Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu 1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu: Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem! Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg
2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn: - Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)? - W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)? - Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)? Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy! Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie
3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Hej Wszystkim mam sprawe pytanie.... Z powodu małej stłuczki którą miała moja małżonka zmuszony byłem do zakupienia drugiego Colta1.6 96r (dawca)...posiadam już 1.3 9.6 ...przemontować musiałem tylko kilka części blacharskich(wzmocnienie zderzaka zderzak lampy pas przedni,chłodnica-prawie gotowe), w dawcy są jeszcze takie luksusy jak elektryczne szyby klimatyzacja ,obrotomierz, elektryczne lusterka...czy jest sens przemontowywać te części z dawcy do biorcy i jak trudne są takie manewry????
Sens jest, bedziesz miał bogatszą wersję. Czy trudne to zależy jak bardzo czujesz się na siłach, z szybami to kwestia demontażu całej instalacji i montowanie dokładnie w odwrotnej kolejności niż demontowałeś. Co do obrotomierza, to powinien być chyba (Z podkreśleniem na Chyba) gotowy - niech na ten temat wypowie sie ktoś bardziej obeznany, lusterka to tak samo jak z szybami. klimatyzacja to pikuś. Generalnie powinno zająć Ci to Spokojnie z 5 dni roboczych wszystko.
obrotomierz ci nie podejdzie bo inna wersja silnikowa , klimatyzacja to dosyć łatwa sprawa tylko bardzo pracochłonna . napewno trzeba wymontować całą deskę rozdzielczą , elementy pod maską zamontować to już łatwo a podłączenia elektrycznego nie analizowałem . jeżeli chodzi o elektryczne szyby to sprawa ma się podobnie wkładałem je do swojego CJ 96r który nie miał przygotowanej instalacji pod nie i musiałem wykonać ją od początku do końca sam. dużo gimnastyki z tym było i jakieś 2 całe dni roboty a lusterka elektryczne postanowiłem sobie nie zawracać tym gitary bo jest to zupełnie zbędny gadżet pzdr
SPAM napisał(a):chyba że są podgrzewane to mega gadzet przydatny
zgadzam się w 100% tylko i wyłącznie grzanie by się przydało i chętnie bym same wkłądy podgrzewane ogarnął . sprawa na pewno jest do wykonania tylko czy są do kupienia same wkłądy z przewodami grzewczymi ? które mógłbym zastosować w manualnych lusterkach? wpiąłbym je w zasilanie tylnej szyby i pozamiatane
Tylko że oryginalne wkłady mają przyklejone od tyłu plastikowe mocowanie do mechanizmu regulacji. Jeśli mata jest na całe szkoło to albo trzeba spróbować odkleić plastikowe mocowanie (wątpię że da się je łatwo zdjąć) albo kupić uniwersalne szkło z matą i nakleić na stare szkło albo na mechanizm regulacji. Chyba najprościej kupić używane oryginalne i dorobić wiązkę
zgadzam sie ze przy zakladaniu mozna polamac szklo, takze najlepiej zalozyc ori jzu podgrzewane maty to groszowe sprawy ale najlpeiej wymieniac razem ze szklem
http://allegro.pl/podgrzewacz-mata-grze ... 21780.html niby szklo demontujemy przez podgrzewanie opalarka lub suszarka, ja tego nie robilem bo po zakupie mat odkrecilem boczki i sie okazlao ze lusterka podgrzewane tylko nie podlaczone sa
klime na razie odpuszczam bo zimno.....ale zostawie na wiosne:)......... ale jutro zobacze z tymi lusterkami.może ktoś coś jeszcze potrzebuje bo kolega dabadee już zaklepał błotnik przód lewy....??!!!
Co do klimy to możesz zajrzeć do mojego tematu, gdzieś tam napisałem o niej, bo montowałem sobie sam. Najgorszą sprawą było wymienienie filtra kabinowego na filtr kabinowy z nagrzewnicą. Musisz wtedy wyjąć schowek oraz to metalowe wzmocnienie za nim. Ciężko się wyjąć jedną a włożyć drugą puszkę, bo tam wszystko na styk. A cała reszta normalnie wchodzi, pod maskę wszystko bez problemu, a cała instalacja jest fabrycznie poprowadzona, wystarczy powpinać Powodzenia