Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Znikający płyn chłodniczy

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ1A]Znikający płyn chłodniczy

Postprzez eddie19 » 18 wrz 2013, o 21:00

Widzę różne rady, napisze mi ktoś jasno i przejrzyście jak sprawdzić czy to nie wina pompy wody ?
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

[CJ1A]Znikający płyn chłodniczy

Postprzez marcin90 » 18 wrz 2013, o 21:34

wystarczy ze dodasz gazu i juz szybciej woda płynie ;) nie trzeba obciązenia zeby sprawdzic czy płyn z pompy leci :) a jak sciągniesz pasek to sprawdz jeszcze czy nie ma luzu na łożysku.
colt-ca0/marcin90-ca0-1-3-12v-gli-94r-t1806.html
marcin90

Dostał piw: 2
Auto: Mitsubishi Colt CA1A
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez ludinho1 » 21 wrz 2013, o 09:10

mój colt CJ1A jest świeżo po operacji wymiany pompy wody. zauważyłem najpierw wskazówkę temp. zmierzającą w górę potem namierzyłem że w chłodnicy nie ma płynu - a pózniej przyciąłem że wyciekał sobie dopiero po przejechaniu kilkunastu kilometrów. tzn gorący silnik . na zimnym nie ciekło ani kropelki. widocznie rozszczelnienie powstawało dopiero jak ciśnienie było duże.

a tak na marginesie dodam dla wszystkich którzy uaważali że do wymiany pompy wody konieczne jest rozpiąć rozrząd - że są w błędzie. pompę wymienia się bez ingerencji w rozrząd.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez eddie19 » 21 wrz 2013, o 09:19

U mnie jest ten problem, że wskazówka nie leci w górę :P
Możesz mi wrzucić kilka zdjęć instruujących? Bo nawet nie wiem gdzie w nim jest pompa wody O.o
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Postprzez Gregg » 21 wrz 2013, o 09:27

No to przy okazji masz do wymiany termostat ;)
...a idzie zima i w autku będzie chłodnawo ;)
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez ludinho1 » 21 wrz 2013, o 09:40

u mnie ciekło po filtrze oleju. pompa jest nad nim i jest napędzana paskiem klinowym. obserwuj tamte miejsce. po przejechaniu ileś tam kilometrów jak silnik będzie gorący. jak nie zauważysz strumyczka nigdzie to oznacza poważniejszy problem niestety.
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez oley86 » 23 lis 2014, o 19:56

Chcę się podłączyć pod temat, bo posiadaczem colta jestem od 48h. CA0 1.3 12V - 95r. auto kupione za grosze - żekłbym w cenie złomu - i mam podobny problem. Sęk w tym, że nie wiem co było nalane (choć pewnie kranówka) ale po 150 km ubyło ponad pół litra. Najdziwniejsze jest to, że pod autem suchutko, jakiegoś nadmiernego zadymienia z rurki nie ma, auto pracuje równiutko, oczywiście temperatura idealnie na środku wskaźnika. Mam bańkę płynu, ale nie uśmiecha mi się zalewać płynem układu jak ma go zaraz nie być. Uszczelka? Pompa?
oley86

Postprzez kamilpiastow » 23 lis 2014, o 20:41

oley - jesli masz tak krotko autko to po prostu narazie obserwuj czy nie ubywa wiecej :) moze miales zapowietrzony uklad i wciagnal sam plyn.
kamilpiastow

Dostał piw: 9
Auto: Czarnula Cj0 1.3 75km

Postprzez ludinho1 » 23 lis 2014, o 20:41

po primo wylej to coś co jest w układzie i zalej prawilny płyn chłodniczy bo temperatury już powoli robią się ujemne w nocy i jak to coś ci zamarznie to będzie lipa. a po drugie primo obserwuj wtedy poziom , ewentualne wycieki i wszelkie objawy uszkodzonej uszczelki pod głowicą.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez oley86 » 25 lis 2014, o 09:55

W układzie zalany płyn. Odpowietrzony jak należy, ale niestety płyn ubywa i to dosyć szybko... czyżby uszczelka?
oley86

Postprzez siwy1296 » 25 lis 2014, o 10:18

watpie ze uszczelka bo wtedy nie ucieka jakos meega szybko. Ile plynu na ile km ?

Zawsze jak przejedziesz sie samochodem to zagladnij z przodu pod spód samochodu w okolicach chlodnicy czy nie cieknie, w okolicach zbiorniczka wyrownawczego, okolice laczen wezy i same same gumowe weze.

Opcji jest duzo ale na poczatek skup sie na odszukaniu ewentualnego wycieku. Najlepiej jakbys wzial samochod na podnosnik :)
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Dostał piw: 7
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Podkarpackie
  • Strona WWW

Postprzez oley86 » 25 lis 2014, o 14:48

Kurcze po 100km teraz poszedł prawie litr!!! Najgorsze, że nie widać jakiś przecieków. Autko trochę dymi ale nie ma jakiś nadmiernych kłębów. Jutro wjadę na kanał - odpalę i zobaczę czy nie ma gdzieś wycieków. Bo kiedyś w peugeocie miałem walniętą uszczelkę, ale to brał z pół litra na 1000km - a nie litr na 100... Wiem, że to auto 20-letnie, ale mega mi się spodobało, chciałbym nim jeszcze pojeździć, zwłaszcza, że podłoga zdrowa, a wnętrze idealne.
oley86

Postprzez siwy1296 » 25 lis 2014, o 15:27

taki duzy ubytek to raczej zdecydowanie jakis wyciek. Szukaj dokladnie bo gdzies musi lac :)
siwy1296

• Strona WWW

Postprzez ludinho1 » 25 lis 2014, o 16:01

a ja sobie tak zapytam : ile płynu zostało wlane przy wymianie ? i skąd wiesz że 1 litr ubyło ?
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez oley86 » 25 lis 2014, o 19:43

Jutro mechanik - koniec gdybania. Płynu weszło tak z 4,5l oczywiście po zagrzaniu i dolewce. Litr ubyło, bo tyle dolałem by w wyrównawczym było prawie na max. Oczywiście wszystkie "pomiary" na zimnym silniku.
oley86

Postprzez ludinho1 » 25 lis 2014, o 22:39

do tego colta wchodzi 5l. a tak przy okazji to ciekawe czy ta ilość to już jest z pełnym zbiorniczkiem wyrównawczym. czy to jest 5l + zbiornik.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez siwy1296 » 25 lis 2014, o 23:12

ludinho 5l + zbiorniczek :) sprawdzalem na wlasnym przykladzie i jak poszla mi banka 5l to w zbiorniczku bylo na dnie i na dolewke braklo z czystej 5l ;d
siwy1296

• Strona WWW

Postprzez ludinho1 » 25 lis 2014, o 23:19

to jak łącznie będzie około 6l to może właśnie został rozwiązany problem :D . wlał 4,5 litra a potem jeszcze litr dolał myśląc że ubyło a tam nie ubyło bo do maxa to jeszcze 0,5l by wcisnął :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez siwy1296 » 26 lis 2014, o 12:18

ksiazkowo niby 5.7 litra ale wiadomo jak bywa w praktyce jak z olejem do silnika w tym samochodzie ;d

Mysle ze jak wlales 4.5 to na pewno bylo malo zeby w zbiorniczku bylo pelno i zabralo plyn ze zbiorniczka i dlatego dolales ten litr ;d teraz sobie zobacz po przejechaniu 100-200 km czy cos ubylo ;)
siwy1296

• Strona WWW

Postprzez oley86 » 26 lis 2014, o 18:24

Autko wróciło. Colt połyka (razem ze zbiornikiem) 6l płynu chłodniczego. Ja narazie zalałem 4,5 l. + dolewki = nie całe 5,5 l. Mechanik stwierdził, że przecieków brak, uszczelka raczej ok., bo dymu zadużo nie ma. Stwierdził, że nie odpowietrzył się do końca. Gdyby po przekroczeniu 6l - dalej brał - mam wrócić. Colcik ma zimowe buciki to idę go przegonić troche i zobaczymy co dalej.
oley86

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum