Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Problem z regulacja ciepla nawiewu

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez luksibuksi90 » 6 lis 2013, o 23:19

Witam, mam problem z regulacja ciepla nawiewu. Wszystkie przelaczniki dzialaj tzn. sila wiatraka, gdzie ma wiac i z kad, no i zegarek. Nie dziala regulacja ciepla, z dnia na dzien sie zorientowalem ze wieje tylko zimnym, krecenie pokretlem nic nie daje. Czy to wina tylko przelacznika, czy moze byc cos innego? Bo szczerze nie wiem jak to wyglada z tylu bo nie zagladalem tam jeszcze.
Kurde zima idzie a ja w zimnym nie mam zamiaru jezdzic
luksibuksi90

Dostał piw: 0
Auto: CA0 1,6 16v 96r
Województwo: Pomorskie

Problem z regulacja ciepla nawiewu

Postprzez luksibuksi90 » 6 lis 2013, o 23:21

Chodzi o CA0 oczywiscie
luksibuksi90

Postprzez Xiao7 » 7 lis 2013, o 11:42

po nitce do kłębka... masz dwie drogi albo od pokrętła albo z drugiej strony...
Na początek jednak proponuje sprawdzić czy do nagrzewnicy dociera ciepło z silnika... jeśli nie to albo jest zapowietrzona albo zapchane są rurki lub sama nagrzewnica
Lancer CS3A 2004r. (od 07.09.2016r.)
Colt CJ1A 1996r. (od 28.04.2009r. do 03.09.2016r.)
Xiao7
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 77
Auto: CS3A 04r.
Województwo: Mazowieckie

Postprzez figi » 7 lis 2013, o 11:51

Witaj,

Też miałem taki problem - sprawdz czy pokrętło od ciepła stawia znaczący opór czy niezależnie od kierunku ruchu kręci się tak samo. U mnie kręciło się leciutko w każdą stronę. Jak rozebrałem całą konsolę nawiewu okazało się, że linka/drut pękła przy samym pokrętle i kręcenie tak naprawdę nic nie powodowało.

Dorobiłem linkę zamontowałem i ciepło wróciło :)

Linke dorabiałem tutaj http://www.linki-samochodowe.pl/ bo miałem blisko - dostali na wzór całość razem z ułamanym fragmentem i za 15min miałem nową - koszt nie pamiętam ale chyba jakieś 30zl.

Pozdr
FiGi

PS. jakby okazało się, że to jednak nie to - to mam do sprzedania nagrzewnicę całkiem nową bo u mnie wymiana nie była potrzebna - kontakt na pw
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A

Postprzez ślepy » 7 lis 2013, o 13:28

przerabiałem to w zeszła zime,poszło ciegno,dla mnie było to bardzo nie fajne zajecie przy minusowych temperaturach z moimi rozmiarami nurkowanie pod deche po ciemku z latarka w ustach :)
ślepy

Dostał piw: 2
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Kleju » 7 lis 2013, o 17:39

ślepy napisał(a):...przy minusowych temperaturach z moimi rozmiarami nurkowanie pod deche po ciemku z latarka w ustach :)

Masz zdjęcie? :mrgreen:
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez ślepy » 7 lis 2013, o 23:30

nie sweet foci sobie nie robiłem,nie było jak :) ale akcja była przednia,aha i latarka z telefonu :D
ślepy

Postprzez luksibuksi90 » 10 lis 2013, o 10:40

Wydaje mi sie ze to moze byc linka, bo chyba lżej chodzi pokretlo. A jak wyjac konsole nawiewu?
luksibuksi90

Postprzez GrzesiekTNT » 10 lis 2013, o 12:57

Tutaj poczytaj:
zrob-to-sam/demontaz-panelu-srodkowego-t468.html
GrzesiekTNT
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 10
Auto: Colt 1.6 16V

Postprzez ślepy » 12 lis 2013, o 11:38

luksibuksi90 napisał(a):Wydaje mi sie ze to moze byc linka, bo chyba lżej chodzi pokretlo. A jak wyjac konsole nawiewu?

Zdemontuj radio,konsole srodkowa, schowek pasażera i bedziesz miał na tacy.Da sie to zrobic bez demontażu panelu z nawiewem. I po nitce do kłebka :)
ślepy

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum