Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Uszczelniacze zaworów

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez piorun » 18 wrz 2013, o 18:15

Witam. Czy ktoś już może wymieniał? Jakiej firmy uszczelniacze polecacie? Prosze o wymianę doświadczeń , jakie polecacie ponieważ wybór na rynku jest spory a nie chciałbym wymieniać na jakiś bubel. Dzięki i pozdrawiam
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Uszczelniacze zaworów

Postprzez marcin90 » 18 wrz 2013, o 18:35

erling, corteco, reinz. nie tylko w colcie, ale w wielu innych autach wymieniałem.
colt-ca0/marcin90-ca0-1-3-12v-gli-94r-t1806.html
marcin90

Dostał piw: 2
Auto: Mitsubishi Colt CA1A
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Uszczelniacze zaworów

Postprzez Schizo » 18 wrz 2013, o 20:08

Bierz elring :)
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2

Uszczelniacze zaworów

Postprzez piorun » 18 wrz 2013, o 20:29

Czemu elring?? Jakieś doświadczenia?? Za OEM Mitsubishi zaśpiewali mi 150e. Szukam naprawde dobrego i pewnego zamiennika
piorun

Uszczelniacze zaworów

Postprzez Schizo » 18 wrz 2013, o 20:39

W zasadzie to jak mój silnik był składany to były użyte ich uszczelki. Efekt końcowy zadowalający, gdyż nie mam problemów z wyciekami czy innymi cudami a samo autko jest niezawodne i wyraźnie mocniejsze niż przed remontem - tutaj to już pewnie wina tego, że mam nowe pierścienie. Ale powiem tak: Jeszcze nie wyrzygało mi uszczelki spod głowicy a były dni, że bardzo męczyłem silnik :D
Ja akurat nie rozglądałem się za oryginalnymi gratami, ale jeżeli cena będzie tam u Ciebie zbliżona do elringa to chyba brałbym jednak oemy.

Schizo
Administrator
Administrator

Uszczelniacze zaworów

Postprzez adamovicius » 18 wrz 2013, o 20:45

W Colcie wymieniałem na TOA i śmigają już 5 lat bez zarzutu.
Ostatnio do Lexa kupiłem AJUSA,jak narazie wszystko jest w porządku,czas pokaże ile wytrzymają.
Ogólnie są to tanie części(3-10zł/szt.) więc jak masz możliwość kupić AJUSE ,czy Elringa to sie nie zastanawiaj bo różnica w cenie żadna.
Polecam iParts.pl , fajna strona,tanio i szybko wysyłają.
adamovicius

Dostał piw: 6
Auto: IS200
Województwo: Dolnośląskie

Uszczelniacze zaworów

Postprzez marcin90 » 18 wrz 2013, o 21:31

elring najlepszy ale nie dużo lepszy niz pozostali corteco czy reinz. takze sam mozesz wybarac pomiędzy tymi trzema i na pewno będzie dobrze... kazdy chwali co ma u siebie... a tak na prawdę porównywalne rzeczy.
colt-ca0/marcin90-ca0-1-3-12v-gli-94r-t1806.html
marcin90

Dostał piw: 2
Auto: Mitsubishi Colt CA1A

Uszczelniacze zaworów

Postprzez piorun » 18 wrz 2013, o 22:37

Erling wychodzi 54e to jest o prawie 100e mniej niż oem u mnie w irlandii Jedyne co tu w irlandii zamowiłem narazie to oem uszczelke pod głowice metalową. Silnik jest turbo mocy 250kucy. Nie za bardzo chciałbym by coś się wysypało po drodze. Za duże koszta. Pozdrawiam
piorun

Uszczelniacze zaworów

Postprzez ozzy89 » 19 wrz 2013, o 12:55

skoro masz tak mocny i doinwestowany silnik, to może jednak warto dołożyć te 100 euro do OEM ;) osobiście bym się nie wahał
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Postprzez Schizo » 19 wrz 2013, o 16:56

W sumie to zapomniałem jakiego Ty masz tam potwora pod maską :D Lepiej odżałuj i weź te OEMy :D

Schizo
Administrator
Administrator

Postprzez Given » 19 wrz 2013, o 17:46

A nie myślałeś może nad poproszeniem kogoś o kupienie części w Pl i wysłanie do Ciebie do Irlandii? :)
Given

Dostał piw: 1
Auto: Citroen C2
Województwo: Małopolskie

Postprzez adamovicius » 19 wrz 2013, o 18:34

OEMy są przeciez produkowane przez podwykonawców.
Myk jest w tym żeby sie dowiedzieć jaka firma je produkuje dla Mitsu.
Róznica w cenie to zysk ASO,nic więcej.
adamovicius

Dostał piw: 6
Auto: IS200

Uszczelniacze zaworów

Postprzez piorun » 19 wrz 2013, o 20:55

Given napisał(a):A nie myślałeś może nad poproszeniem kogoś o kupienie części w Pl i wysłanie do Ciebie do Irlandii? :)

Tak zrobie. Dzwoniłem dziś do iparts.pl a pan mi powiedział że przesyłka do 5kg ok. 160zł więc mu mówie by wrzucił to w koperte bombelkową bo to nawet nie waży 100gram i wysłał mi pocztą taniej a on odpowiada że ceny są takie i on nic nie poradzi

ozzy89 napisał(a):skoro masz tak mocny i doinwestowany silnik, to może jednak warto dołożyć te 100 euro do OEM ;) osobiście bym się nie wahał

Też bym sie nie wachał jak bym w totka wygrał. Wracając do tematu to skusze się na te erlingi chyba . Co do uszczelki Pod głowice to wezme OEM dlatego że dziwnym cudem jest ok 30e tańsza niż zamienniki.
piorun

Postprzez Rysiek » 24 cze 2015, o 18:27

ee tak nieśmiało tu przebąknę, chcę wymienić uszczelniacze zaworów, kupiłem AJUSA, jak zresztą wszystkie inne uszczelki, zrobiłem planowanie głowicy, zdemontowałem wałki rozrządu.
Porwałem się z motyką na słońce i chciałbym się zorientować jak to zrobić żeby wymienić, tzn widziałem jakiś filmik na YT ale to był Opel
Jakie narzędzia mi tu będą potrzebne? Tzn widziałem że jakoś te sprężynki odginają, ale ja nie mam kompresora, dwie ręce i podstawowe narzędzia tylko, może muszę cuś dokupić?

Po krótce silnik 4g93 SOHC 116km (z Carismy)
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum