Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJO 1.3] Totalny brak mocy....

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez dragoq3 » 6 wrz 2013, o 16:29

Witam wszystkich. Mam problem z moim coltem. Po wymianie rozrządu koła pasowego wału cos sie stało z mocą... oczywiście wszystko z rozrządem wszystkie znaki grają... po wymianie było wszystko ok. za jakiś czas coraz mniej mocy ale teraz jest tragedia. 35 sekund do setki. rozebrałem wszystko zeby sprawdzić( bez sciągania paska) znaki grają a auto znowu odżyło... 3 dni pozniej od nowa to samo... CE się nie świeci wszystko ok. macie jakiś pomysł?? może filtr paliwa?? wymiana pol roku temu tylko że raz jezdziłem na rezerwie i może dziadostwo zassał?>?>
dragoq3

Dostał piw: 0
Województwo: Małopolskie

CJO 97' 1.3 75 KM 12V Totalny brak mocy....

Postprzez Tovija » 6 wrz 2013, o 16:54

Co dokładnie rozbierałeś przy sprawdzaniu paska rozrządu ? Skoro po tej operacji auto odżyło to szukałbym przyczyny wśród elementów które zdejmowałeś przy sprawdzeniu rozrządu.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez ozzy89 » 6 wrz 2013, o 18:54

sprawdź kąt wyprzedzenia zapłonu ;)
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6

Postprzez robbson » 6 wrz 2013, o 18:59

Myślę że to nie od zassania jakiegoś syfu z baku. A jak auto się zachowuje? normalnie pracuje silnik czy chodzi jakby nie na wszystkich "garach"?
A w jakim stanie przepustnica?
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Postprzez dragoq3 » 7 wrz 2013, o 08:36

Tovija napisał(a):Co dokładnie rozbierałeś przy sprawdzaniu paska rozrządu ? Skoro po tej operacji auto odżyło to szukałbym przyczyny wśród elementów które zdejmowałeś przy sprawdzeniu rozrządu.

sciągnięta osłona rozrządu oraz koło wału po to aby móc dokładnie ocenić czy aby na pewno z paskiem jest ok... a co do zapłonu to nie sprawdzałem i nawet nie wiem jak to zrobic.. ;) jestem laik a rozrząd zmieniałem po prostu z intrukcji z neta... a może po prostu przypadek z tym że od nowa odżyło??
dragoq3

Postprzez Tovija » 7 wrz 2013, o 10:03

A jak jest na zimnym ? Też dostaje zadyszki ? Czy bez roznicy ? Chodzi mi o wystudzoną po calonocmym postoju jednostkę napędową spalinową.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez dragoq3 » 7 wrz 2013, o 11:06

bez znaczenia. przed chwila jechałem na miasto na chwile sie poprawiło ale teraz znowu to samo... prosty przykład do domu jadąc pod lekka górke wcześniej rozpedzał się na 2 biegu bez problemu a teraz musze zbijac na pierwszy bo by,m nie podjechał...teraz może faktycznie dobrze by było rozebrać przepustnicę>? nigd tego nie robilem ale może sobie poradzę... na zimnym silniku i na wolnych obrotach pracuje tak jak zawsze choć nie wkreca się tak żwawo na obroty.Do około 3-4 tyś jest inaczej niż zawsze... a ciekawe jest jeszcze to że czasami jak go na jałowym zagazuje do 3-4 tyś i puszcze gaz to czasem gaśnie. i zauważźyłem że jak lekko zaczne szarpać gazem tylko delikatnie głaszcząc szybko stopą po pedale gazu to niesamowicie spadaja obroty i czasem gaśnie a wcześniej tak nie było. nawet podniosłem klapę i robilem tak bezpośrednio przepustnicą i jest to samo. jak nią szarpię to silnik się dusi :0 ciekawe nie??
dragoq3

Postprzez robbson » 7 wrz 2013, o 11:25

Przeczyść tą przepustnice i zobacz wtedy.
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Postprzez dragoq3 » 7 wrz 2013, o 14:53

a cieżko to zrobić>?> w sensie czy mozna coś mniechcący uszkodzic albo zrobić źle bo jestem laikiem i czy trzeba cały kolektor wyciągać??
dragoq3

Postprzez oko_81 » 7 wrz 2013, o 15:40

To raczej aparat zapłonowy będzie przyczyną takiego zachowania auta.
Moduł albo cewka w aparacie.
Chyba że majstrowałeś coś przy kącie wyprzedzenia zapłonu i źle go ustawiłeś ?
Oczywiście świece i przewody zapłonowe sprawdzone i sprawne ?
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt

Postprzez dragoq3 » 7 wrz 2013, o 15:45

tak świece i kable nowe 4msc wymieniane ;) jestem na etapie wyjmowania przepustnicy jest czarna i brudna. Juz po wyczyszczeniu. zasmolona cała. wyczyszczona i załozona. jest lepiej zdecydowanie ale to jeszcze nie to. miedzy 3 a 4 tyś obr/min jest taka dziura. ewidentnie czuć wtedy brak przyrostu obrotów i mocy> jak sprawdzić ten moduł oraz cewkę?? może jechać pod kompa podpiąc??
dragoq3

Postprzez oko_81 » 7 wrz 2013, o 17:17

Jak nie świeci kontrolka CE to błędów raczej nie będzie .
Co do aparatu zapłonowego to tylko podpięcie pod oscyloskop może wykazać nieprawidłowości.
Dlatego najlepiej poszukaj aparatu na podmianę i w ten sposób przekonasz się czy Twój był dobry ...
oko_81

Postprzez dragoq3 » 8 wrz 2013, o 07:45

podjade do znajoomego i zostawie tutaj info jak to wszyastko wygląda ;)
dragoq3

Postprzez eddie19 » 8 wrz 2013, o 22:08

Mój miał mało mocy jak przepustnica była zaebana. To jest najprostsza robótka, więc może zrób jej porządną kąpiel w rozpuszczalniku :P (Ale najpierw ją zdejmij i odkręć silniczek) :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Postprzez dragoq3 » 10 wrz 2013, o 06:00

po podłączeniu do komputera wszystko w jak najlepszym porządku. ciekawe jest to że samochód nie ma w ogole mocy , ma taką dziure miedzy 3-4 RPM a pali jak smok. miedzy 3-4 tyś jest efekt jakby wjechać w głęboką kałużę tak przytrzymuje samochód
dragoq3

Postprzez snajper90 » 10 wrz 2013, o 09:25

Dłubałeś coś z układem dolotowym?
Sprawdź czy gdzieś po drodze go nie rozszczelniłeś. Kiedyś jak ze swoim dolotem robiłem skróciłem go o połowę to przy gazowaniu chodził jak bravo HGT i go muliło strasznie.
Dopiero jak pochodził na wolnych obrotach i się "przyzwyczaił" to wtedy wrócił do normy.
Na Coltmanii od 11.10.2011r.
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 111
Auto: Nissan Silvia S15
  • Strona WWW

Postprzez figi » 10 wrz 2013, o 09:57

taki strzał ...a może osprzęt Ci stawia jakiś ogromy opór np. alternator (moze lozysko zuzyte) - sprawdzic nie zaszkodzi

Pozdr
FiGi
figi

Auto: Colt CC4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez jareckiente » 10 wrz 2013, o 10:59

Masz bardzo podobny problem co ja tylko ja mam c50. U mnie ta usterka wystapila po wymianie uszczelniaczy zaworowych ale mysle ze to ie mialo z tym zwiazku. Ja obstawiam aparat zaplonowy. W moim juz wymienilem:
kable, swiece, kolpulke+palec, naprawa ecu, ustawianie luzow zaworowych. I zadnej poprawy nie ma...
A takie pytanie jeszcze czy twoje auto jest a gazniku czy wtrysku ?
jareckiente

Auto: Mitsubishi Colt C50
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez dragoq3 » 10 wrz 2013, o 18:50

nie no wtrysk. na 100% szczelny tylko wydaje mi się że troche głośniej chodzi silnik wykluczam tłumik uszkodzony. już sam nie wiem. po prostu zgłupiałem
dragoq3

Postprzez oko_81 » 10 wrz 2013, o 19:45

Dlaczego nie sprawdzisz tego aparatu zapłonowego ?
Głośniejszy się zrobił a przy dodawaniu gazu ryczy z kolektora dolotowego ?
oko_81

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum