300 km) przed wyjazdem zleciłam w warsztacie wymianę filtra i oleju (używam lotos mineralny). Blisko końca podróży ok tygodnia przed powrotem do domu zaczęła się zapalać podczas odpalania kontrolka check engine, nic się jednak nie działo, zapobiegawczo odwiedziłam mechanika, stwierdził, żeby się nie przejmować, prawie w domu tj. na trasie powrotnej kontrolka zaczęła się także zapalać podczas jazdy wówczas auto traciło przyspieszenie i zaczynało się dusić, kiedy gasła auto robiło tzw "małpki" i potem było ok.. Po powrocie auto trafiło do mechanika zostały wymienione świece, przewody, kopułka, paluch, filtr powietrza.. Po przejechaniu ok 2000-2500 km znów zaczęły się problemy i to gorsze, do wcześniejszych usterek na trasie tj duszenie się silnika po przejechaniu ok 30-40 km, auto na luzie, podczas redukcji biegów na niższy zaczęło gasnąć tj. na trasie jechałam 130-160 (mam niestety twardą nogę) kiedy wjeżdżałam do miasta wiadomo redukcja, przy prędkości 30-40/h lub na luzie np na rondzie/ skrzyżowaniu :( silnik gasł, początkowo pomagało przygazowanie, potem jakby pedał gazu się blokował i nie reagował, z trudem dojechałam do domu, na odcinku 150 km auto spaliło ok 15 litrów paliwa !! (standard ok 5,5 na 100 km) tym razem został wymieniony filtr paliwa, po 2 tygodniach tj wczoraj została przeczyszczona przepustnica, luzy zaworowe.
Dziś zrobiłam jazdę testową, kontrolka check engine nadal się zapala przy odpalaniu silna bez względu czy jest zimny czy rozgrzany (auto garażowane), 7 km jazdy było normalnej, prędkość 140, potem zapaliła się kontrolka, zmieniły się obroty, auto straciło przyspieszenie, zwolniłam do ok 80-100 (na piątym biegu tak mocno się nie dusi, tylko podczas zwalniania), na 31 km wjechałam do miasta na światłach znów zaczął wariować szarpać, ale nie zgasł, zrobiłam przerwę przed drogą powrotną (herbata u babci), po ok 30-40 min, krótko po odpaleniu kontrolka zgasła, raz szarpnęło i było ok, kolejne 60 km przejechałam "na wysokich obrotach" bez niespodzianek.
Czy ktoś ma pomysł co może być powodem takiego zachowania się auta, bardzo lubię swój samochód więc proszę o rady co jeszcze można zrobić aby znów "było sobą" :)..
Angela
kiekusek

Dostał piw: 1
Auto: Carisma 2001
Województwo: Wielkopolskie

Colt 93 check engine dusi się i gaśnie na rozgrzanym silniku

Postprzez oko_81 » 19 gru 2013, o 19:40

Kondensatory w ECU wymienione ?
Takie objawy może też dawać uszkodzony aparat zapłonowy albo pada ECU
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Śląskie

Postprzez kiekusek » 19 gru 2013, o 19:48

Nie, tylko to co wymieniłam, dzięki za szybką odpowiedź..

Acha auto odpala bez najmniejszych problemów, nawet przy minusie pod chmurką ,
problemy zaczynają się dopiero jak się rozgrzeje po 30-50 km na niższych biegach i na luzie
kiekusek

Postprzez ludinho1 » 19 gru 2013, o 22:49

przede wszystkim to sprawdż jaki błąd pokazuje komputer (ECU). jest to bardzo prosta czynność a więc poradzisz sobie z nią śmiało. jest w dziale "zrób to sam" instrukcja :) i jak powiesz jaki to błąd sygnalizuje check engine to będziemy wtedy kminić :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez kiekusek » 19 gru 2013, o 23:15

to rocznik 1993, elektryk powiedział że nie ma komputera :( i nie można sprawdzić...
napisz proszę gdzie dokładnie znajdę to gniazdo to jutro zajrzę
kiekusek

Postprzez YoPiciowy » 19 gru 2013, o 23:23

To zmieniaj prędko elektryka! Specjalista widać 1 klasa :/ Komputer jest po prawej stronie na nadkolu za plastikiem przy nogach pasażera.

A gniazdo masz nad pedałem sprzęgła od spodu deski.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez kiekusek » 20 gru 2013, o 00:56

Niestety to podobno jedyny w okolicy i jechałam do niego 40 km :(
czyli jak znajdę to gniazdko to co mam dokładnie zrobić i jak liczyć te mrugnięcia?
Kompletnie nie znam się na mechanice :(
do tej pory jedyne co sama robiłam to dolewanie płynów, ładowanie akumulatora i wymiana kół :) czyli podstawa
kiekusek

Postprzez ludinho1 » 20 gru 2013, o 12:08

elektryk pewnie miał na myśli że w warsztacie nie posiada komputera diagnostycznego a nie że colt nie posiada. u ciebie jest pewnie złącze OBD1 taka biała kostka przyczepiona z boku puszki bezpiecznikami . trzeba zanurkować tam gdzie pedały. i wtedy jak ją zlokalizujesz to podłączasz najlepiej diodę w dwa piny po przekątnej i właczasz zapłon (silnika nie zapalasz tylko tak aby świeciły się kontrolki) i zaczyna migać kontrolka CE. długie zapalenie oznacza dziesiątki a krótkie jedności. np jedno długie i jedno krótkie to błąd 11. zapoznaj się dokładnie z tym tematem zrob-to-sam/bledy-ecu-t741.html :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jerrylos » 20 gru 2013, o 19:31

jeszcze jedna instrukcja:

http://eurosoftware.com.pl/krzyzak/

po lewej kliknij w "Dane naprawczo-regulacyjne" i na środku wybierz "Diagnoza błędów ECU" ;)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez kiekusek » 20 gru 2013, o 21:04

Dzięki za wszystkie rady, dziś popołudniu zlokalizowałam kostkę koło sprzęgła :)
niestety nie posiadam takiej diody więc sprawdzenie musi poczekać do poniedziałku :(
jutro zgodnie z instrukcją nr 2 sprawdzę czy wszystkie kable są odpowiednio podociskane :)
auto przeszło kilka napraw więc czy mam na moment rozłączyć akumulator aby zrestartować ewentualnie to co już wymienione?
A co do elektryka to niestety dosłownie powiedział, że tylko w coltach od rocznika 96 jest komputer :( a przy starszych modelach trzeba szukać awarii metodą prób i błędów więc chyba rzeczywiście kiepski z niego fachowiec :(..
Teraz dzięki Wam przynajmniej wiem już coś więcej i mam nadzieję, że szybko uda się naprawić usterkę..
kiekusek

Postprzez jerrylos » 21 gru 2013, o 00:06

reset kompa nie zaszkodzi :)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez kiekusek » 21 gru 2013, o 13:02

Dziś sprawdziłam wszystkie kable, są podociskane, ale niestety..
Rozłączyłam akumulator, aby zrobić restart komputera i już go nie podłączyłam :(
okazało się, że obejma od wejścia ujemnego tj czarnego jest pęknięta :(
próbowałam mocno dokręcić śrubę, niestety bezskutecznie, zapaliły się kontrolki, ale auto nie odpaliło.
Czy w tej obejmie może być problem z takim dziwnym zachowaniem auta podczas jazdy?
Czy można samodzielnie taką obejmę wymienić i czy bez problemu dostanę w sklepie motoryzacyjnym?
Auto unieruchomione więc kurs 20 km do mechanika odpada :(

Obejma wymieniona, auto odpaliło, niestety kontrolka check engine nadal się zapala przy uruchomieniu silnika,
w poniedziałek kupię tą diodę i zrobię jazdę testową.
kiekusek

Postprzez Schizo » 21 gru 2013, o 17:48

Z tym szarpaniem to jak to dokładnie jest? Auto całe wpada w wibracje tak jakby silnik nierówno chodził czy po prostu przerywa?
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez kiekusek » 21 gru 2013, o 19:07

W momencie kiedy zapala się kontrolka zmieniają się obroty, słychać, że silnik inaczej pracuje nie równo, auto traci moc i przyspieszenie, czuć lekkie drgania.. W momencie kiedy gaśnie kontrolka albo mocno szarpie, tak jakby coś się zatkało (na piątym biegu przy większej prędkości), albo słychać takie "klik" jakby nastąpił brak zasilania (coś jakbym podczas jazdy przekręciła kluczyk w stacyjce) i auto gaśnie (luz, redukcja biegów np z 4 na 3)
kiekusek

Postprzez Schizo » 22 gru 2013, o 01:17

Ja u siebie miałem dzisiaj coś podobnego - gdy zajechałem pod dom, okazało się, że wysunął mi się jeden z kabli z kopułki - spróbuj może trochę dopchnąć te przewody do kopułki i daj znać czy problem nadal występuje.
Samo świrowanie silnika może też być spowodowane złym ustawieniem silniczka krokowego - też tak miałem swojego czasu ze auto niemiłosiernie mi się dławiło i problem został odnaleziony właśnie w silniku krokowym. Może na spocie uda się zdiagnozować problem :)
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez kiekusek » 22 gru 2013, o 16:44

Tak więc podociskałam raz jeszcze kable, kontrolka nadal się odpada przy starcie zarówno przy zimnym jak i ciepłym silniku.
Postanowiłam sobie zrobić wycieczkę ok 40 km i nic się nie działo :) , a nie szczędziłam auta, wybrałam mało uczęszczaną drogę i rozpędzałam je do 120-150 po czym zwalniałam nawet do 30-40, pojechałam także do miasta, na światłach nawet nie drgnął, wszystko byłoby normalnie, gdyby nie ta kontrolka :(.. Jutro postaram się podpiąć pod to gniazdo, może zamruga do mnie co go boli..
kiekusek

Postprzez ludinho1 » 22 gru 2013, o 19:42

czy to auto ma gaz? bo takie "klik" przy którym gaśnie silnik to często oznacza zamknięcie dopływu gazu do silnika. cewka zamyka elektrozawór. bywają takie usterki . jak miałem kiepskie połączenia przewodów to rozkminiłem taką usterkę właśnie.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kiekusek » 22 gru 2013, o 21:09

nie mam instalacji gazowej, tylko benzyna, tankuje 95
kiekusek

Postprzez kiekusek » 27 gru 2013, o 18:15

Niestety odwiedziłam dwa sklepy motoryzacyjne i 4 "fachowców" słysząc że to stary samochód wiemy o co chodzi, ale nie możemy pomóc, oczywiście diody do sprawdzenia błędów nie kupiłam :cry: , ani nic podobnego bo nie mają :( więc kompletna porażka..
Czy ktoś ma pomysł jak jeszcze mogę sprawdzić co się dzieje ??
Dodam tylko, że znów zapala się kontrolka podczas jazdy, ale auto nie gaśnie i nie ma już takich zrywów jak wcześniej.
Czy ktoś z osób wybierających się na zlot 30.12 do Poznania posiada "sprzęt" do odczytania błędów ECU ?..
kiekusek

Postprzez ludinho1 » 27 gru 2013, o 18:44

aj fachowcy fachowcy nie wiedzą jak dioda wygląda ehh :roll: jak nikt się nie zgłosi to pójdę do sklepu , kupię , przylutuje 2 przewody i wyślę ci listem taką diodę testową :)

złącze diagnostyczne masz białe prostokątne rozumiem .
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum