Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Dyskusje ogólne
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Koniec bezterminowych praw jazdy

Ogólne rozmowy związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Postprzez tresorex » 12 gru 2013, o 13:42

Koniec bezterminowych praw jazdy. TK: Dokument ważny 15 lat zgodny z konstytucją

Obowiązek wymiany praw jazdy wydanych bezterminowo na dokumenty o 15-letniej ważności jest zgodny z konstytucją - uznał Trybunał Konstytucyjny, oddalając skargę senatorów i posłów PiS w tej sprawie.

Skarżący twierdzili, że przepisy ustawy o kierujących pojazdami, która wdraża unijną dyrektywę z 2006 r., naruszają konstytucyjne zasady ochrony praw słusznie nabytych, bo w latach 2028-2033 trzeba będzie wymienić dotychczasowe prawa jazdy na nowy wzór, co spowoduje ryzyko utraty bezterminowych praw jazdy.

W zamian wydawany będzie dokument o 15-letniej ważności. Ponadto - wskazywali - trzeba będzie poddać się badaniom lekarskim.

Według parlamentarzystów PiS, w ten sposób naruszono zasadę zaufania obywateli do państwa i jego prawa.
Nie zagrażają konstytucji

Przedstawiciel Sejmu i Prokuratury Generalnej byli za uznaniem zaskarżonych przepisów za zgodne z konstytucją. Wskazywali, że czym innym jest uzyskanie samego uprawnienia do prowadzenia pojazdów, a inną kwestią jest dokument, który uprawnienie to potwierdza.

Trybunał w pięcioosobowym składzie uznał, że zaskarżone przepisy nie naruszają konstytucji.

- Ważności nie utracą uprawnienia do kierowania pojazdami, lecz dokument, który je potwierdza - mówił sędzia sprawozdawca Marek Kotlinowski, tłumacząc, dlaczego TK nie uznał, że doszło do naruszenia praw nabytych ani zasady zaufania obywateli do państwa oraz jego prawa.

Wyrok - jak komentowali po jego ogłoszeniu przedstawiciele skarżących - oznacza, że wymiana dokumentów nie będzie oznaczała konieczności ponownego uzyskiwania uprawnień do kierowania pojazdami. Niemniej - co przyznawali - z chwilą wymiany dokumentu trzeba będzie się poddać badaniom lekarskim.

źródło: http://www.tvn24.pl/biznes-gospodarka,6 ... 79023.html

Wy też się cieszycie z tego powodu? Oczywiście będzie trzeba zapłacić za badanie lekarskie, fotografa i wydanie nowego dokumentu ;)

Plus może być taki że po drogach będzie jeździć mniej osób które nie powinny mieć prawka (np osoby 70+ które bardzo słabo widzą i często są zawalidrogami).
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez SHVAYA » 12 gru 2013, o 15:26

to znaczy, że jak skończy mi się ważność prawa jazdy, to mogę jeździć bez niego? w końcu uprawnienia mam (nie straciły ważności), tylko dokumentu brak
Moje Bistro
SHVAYA

Dostał piw: 1
Auto: '98 CJ4A

Postprzez misiekwwl » 12 gru 2013, o 16:15

to pewnie dostaniesz 50 zł za brak prawa jazdy
misiekwwl
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 20
Auto: Kia cee'd SW 1.6 gdi
Województwo: Mazowieckie

Postprzez SEBAm » 15 gru 2013, o 12:54

Ten całe kapitalizm po raz kolejny chce na nas zarobić : Oczywiście będzie trzeba zapłacić za badanie lekarskie, fotografa i wydanie nowego dokumentu ;)
A więc moje zdanie jest takie że nie ma się z czego tu cieszyć
SEBAm

Dostał piw: 11
Auto: było CA4A jet CJO
Województwo: Łódzkie

Postprzez Schizo » 15 gru 2013, o 17:57

Wolę wydać te 100-150zł na całość niż 1500 na remont auta jak wjedzie we mnie jakiś ślepy i nieodpowiedzialny idiota, który dawno nie powinien mieć prawka.
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez Kasiek » 4 sty 2014, o 23:29

Moim skromnym zdaniem to co 10lat powinno się robić obowiązkowo badania i szkolenie kierowcom a nie terminowe prawo jazdy. ;) i by my za to nie płacili tylko państwo;p
Kasiek i Rocky
Kasiek

Dostał piw: 2
Auto: Misio Colt CJ0 98r.
Województwo: Śląskie

Postprzez piorun » 5 sty 2014, o 01:54

Kasiek napisał(a):... i by my za to nie płacili tylko państwo;p

to właśnie o to chodzi tylko byśmy płacili
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez robbson » 5 sty 2014, o 02:21

Dobrym pomysłem są te bezterminowe prawka. Badania powinny być robione co najmniej co 5 lat aby osoba 70 letnia, której udało się je w jakiś sposób przejść(a w takim wieku np w przeciągu roku, szybko można podupaść na zdrowiu) nie jeździła kolejnych 15 lat bo to bez sensu. Albo zrobić jakieś widełki typu od 18 lat do 48, badania co 15 lat a potem od 48 do 68 co 10 lat i powyżej 70 co 5 lat.
Wydaje mi się że nie jest możliwe aby wszystko odbywało się bezpłatnie, bynajmniej nie w naszym kraju. Chyba że w jakiś sposób zaskoczą, ale nie liczyłbym na to. Bodajże chyba od jakiegoś czasu,wyrobienie dowodu jest za friko. Tak na marginesie mogli by jeszcze zaostrzyć kary za jazdę na "podwójnym gazie" bo to co się ostatnio dzieje to strach wyjść na ulice...
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Odpowiedz

Powrót do Dyskusje ogólne

Powrót do Strona główna forum