Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Skrzynia biegów z 1.3

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez krzykus1995 » 18 wrz 2013, o 22:44

Witam. Jak już pisałem w innych postach posypała mi się skrzynia i zastanawiałem sie nad skrzynią z 1.3 :) postanowiłem spróbować i kupiłem skrzynie 1.3 ale niestety mam problemy ze sprzęgłem (chodzi o to że w 1.3 jest na linke a w 1.6 hydraulika) niby miało wszystko pasować ale jednak są problemy, a tak dokładnie to nie ma dziury na łapę do sprzęgła( ale to nie duży problem, jest już wycięta), podpora łapy jest za kródka, dałem tam podkładki ale nie jestem w 100% przekonany że to wytrzyma, ale największy problem jest w tym że łapa zachacza o częśc skrzyni której nie można wyciąć bo będzie lał się olej. Jutro wrzuce jakieś zdj jak to wygląda, ale jeśli ktoś już robił taką przekładkę to będzie wiedział o co chodzi i wie jak to zrobić :D
KrzyKus1995
krzykus1995

Dostał piw: 1
Województwo: Małopolskie

Postprzez marcin90 » 19 wrz 2013, o 19:51

no daj jakies foty... z tym trzeba troche pokombinować bo masz bude 1.6 i nie ma dziury na linke w grodzi.. pewnie tez pedal sprzegła jest inny. w tym wypadku trzeba zmienic wszystko na sposób z 1.3 takze na linke.
colt-ca0/marcin90-ca0-1-3-12v-gli-94r-t1806.html
marcin90

Dostał piw: 2
Auto: Mitsubishi Colt CA1A
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez krzykus1995 » 20 wrz 2013, o 11:59

Ja próbuje zrobić hydraulikę :)
KrzyKus1995
krzykus1995

Postprzez marcin90 » 22 wrz 2013, o 01:55

moszna?? moszna! prąciem bardzo :D
colt-ca0/marcin90-ca0-1-3-12v-gli-94r-t1806.html
marcin90

Auto: Mitsubishi Colt CA1A
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez krzykus1995 » 30 wrz 2013, o 00:10

Sorki że mnie tyle czasu nie było ale komp mi się zje**ł.
Colt poskładany, skrzynia z 1.3 i sprzęglo hydrauliczne. Ciężko było ale się udało :)
Jeśli jesteście zainteresowani to mogę wrzucić fotki i zrobić dokładny opis jak tego dokonałem :P
KrzyKus1995
krzykus1995

Postprzez Dabadee » 30 wrz 2013, o 02:34

Oczywiście, że jesteśmy, dawaj foty :mrgreen:
Dabadee
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 24
Auto: the power is black
Województwo: Lubelskie

Postprzez krzykus1995 » 1 paź 2013, o 19:09

A więc tak wygląda łapa po przeróbkach. Jest wycięteta dziura bo nie mieściła się do skrzyni, a z drugiej strony dospawane zostało wzmocnienie.
Obrazek
W skrzyni musimy wyciąc dziurę na łape, wszystko musimy ładnie wyszlifować, radził bym najpierw wyciąć tą dziurę, przymierzyć łape i po trochu szlifować. Ja sobie zmierzyłem w starej skrzyni w jakim zakresie łapa pracuje i potem szlifowałem po trochu łapę i skrzynie. Ale radził bym ze skrzynią nie przesadzać (najlepiej na starej skrzyni sprawdzać miejsca w których szlifujemy jakie są grube i tak mniej więcej połowe trzeba zebrać).
Podpore łapy musimy przekręcić ze skrzyni 1.6 i dac pod nią podkładkę o grubości mniej więcej 1mm.
Obrazek
Obrazek

poprawienie ortografii - Fador
KrzyKus1995
krzykus1995

Postprzez figi » 7 paź 2013, o 12:09

Czesc

Ciekawa przerobka - jezeli mialbym cos przy okazji doradzac to jezeli tak to bedziesz montował to mocno przesadziles ze smarem, lozysko powinno sunąć po smarze a nie być w nim utopione. Smarujesz, pare ruchów roboczych i zbierasz nadmiar. Bedziasz mial ten smar pozniej na tarczy jak przesadzisz.

Pozdr
FiGi
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez krzykus1995 » 8 paź 2013, o 22:51

Tak szczeże to nie wiedziałem o tym, ale złorzyłem i wszystko śmiga :)
KrzyKus1995
krzykus1995

Postprzez ejcz » 23 sie 2014, o 10:08

Hej, czy przy zakładaniu linki zamiast hydrauliki trzeba wymieniać też pedał sprzęgła? Zastanawiam się co będzie łatwiejsze, założyć linkę czy tak jak krzykus1995przerabiać pod hydraulikę?
ejcz

Dostał piw: 4
Województwo: Podlaskie

Postprzez LHP » 25 sie 2014, o 23:04

Trzeba przełożyć pedał i to nie tylko od sprzęgła ale też od hamulca bo są jako jeden element do tego pozostaje problem tulejki która jest w ścianie grodziowej w 1.3 a nie ma w budzie 1.6 przez którą przechodzi linka.
krzykus1995 możesz podać jakie prędkości na poszczególnych biegach osiągasz teraz na skrzyni z 1.3 ?? sam zastanawiam się nad wymianą tylko nie wiem czy różnica jest znacząca i warta zachodu.
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez ejcz » 25 sie 2014, o 23:42

No to prościej i taniej będzie przerobić pod hydraulikę, dzięki za info.
ejcz

Postprzez bonsao » 26 sie 2014, o 20:39

krzykus1995 napisz jakie odczucia na skrzyni 1,3 masz teraz porównanie więc na której skrzyni lepiej przyspiesza na 1,3 czy na 1,6?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez LHP » 29 sie 2014, o 23:38

Orientuje się ktoś czym różnią się te skrzynie ?? Czy jest inne przełożenie główne czy poszczególne biegi są inne ?? Tak się zastanawiam czy nie dało by się przełożyć samych wnętrzności ze skrzyni 1.3 do 1.6 :D
LHP

Postprzez IceMen » 1 wrz 2014, o 18:49

p&p się nie da przerabiałem temat nie dawno ,żeby nie grzebać się z przeróbka łapy na hydraulikę ,trzeba jedna obudowę zostawić od 1.6 a druga z 1.3 i do tego z tego co pamiętam dawałem do tokarza choinke toczyc i cos tam jeszcze ,bardziej mój mechanik jest w temacie ,ale takie łatwe to nie było wcale ;) wiec się da ale pod górke jest . jeśli chodzi o odczucia to polecam ,ja używam auta w kjs i poprawiło się sporo ,każdy bieg zszedł o około 10-15km na godzine w dół i do tego przez inne przełożenie głowne auto lepiej się napedza z dolnych obrotów.. pozatym lepiej kupic skrzynie z GTI bo rózni się tylko tym od tej z 1.3 ze jest tez na hydraulice i ma jedynie jedynke taką jak 1.6 a przełożenie głowne już z tej 1.3 czyli efekt po zmianie na skrzynie GTI w porównaniu tej z 1.6 jest taki ze mamy zamiast przełożenie 4.021 w skrzyni 1.6 ,a w skrzyni GTI 4.322 jak w tej z 1.3 reasumując ja po zrobieniu hybrydowej skrzyni z 1.3 w stosunku do tej z GTI mam dodatkowo krótsza jedynke ;)....a co tam popisze sobie jeszcze 1.6 najdłuszla/1.3 najkrótsza ale nie pasuje bez przeróbek/od GTI pasuje bez problemu i ma hydraulike ale jedynka taka jak w tej z 1.6 reszta w niej to samo co 1.3 ;)
IceMen

Województwo: Pomorskie

Postprzez ejcz » 3 wrz 2014, o 14:25

W końcu ktoś napisał konkretnie co i jak, dzięki IceMen Hm nie wiem czy dobrze zrozumiałem... w 1.3 krótsza jedynka niż w GTI czyli ze skrzynią 1.3 dwójkę wrzucamy przy mniejszej prędkości? hmm zastanawiam się co jest lepsze w KJSach, chociaż już kupiłem skrzynię 1.3
ejcz

Postprzez IceMen » 5 wrz 2014, o 08:37

kolego ja uwazam ze lepiej miec krotka jedynke bo w zasadzie teraz jedynke juz tylko wbijam na ciasnych nawrotach, pozatym non stop juz na dwojce lub nawet trojce jesli obiekt pozwala na to ;) po tym całym zabiegu auto napedza sie w zasadzie do czwartego biegu w porównaniu ze starą skrzynia ,wiec lekko nie jest ale polecam taki mod ;)...wczesniej musiałem nie raz nie dwa schodzic do jedynki bo na dwójce za mało mocy było ;) a sekundy lecą.... a wogóle to moze ktos chetny bo sptrzedaje swoja zabawke ?.http://olx.pl/oferta/mitsubishi-colt-1- ... 8;promoted
IceMen

Województwo: Pomorskie

Postprzez LHP » 16 wrz 2014, o 17:32

Jak wygląda sprawa sprzęgła ?? Czy zostaje to co jest w 1.6 czy do skrzyni z 1.8 lub 1.3 trzeba wymieniać ??
LHP

Postprzez ejcz » 29 paź 2014, o 10:44

Nie będę zakładał nowego tematu, zapytam tutaj. Czy linki od wybieraka do skrzyni pasują od 1.3 do 1.6?
ejcz

Postprzez ejcz » 6 lis 2014, o 14:37

Odpowiem sobie sam, tak linki pasują. Dodam jeszcze bo nikt tego nie napisał.... półosie nie pasują, trzeba albo wymienić na te od 1.3 albo skrócić kieloklin i zrobić nowy otwór na pierścień blokujący więcej tutaj http://coltmania.pl/silnik/roznice-w-polosiach-t1908.html. Żeby zrobić hydraulikę wcale nie trzeba przekładać obudowy, czy wycinać dziury pod łapę, mój mechanik zrobił to inaczej, prościej szybciej. Może jutro uda misię zrobić fotę jak nie zappomnę.
ejcz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum