Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Czujnik zapalonych świateł

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Czujnik zapalonych świateł

Postprzez alberthus » 29 lip 2013, o 11:11

Przyszedł czas zabrać się za niedziałające "pikanie" - ostatnio wyładował mi się akumulator, gdy zostawiłem samochód na włączonych światłach na cały dzień...
No i właśnie - jak się za to zabrać? Gdzie jest ten czujnik? Czy ma to coś wspólnego z czujnikiem otwartych drzwi? Ten chyba mi nei działa, gdyż nie zapala mi się na czerwono kontrolka otwartych drzwi.
Kiedyś "pikanie" mi działało, ale nie zawsze - raz na jakiś czas...
Będę wdzięczny za wszelką pomoc - jestem zielony w temacie :)
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt
Województwo: Śląskie

Czujnik zapalonych świateł

Postprzez zubrin » 29 lip 2013, o 12:26

wymontuj ten czujnik otwartych drzwi i go przeczyść, bo pewnie trochę go rdza chwyciła i nie mam masy, u mnie czyszczenie pomogło teraz zapala się kontrolka, światełko w środku i piszczy jak zapomnę świateł :D
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez alberthus » 29 lip 2013, o 17:07

na oko obydwa czujniki wyglądają na dobre, ale postaram się jakoś je przeczyścić. niedużo roboty, a może obejdzie sie nastepnym razem bez proszenia obcych ludzi o prąd z ich akumulatora :)
alberthus

Postprzez alberthus » 30 lip 2013, o 11:32

wyjąłem czujniki, odłączyłem od kabli, przeczyściłem (wyglądały ok), prysnąłem czymś i nadal nie działa...
jakieś inne pomysły?
alberthus

Postprzez Kuba2020 » 31 lip 2013, o 13:11

a sprawdzałeś tą centralkę z głośniczkiem co odpowiada za to piszczenie ??
Dla Ciebie jest to wkładanie pieniędzy w starego złoma...
Dla mnie wkładanie serca w pasje...
Kuba2020

Dostał piw: 6
Auto: Colt CJ0 COOL edytion
Województwo: Mazowieckie

Postprzez alberthus » 31 lip 2013, o 13:53

Nie sprawdzałem, bo światełko w kabinie też się nie zapala po otwarciu drzwi.
Spróbuję w weekend jeszcze raz rozebrać cały "czujnik" o zobaczyć, może coś w srodku nie styka lub jest skorodowane/zaśniedziałe.
alberthus

Postprzez maniac » 31 lip 2013, o 14:06

Pojedź ten czujnik i jego elementy ruchome WD40. Zadziała od razu. ;-) Oczywiście oczyść też gniazdo śrubki i samą śrubkę. To ona jest łącznikiem masy. ;P Sprawa jest prosta ja budowa cepa. ;)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12

Postprzez tresorex » 31 lip 2013, o 14:08

Jeśli nie uruchamia się lampka i kontrolka przy zegarach to na 99% będzie ten czujnik. Nic innego tam się nie może popsuć (chyba że obie żarówki się przepaliły albo masz gdzieś przetarty kabel ;))

Jeśli masz możliwość to podmień go na działający w celu sprawdzenia :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez alberthus » 31 lip 2013, o 14:46

wczoraj wykręciłem cały czujnik, odłączyłem kabelek od samochodu, zaniosłem do domu. Rozłożyłem go prawie na czynniki pierwsze - otworzyłem, poczyściłem elementy metalowe, psiknąłem jakimś sprayem do instalcji elektrycznych wszystkie elementy plus śrubkę i blaszkę. Tylko jednej cześci nie rozkręciłem (tam gdzie jest złącze), bo nei chciałem go zepsuć.
żarówka w podsufitce działa jak się ją włączy, więc to nie ten problem.
Nie mam niestety innego czujnika, żeby sprawdzić.
Ale pewnie można to też zrobić inaczej: wystarczy zapewne masę (samochód) podłączyć do kabelków z pominięciem tego "czujnika" i powinno zacząć działać, czy się mylę? :)
alberthus

Postprzez maniac » 31 lip 2013, o 15:10

Weź zmień czujniki stronami. ;) Ten od strony pasażera jest mniej ważny od Twojego. Czujniki są identyczne, tj. L=P.
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez alberthus » 31 lip 2013, o 15:13

też o tym myślałem, ale... czy otwarcie drzwi pasażera powinno włącząć światełko?
jeśli tak, to u mnie też nie włącza po otwarciu drzwi pasażera :)
alberthus

Postprzez maniac » 31 lip 2013, o 15:20

To też drzwi, po to też jest tam krańcówka, żeby zapalać światełko. Zamień miejscami czujniki. W sumie nie masz nic do stracenia. Sprawdź też, czy masz dobrze ogarnięty przełącznik w aucie. W sensie, czy jest ustawiony na zapalnie światełka przy otwarciu drzwi. Wiem, że to lamerskie ale...
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 31 lip 2013, o 15:27

W CA czujniki są inne w CJ pewnie podobnie.

Tylko ten od kierowcy uruchamia bzyczek i nie podmienisz ich miejscami bo mają zupełnie inne wtyczki.
Obrazek
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez maniac » 31 lip 2013, o 15:51

Tresorexie jako zapaleniec CJ0 napiszę, że nie masz niestety racji. Sam zmieniłem czujniki stronami w swoim SE. ;) Bo lewy lepiej działał z prawej strony a prawy z lewej. ;P
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez alberthus » 31 lip 2013, o 16:13

za godzinę wychodzę z pracy, to zobaczę na własne oczy :D
wykręcę, zmienię i zobaczymy - jeśli nie wybuchnie, to może będzie działać :)
alberthus

Postprzez alberthus » 31 lip 2013, o 18:08

zamieniłem i nic :/
czujniki wyglądają na identyczne. jedyna różnica jest we wtyczce, którą się do nich podłącza - ta od strony kierowcy ma o 1 kabelek więcej (pewnie dot. włączonych świateł).
jeszcze raz przeczyszczę i zobaczymy. ale to chyba nie kwestia czujników, bo żaden z nich nie działa.
jeśli nie to, to co?
alberthus

Postprzez ludinho1 » 31 lip 2013, o 18:26

najprościej zacząć od tego. odkręć krańcówkę , zdejmij wsuwkę z przewodem i podaj bezpośrednio masę na to. ( tam gdzie masz 2 to jeden pewnie ma zamykać obwód brzęczyka) ma się świecić wtedy oświetlenie wnętrza i lampka na zegarach. OPCJA 1 - jeżeli tak się stanie to albo krańcówka uszkodzona albo nie styka odpowiednio z blachą auta. krańcówkę sprawdzisz ohmomierzem. między pinem a metalową częścią tam gdzie wkręt wchodzi masz mieć przejście. po naciśnięciu grzybka przejście ma zniknąć.
OPCJA 2 - jeżeli tak się nie stanie to albo przewody pociachane gdzieś albo 2 żarówki ci piardły i brzęczyk ( mniej prawdopodobne).

obstawiam że słaba masa w miejscu połaczenia krańcówki z autem.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez alberthus » 31 lip 2013, o 19:28

jeszcze raz wyjąłem obydwie końcówki, rozebrałem, przeczyściłem, popsikałem nigrinem, ROZCHYLILEM blaszki i.... zaczęlo działać :D
nigdy nie pomyślałem, że wkurzający dźwięk pikania może być tak przyjemny :D
końcówkę od pasażera zamontowałem od strony kierowcy i na odwrót. jedna z nich nie do końca jeszcze styka (pewnie blaszka nie jest dobrze odgięta), ale jest po stronie pasażera, więc póki co zostawiam ją w spokoju.
przy okazji wymontowałem sterownik do zamka centralnego - już nie będą mi się awaryjne swiatła włączały ani drzwi zamykamy samoistnie w trakcie jazdy :)
czas wymienić centralkę na jakąś dobrą i zająć się czujnikiem zamknięcia bagażnika, bo w odróżnieniu do lampki w podsufitce - lampka w bagażniku pali się cały czas:)

dzięki za wszelką pomoc i sugestie - bardzo się przydały!
alberthus

Postprzez maniac » 31 lip 2013, o 20:08

Ha - gratulacje. ;P Mówiłem, że wymiana stronami pomoże. Wtyczka nie ma znaczenia, znaczenie ma sama krańcówka, która i tak podaje sygnał 0-1. ;)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez alberthus » 6 sie 2013, o 11:27

ileż to radości pojawia się na mojej twarzy (akumulator pewnie też się cieszy) za każdym razem gdy zapomnę wyłączyć światła i Colcisław zaczyna pikać :)
alberthus

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum