Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Technika jazdy / bezpieczeństwo
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Jazda bez sprzęgła

Technika jazdy, jak zachować bezpieczeństwo na drodze oraz tematy związane pierwszą pomocą.
Odpowiedz

Jazda bez sprzęgła

Postprzez Renegat » 5 gru 2013, o 23:11

Cześć :)

Nie wiem czy ktoś już kiedyś był zmuszony/próbował jeździć bez sprzęgła, ale może komuś się przyda.
Liczę że jeśli ktoś ma więcej doświadczenia to mnie poprawi. Osobiście ta technika ostatnio bardzo mnie uratowała, kiedy pękła mi linka sprzęgła. Pierwsza w nocy, trzeba odwieźć Dziewczynę do domu i jeszcze wrócić do siebie, a my uziemieni w środku niczego.

Ruszanie:
- Na zgaszonym silniku wrzucamy 1 bieg.
- Kręcimy rozrusznikiem, poczujemy szarpnięcie, samochód po 1-2 metrach powinien zaskoczyć i zacząć jechać
- Gdyby nie się to nie udało za pierwszym razem (zimny silnik) można spróbować lekko dodawać gazu

Uwaga: samochód od razu zacznie jechać, więc warto taki manewr wykonywać na pustej drodze.
Oczywiście miejmy na uwadze, że akcja bardzo męczy rozrusznik.

Od biedy na tym można już gdzieś dojechać, choćby do najbliższego mechanika.

Zmiana biegów:
Zasadniczo dobrze jest mieć wcześniej wyczuty silnik oraz skrzynię i warto to sprawdzić ze sprzęgłem póki działa. Testy przeprowadzamy przy stabilnej prędkości i obrotach. Przy zmianie biegu zapamiętujemy prędkość przed wrzuceniem, obroty po wrzuceniu i bieg który wrzuciliśmy - dzięki temu będzie wiadomo, że na ludzie przy tej prędkości i tych obrotach mamy względnie zrównane obroty kół z obrotami silnika i można wrzucić dany bieg. Bez sprzęgła zmiana biegu musi być dynamiczna, ale nie siłowa! Jeśli bieg nie chce wejść albo "zgrzytnie" to trzeba spróbować przy innych obrotach.

W moim przypadku dla 1.3 miałem już wcześniej rozpracowane gładkie przejścia np. przy 1500 obrotów mogę wrzucić 2 bieg przy 20km/h, 3 bieg przy 30km/h, 4 bieg przy 40km/h. Bieg 5 wchodzi bez zgrzytów dopiero przy 60km/h i 1800 obrotów.

Technika może być nieco "partyzancka", więc jeśli ktoś zna lepsze metody, to myślę że każdy z wypiekami na twarzy chętnie przeczyta :)
Nie próbowałem powyższych na wstecznym ;)
Renegat

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

Jazda bez sprzęgła

Postprzez ryba_84 » 6 gru 2013, o 22:33

kiedys duzo jezdzilem parchami w ktorych czesto sie linka sprzegla zrywala wiec sie zdarzylo ze wracalem tak 100km do domu :) pozniej wozilem zapasowa linke :)
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

Jazda bez sprzęgła

Postprzez Egnever » 8 gru 2013, o 13:35

Technika dobra. Kiedyś jeździłem w pracy szrotem tzn lublinem :P To linka pękała co 2 tygodnie, ale szefowi taniej było linkę kupić niż na warsztat postawić :roll:
To dopiero jak go sprzedawał i postawił na warsztat dowiedzieliśmy się jak balansowaliśmy na granicy śmierci jeżdżąc tym złomem.
Ale tam nie dało rady tak zrobić, bo zazwyczaj był załadowany do prostych resorów...i po prostu nie był w stanie ruszyć.
Z racji częstych awarii nabraliśmy techniki mechaników F1 wymieniając tą linkę w +/-3 minuty :) (1-2 zapasowe zawsze z nami woziliśmy :roll: )
Egnever

Jazda bez sprzęgła

Postprzez jerrylos » 10 gru 2013, o 02:05

Kumpel mial mazde 323F ta z wysuwanymi swiatlami z przodu 1.6 albo ta 1.8dohc gti (mial obie) i nie pamietam w ktorej ale zmienial bardzo czesto biegi bez sprzegla z lenistwa a skrzynia nawet nie zgrzytla i biegi wchodzily mu bardzo gladko. Podobno byla w nich tez montowana skrzynia w ktorej sie sprzegla nie wciskalo, jakas rajdowa czy cos w tym rodzaju, ale on takiej nie mial a to robil ;-)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Jazda bez sprzęgła

Postprzez Tekaj » 25 kwi 2014, o 20:10

Sorry za lekki kotlet. :oops: Ale chciałem coś dodać apropo zmiany biegów bez sprzęgła.
Niedawno kolega mi wytłumaczył jak to zrobić i rzeczywiście udało mi się wrzucać biegi bez sprzęgła.
Więc:
-wybicie biegu: wystarczy puścić gaz i już spokojnie wybijemy dźwignią bieg na luz.
-wbicie kolejnego biegu: rzeczywiście warto orientacyjnie znać obroty i prędkość, dla danego biegu. I tak mając luz robimy przegazówkę lekko powyżej danych obrotów dla danej prędkości, w czasie przegazówki ustawiamy i trzymamy dźwignie na pozycję biegu który chcemy wbić, czuć opór bieg nie wchodzi, dźwignia się opiera( nic nie zgrzyta). Gdy w tym czasie obroty spadają i ustawią na te właściwie, poczujemy, że opór znikł i bieg płynnie wszedł.

Może opis wygląda na zagmatwany, ale w rzeczywistości dosyć prosta sprawa. Warto spróbować póki sprzęgło działa :D
był (10.2010-10.2013) Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
jest (10.2013) Vw Scirocco
Obrazek
Tekaj

Dostał piw: 5
Auto: VW Scirocco
Województwo: Dolnośląskie

Jazda bez sprzęgła

Postprzez 666maniek92 » 7 wrz 2014, o 20:26

Jeśli chodzi o sprzęgło to mam tu mały filmik :D https://www.youtube.com/watch?v=hT3xxIcdBtk
666maniek92

Jazda bez sprzęgła

Postprzez eddie19 » 6 lut 2015, o 22:28

Sprawdzałem dziś w CJ zmianę biegów bez sprzęgła :D Co prawda tylko 3 i 4, ale faktycznie, bieg wychodzi bez problemu i wystarcza przegazówka, żeby wszedł :D
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Odpowiedz

Powrót do Technika jazdy / bezpieczeństwo

Powrót do Strona główna forum