Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0]swap CA4A na silnik od galanta E55A

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

swap CA4A na silnik od galanta E55A

Postprzez zubrin » 13 cze 2013, o 23:46

tak instalacja w środku zostaje, instalacja silnika jest osobna idzie od komputera
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez bonsao » 14 cze 2013, o 07:55

Pewnie chodzi tylko o wiązkę która jdzie do silnika.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez marcinage » 14 cze 2013, o 19:15

Super :) dzięki chłopaki za info :)
marcinage

Dostał piw: 0
Auto: CA0 1.3
Województwo: Dolnośląskie
  • Strona WWW

Postprzez bonsao » 28 cze 2013, o 10:24

A wiec powoli zaczynam .Wywaliłem z silnika 4g63 wałki balansowe i oddałem sprzęgło do regeneracji

Obrazek
Sprzęgło od galanta która kupiłem używane za 9,99zl .
Obrazek
a tu tarcza sprzęgła po regeneracji założone nowe okładziny LUK koszt regeneracji 100zł z kosztami przesyłki.

Zanim wstawię silnik chciałbym trochę ogarnąć budę auta.Kupiłem również większe felgi 14" niestety stalówki po obejrzeniu kilku kompletów alusów które były pokrzywione zdecydowałem się na stalówki .Będę musiał je też jakoś ogarnąć bo nie wyglądają za świeżo. No i jedna niespodzianka przy silniku jak wyjmowałem wałki balansowe to okazało sie ze pasek rozrządu to orginał mitsubishi który był wymieniany w servisie w niemczech ,silnik ma przejechane 180tys km jak mnie zapewniał właściciel byłego galanta tylko pytanie czy mówił prawdę cdn
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez erem2606 » 9 lip 2013, o 01:26

bonsao napisał(a):Tak jak pisał Macieekg chodzi mi o 4g63 i tyle tez zapamiętałem z starego forum że trzeba przekrecic łape od strony rozrządy odwrotnie.I coś była mowa o przedłużeniu kabli chyba od alternatora ,bo alternator jest z przodu silnika a nie jak w silniku colta 4g62 z tyłu .Wiec ciekawi mnie czy alternator od colta będzie pasował do tego silnika?

Witam. Właśnie udał mi się swap colta na ten silnik od galanta i łapa pasuje od silnika 2.0 idealnie i nie brak jej przekręcać. Co do kabli to przedłużyć trzeba do alternatora, czujnika temperatury brakuje jakieś 10cm, czujnika oleju bo jest pod alternatorem. Pozdrawiam, Swap zajął mi 2dni.
erem2606

Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez bonsao » 9 lip 2013, o 08:58

Fajnie że ktoś to zrobił już wiec będzie można się czegoś dowiedzieć.Ja niestety musiałem to wszystko przesunąć w czasie praca.Czyli rozumiem że jak będę miał poduszkę silnika od galanta to będzie pasować? Powiedz jak to jeździ jakie wrażenia ? Jaki miałeś silnik przed Swapem? I jak ze spalaniem z tym silnikiem???
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez erem2606 » 9 lip 2013, o 12:04

Tak poduszka od 2.0 będzie pasować. Ładne przyśpieszenie ale myślę że będzie lepsze gdyż dopiero go wczoraj odpaliłem i zostało mi do zrobienia cały wydech i dolot powietrza bo teraz jest seria i go hamuje., przed swapem miałem 1.6,
erem2606

Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez bonsao » 5 sie 2013, o 10:31

No i znowu kicha z moją przekładka wszystkie graty naszykowane dzisiaj miałem być w Polsce na długi urlop to mówię sobie ogarnę to wszystko ale niestety w czwartek upadłem z trucka do tylu i złamałem rękę w nadgarstku i nie obyło się bez operacji i wstawieniu kilku metalowych elementów. To i tak cud że zdążyłem się obrócić bo głowa poszła by w drzazgi.Krótko mówiąc szczęście w nieszczęściu.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 15 wrz 2013, o 21:09

Wczoraj w końcu udało się wstawić silnik i wszystko ogarnąć no może prawie wszystko .Poduszkę silnika dopasowałem od Mitsubishi Space Wagona 2.0 16v pasowała idealnie moja niestety była uszkodzona. Trzeba było przedłużyć kable od alternatora, temperatury silnika ,ciśnienia oleju.Reszta wszystko bez problemu.Na wszelki wypadek wymieniłem w komputerze kondensatory. Tak jak wspominałem dzięki użytkownikowi Rosomak1983 do którego dzwoniłem co i jak wywaliłem wałki balansowe.Wrażenia!!! Naprawdę to autko zaczęło fajnie "wruwać" nawet z 1500 obrotów potrafi wyrywać do przodu.Wkrótce może wrzucę jakiś filmik z przyspieszenia.Zostało do ogarnięcia wydech nie wiem jaka średnice wstawić aby nie spieprzyć osiągów.No i żeby nie było tak pięknie koło pasowe wała lata na boki jak żyd po pustym sklepie. Wina poprzedniego właściciela mechanik pewnie przy zmianie rozrządu nie mógł go zdjąć i walił jakimś młotkiem bo jest wyszczerbione.Jak myślicie trzeba to wymienić na gwałt ? Jakie skutki może wywołać takie krzywe koło?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 23 wrz 2013, o 21:46

Najlepsze było po pierwszym odpaleniu i jeździe słyszę ze coś mi stuka w silniku myśle co tam k...a znowu i po długich ogledzinach i nasłuchiwaniu okazało się że stuka mi chłodniczka wspomagania o przedni pas pewnie sie to działo juz wczesnij bo było troche wytarte więc podłożyłem rurke z przewodu gumowego i nastała cisza ale musze to poprawic ale to juz po wizycie u blacharza
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 23 wrz 2013, o 21:53

Bez fotek się nie liczy :D
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez Przemcio » 24 wrz 2013, o 13:55

No gratki :D pokaz foty, pokaz film ;> :D Czekamy :D
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez bonsao » 24 wrz 2013, o 16:15

Obrazek
fotka silnika 2.0 SOHC 4g63 w colcie
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez misiekwwl » 24 wrz 2013, o 18:58

Jak wrażenia z jazdy na tym silniku? Ja w swoim CA0 miałem plan żeby zrobić SWAP właśnie na taki silnik ale zawsze było jakieś ale... Poza tym miałem z złym stanie budę.
misiekwwl
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 20
Auto: Kia cee'd SW 1.6 gdi
Województwo: Mazowieckie

Postprzez bonsao » 24 wrz 2013, o 20:50

Czuć różnice zwłaszcza fajnie startuje z niskich obrotów przy wyprzedzaniu nie trzeba redukować na trójke tylko juz z 4mozna startować a nawet z piątki , ale zdaje mi się ze ten silnik trochę na więcej stać zwłaszcza mam wrażenie ze go trochę przymula na wysokich obrotach ,podejrzewam że średnica rury wydechowej od 1,6 go muli. Zobaczymy jak się zrobi cały układ przelotowy to powinno się poprawić tylko nie wiem jaka średnicę. Co proponujecie? Wrzucam filmik z przyspieszenia ale proszę się nie śmiać zrypałem start do tego na LPG i jeszcze trzymałem aparat i nie widziałem obrotomierza. Próbowałem nagrać następny ale nie włączyłem aparatu na trzeci raz już brakło prądu w aparacie.Na dniach się poprawie i wrzucę coś lepszego.

muszę jeszcze sprawdzić zapłon, trochę falują wolne obroty podejrzewam przewody wysokiego napięcia, widać że brakuje mu tchu na większych obrotach.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ślimak » 24 wrz 2013, o 21:46

fajnie sie zbiera ale jakoś mam wrażenie w porównaniu z moim że jakoś wolniej
Ale gratuluję projektu
Obrazek
ślimak
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 43
Auto: CA1A with 4G63

Postprzez misiekwwl » 24 wrz 2013, o 22:01

może to wina wydechu i jak napisałeś aparatu zapłonowego, bo powiem szczerze dupy nie urywa w porównaniu do 1.6.
Podejrzewam, że jak ogarniesz wszystko to będzie lepiej ;)
Trzymam kciuki :)
misiekwwl
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 20
Auto: Kia cee'd SW 1.6 gdi
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Łukaszwariat » 25 wrz 2013, o 06:39

bonsao napisał(a):Czuć różnice zwłaszcza fajnie startuje z niskich obrotów przy wyprzedzaniu nie trzeba redukować na trójke tylko juz z 4mozna startować a nawet z piątki , ale zdaje mi się ze ten silnik trochę na więcej stać zwłaszcza mam wrażenie ze go trochę przymula na wysokich obrotach ,podejrzewam że średnica rury wydechowej od 1,6 go muli.
muszę jeszcze sprawdzić zapłon, trochę falują wolne obroty podejrzewam przewody wysokiego napięcia, widać że brakuje mu tchu na większych obrotach.

spróbuj zdjąć mixer do gazu i zobacz reakcje na benzynie może ma za mała średnice i braknie tchu
Mama mi mówi:Ty jesteś jak ten twój Colt mały głośny i dużo pijesz na mieście.
Życie jest za krótkie żeby jeździć dieslem.
NIE KLIKAJ TEGO!!
Łukaszwariat
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 29
Auto: COLT CA4A/CA5A AFDI/CC YAMAHA
Województwo: Lubelskie

Postprzez bonsao » 25 wrz 2013, o 08:44

misiekwwl napisał(a):może to wina wydechu i jak napisałeś aparatu zapłonowego, bo powiem szczerze dupy nie urywa w porównaniu do 1.6.
Podejrzewam, że jak ogarniesz wszystko to będzie lepiej ;)
Trzymam kciuki :)

No widzisz tu masz racje w 1.6 czuć było na wysokich obrotach że auto się wkręca na obroty, gorzej było przy 2000obr/min na tym silniku juz od 1800obr/min rwie do przodu i tu czuć różnice ale przy 4000obr/min już powino być czuć lepsze przyspieszenie a tu strzałka od obrotomierza idzie tak sobie a nawet bym powiedział ze gorzej od 1,6. Ale myśle ze jest to do ogarnięcia trzeba tylko znaleść przyczynę.Ba powiem ze na gazie lepiej sie kręci niż na benzynie.
Ślimak chętnie bym przejechał się twojm dola porównania.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ślepy » 25 wrz 2013, o 08:54

zrobisz wszystko na tip top to bedzie si. zdrowe 1.6 juz ciagnie fajnie juz z niskich obrotów bo od 2000rpm masz 120nm ze 137nm przy 5000rpm
ślepy

Dostał piw: 2

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum