Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Piszczą hamulce

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez dzordz » 15 sie 2013, o 22:22

Cześć wszystkim,

znowu mam mały problem, otóż, parę dni temu wymieniłem hamulce z przodu, tarcze + klocki , komplet ATE które piszczą podczas hamowania. Hamuję spokojnie , nie katuję hamulców. Byłem podczas wymiany i wszystko było ładnie oczyszczone i nasmarowane gdzie trzeba. Hmmm zrozumiałbym gdyby to były jakieś taniochy , zamienniki , ale kurde ATE...
Macie jakieś pomysły , sugestie dlaczego tak się dzieje?!
pzdr
dzordz

Dostał piw: 2
Auto: Colt cj0 1.3

CJ0 1.3 Piszczą hamulce...

Postprzez ozzy89 » 16 sie 2013, o 18:59

blaszki pod klockami dobrze założyłeś ?
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Postprzez bogusz_5752 » 16 sie 2013, o 22:37

Spokojnie, ja ostatnio tez wymienialem i na poczatku piszczaly. Teraz juz jest ok. Wydaje mi sie ze klocki po prostu musza sie ulozyc i jesli sa nowe to ta wierzchnia warstwa musi sie zetrzec zeby dopasowc sie do tarczy. Jesli sie myle to poprawcie mnie :mrgreen:
bogusz_5752

Dostał piw: 0
Auto: Colt CAO 1,6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez dzordz » 17 sie 2013, o 00:10

ozzy89 napisał(a):blaszki pod klockami dobrze założyłeś ?

Hmmm wydaje mi się że dobrze ... zrobię jeszcze z kilkadziesiąt kilometrów i zobaczę co się będzie działo. Dzisiaj przyglądałem się tarczą i na jednej powstała rysa na obwodzie, może jakiś syf się dostał.
Jak nic się nie zmieni za jakiś czas to podjadę do mechanika niech zobaczy o co chodzi, może faktycznie się docierają choć ostatnio słyszałem tekst , że jak się zakłada komplet nowych hamulców to za bardzo nie ma co się układać bo tarcze tak samo jak i klocki są to gładziutkie i równe powierzchnie które idealnie powinny dolegać do siebie więc nie ma co się bawić w docieranie przez pierwsze 500 km. Natomiast jeśli wymieniam same klocki a tarcze stare to już inna bajka...
dzordz

Postprzez oko_81 » 17 sie 2013, o 09:55

Faktycznie mogło coś się dostać między klocek a tarczę ...
Sam u siebie kiedyś wyciągałem mały kamyczek, który piszczał przy hamowaniu.
Weś je jeszcze porządnie dotrzyj , zagrzej konkretnie może to pomoże bo nie ma co ich oszczędzać ...
Jest jeszcze ostateczna metoda jak nie przestanie piszczeć to Ci ją podam ;-)
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt

Postprzez Maturo » 17 sie 2013, o 10:39

mam to samo jakies 1000 km temu wymieniłem klocki i tarcze , i to tez nie z firmy "kogucik" tylko najlepsze jakie były , równiez mi piszczy przy hamowaniu i przy skrecaniu , a kiedy mocniej zahamuje (pedał w podłoge) to juz tego nie ma .
Z tego co sie dowiedzialem to albo własnie dostał się tam jakis syf , albo trzeba nasmarowac tak gdzies sie doczytalem , jak dalej tak bedzie to niestety bede musial odwiedzic Pana mechanika który mi to zakładał.
No chyba ze wy znajdziecie jakis sposób na to :)
Maturo

Auto: CA1A

Postprzez bogusz_5752 » 18 sie 2013, o 01:18

yyyy...co chcesz nasmarowac? bo chyba nie tarcze?
bogusz_5752

Dostał piw: 0
Auto: Colt CAO 1,6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez robbson » 24 wrz 2013, o 10:45

Odświeżę temat i jednocześnie się podpinam.
3 miesiące temu wymieniałem klocki. Wszystko było ok, do momentu jak kapnąłem się że nie zostały włożone blaszki(słychać było ich brak podczas jakiejkolwiek nierówności na drodze), więc ogarnąłem temat i od tej pory co pojawiły się blaszki zaczęły piszczeć hamulce przy ostatniej fazie hamowania/przy małych prędkościach. Możliwe że źle zostały założone te blaszki czy chodzi tu o coś innego?. Rozebrałem to jeszcze raz i wszystko wygląda w porządku.. Nie wiem o co mu chodzi, a wkurza niesamowicie.
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Postprzez dzordz » 30 wrz 2013, o 23:39

U mnie nadal piszczą hamulce, także w końcowym etapie hamowania. Od wymiany przejechałem już około 2 tyś.km . Ciekawe jest to , że jak jest mokro na dworze to nie piszczą...
dzordz

Postprzez Dominic » 1 paź 2013, o 02:46

Przeszlifuj rancik klocków, powinno pomóc...
Dominic

Dostał piw: 4
Auto: Colt CJ0

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum