Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu 1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu: Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem! Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg
2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn: - Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)? - W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)? - Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)? Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy! Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie
3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Mam problem z listwami bocznymi. Trzymają się w porządku, ale nie wiem na co się zdecydować zeby je podkleić, ponieważ końcówki zaczynają odstawać. Co polecacie?
Kolego, w poprzednim aucie miałem coś takiego jak Ty i czekałem aż się bardziej odklei - niestety, listwa przy otwieraniu drzwi się uszkodziła i plastikarz zarobił... Ogólnie zainwestuj w taką gumową końcówkę do wiertarki oraz taśmę 2-stronną samochodową. Końcówka kosztuje ok. 20 PLN, drugie tyle taśma. Oryginalnie listwy klei się właśnie na taką taśmę. Oderwać listwę można delikatnie, oczyścić drzwi końcówką na wiertarkę, można dodatkowo odtłuścić jakimś rozpuszczalnikiem i przykleić taśmą na nowo. Trochę roboty z tym jest, ale efekt będzie dużo lepszy niż jakieś tymczasowe rozwiązania.
Odstające końcówki za bardzo sprężynują żeby się teraz trzymały na taśmie, a szkoda tam klej ładować. Ja bym je ściągnął do końca, naprostował sobie odstające końcówki, wyczyścił wszystko z resztek taśmy i kleił na nowo. Chyba Tesa ma najlepszą taśme dwustronną do stosowania na zewnątrz.
U siebie również podklejałem taśmą dwustronną z pianką. Listwa świetnie się trzymała. I też polecam odkleić więcej listwy niż tylko kawałek a najlepiej właśnie w całości i zrobić porządnie jak z fabryki
Fador - właśnie to chciałem przekazać w swoim poście, może nie do końca to było czytelne.
tresorex napisał(a):najlepiej właśnie w całości i zrobić porządnie jak z fabryki
O to mi właśnie chodziło. U mnie plastikarz mi listwę podspawał (bo się wygięła i popękała), blachę (ramę) listwy naprostował i dopiero taśmą było klejone. Wspomniane w poprzednim moim poście koszty materiałów to koszt poprawy i przyklejenia 1 listwy u "szpeca"...
a ja zakupiłem klej do szyb za pokaźną sume 40zł, bo potrzebowałem go do podklejenia listw dachowych (również przy szybie) i efekt super ;] zostało mi tego kleju mnóstwo z racji tego ze butla wielka. Znajomy mówił ze tym też można podklejać, tyle że wiem ze w przypadku odklejania przez kogoś listwy i "kleju" to wszystko odchodzi ale z lakierem
Klej do szyb całkiem elastyczny, a przede wszystkim bardzo mocny.