Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] Jaki akumulator?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez bizonek069 » 2 lip 2013, o 17:26

Mam pytanie a zarazem chcę rozpocząć dyskusje na wyżej wymieniony temat a mianowicie jaki akumulator, chodzi o pojemność, powinien być zamontowany w Colcie Ca1a 95r? mam w swoim 45Ah, czy mogę dać większą pojemność?
bizonek069

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Małopolskie

Jaki akumulator

Postprzez mystek » 2 lip 2013, o 17:52

Możesz dać, tylko alternator go nie doładuje do pełna, więc mija się to z celem. Fabrycznie były chyba 45-tki w 1.3 ale nie jestem pewien.
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2

Jaki akumulator

Postprzez ozzy89 » 2 lip 2013, o 21:19

Manual podaje zakres 36-64 Ah, więc aku 45 powinno być jak najbardziej odpowiednie
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Jaki akumulator

Postprzez bizonek069 » 2 lip 2013, o 21:29

a jak dam 55Ah np to też bedzie ok?
bizonek069

Jaki akumulator

Postprzez bWFja28 » 2 lip 2013, o 21:43

Ja dałem do swojego Lancera 1.6 '95 61Ah 570A i problemów z nim nie mam, więc 55Ah spokojnie też będzie ok.
bWFja28
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 2
Województwo: Łódzkie

Jaki akumulator

Postprzez Ra4al » 3 lip 2013, o 10:03

Powiedzmy sobie szczerze że to zależy też od tego jakie trasy pokonujesz najczęściej. Bo jeżeli pokonujesz trasy do 10-15km za jednym razem to nie ma sensu ładować akumulatora większego niż ten 45Ah gdyż będzie on tylko regularnie niedoładowany, jeżeli dłuższe to spokojnie można zastosować większy.
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Re: Jaki akumulator

Postprzez bizonek069 » 3 lip 2013, o 10:20

To zalezy od dnia ale wiekszosc mojej dziennej trasy to 40-80km, zalezy od dnia bo zdarzy sie ze dzien czy dwa auto robi po 10km:)
bizonek069

Re: Odp: Jaki akumulator

Postprzez LHP » 3 lip 2013, o 10:49

Trochę większy nigdy nie zaszkodzi a zawsze zapas się przyda :) co do tego niedoladowania to Was nie rozumiem ,skoro mam full akumulator to przy rozruchu zawsze ubędzie z niego tyle samo pradu niezależnie czy to będzie 20Ah czy 60Ah więc i czas jaki będzie potrzebny na jego ponowne naladowanie bedzie porownywalnie taki sam.
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.

Postprzez Ra4al » 3 lip 2013, o 12:13

Jeżeli mówimy o tym iż auto użytkujemy codziennie to fakt, nie ma praktycznie znaczenia, lecz jeżeli użytkujmy auto rzadziej to jak wszystkim wiadomo troszku prądu "ucieka" z aku i na krótkiej trasie większego możemy nie doładować.
Swoją drogą większy akumulator potrzebuje nieznacznie większego prądu ładowania, co alternator z 1.3 może mu nie zapewnić więc i ładowanie trwa wtedy lekko dłużej.
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Jaki akumulator

Postprzez Przemcio » 4 lip 2013, o 10:39

Ja bede się trzymał tego co mi Pan od akumulatorow powiedzial i swojego doświadczenia. Mialem 65Ah wrzucone po kupnie, po roku czasu mi kompletnie padł. Nie mogłem odpalic auta, po naładowaniu 2-3 razy udalo sie i tyle.
Przez dluzszy czas byl niedoladowywany, po jakims czasie padł. Dodam, ze nie pokonywałem dlugich dystansów. Po drodze 2-3 razy rozladowalem do zera przez nieuwage, to pewnie też się przyczynilo. Ze swojej strony jak najbardziej polecalbym Ci standardowa opcje, a raczej optymalna czyli 45Ah.

Nabyłem Westa Forse 45Ah z duzym pradem rozruchowym 450A jakos. Poczytaj o tych produktach, malutki i lżejszu od większosci akumulator.
Dałem za niego chyba 190zł.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez LHP » 4 lip 2013, o 11:48

Posiadam aku 54Ah ,miałem go w fiacie bravo 1,4 w cao 1,3 obecnie używam go w cao 1,6 ma już że 4 lata do pracy mam jakieś 4km i nie mam z nim żadnych problemów :) a jeśli się nie mylę to zawsze jak rozladuje się akumulator do 0V to można się z nim pożegnać gdzyz traci swoją sprawność :)
LHP

Jaki akumulator

Postprzez bizonek069 » 4 lip 2013, o 13:12

ja planuje kupić 55Ah i chyba da rade, dziennie pokonuje 40km minimum wiec powinien sie doładowywać bez problemu :)
bizonek069

Jaki akumulator

Postprzez Przemcio » 4 lip 2013, o 14:31

Powiedzcie mi tylko jedno, po co Wam większej pojemnosci akumulator?
Ja mam założone audio w aucie, co tez swoje prądu zje i mam 45Ah.
Tożto niepotrzebny wydatek.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez LHP » 5 lip 2013, o 12:38

Często słucham radia na postoju do tego nie raz zdażyło mi się nie zgasić świateł a w tym wypadku większa pojemność jest jednoznaczna z pewniejszym odpaleniem ;)
LHP

Postprzez RoXall » 8 wrz 2013, o 15:50

A w jakim zakresie powinien być prąd aby nic nie rozwalić?
Bo jeśli pojemność od 36 do 64Ah to wraz z pojemnością rośnie wartość prądu i dla 60Ah wynosi w zależności od producenta ok 500-600A.
Czy 600A nie zabije rozrusznika lub czegoś innego?

Nie mam niestety manuala.
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Re: Odp: [CA0 1.3] Jaki akumulator?

Postprzez LHP » 9 wrz 2013, o 10:16

Nie uszkodzisz rozrusznika większym prądem rozruchowym gdyz to rozrusznik decyduje ile pobierze prądu , wartość prądu rozruchowego na akumulatorze to poprostu maksymalna wartość jaka można z niego wyciągnąć .
LHP

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum