Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Które radio polecacie ? Sony vs Pioneer

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez camillo » 27 cze 2013, o 22:06

Myśle o dwóch typach pioneer DEH-1500UBG
Obrazek
i sony CDX-GT44U

Obrazek

który polecacie ? Różnią się czymś więcej ? Ogólnie nieco bardziej obstawiam pioneer :)

Radio jak to radio musze wymienić bo mam jeszcze na kasety a to trochę przesada :) do kwoty z wysyłką 250zl max. więcej porostu nie chce bo nie potrzebuje nie wiadomo czego .
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez macko » 27 cze 2013, o 23:22

Ja szczerze polecam firmę Sony, używam takiego radia ( http://allegro.pl/radio-samochodowe-son ... 65475.html ) już z 5 lat i żadnych usterek, laser nigdy nie wymieniany i nie tnie, jakość dźwięku naprawdę dobra. Po podłączeniu w golfie IV pod seryjnymi głośnikami grało tak, że wszyscy tuby w bagażniku szukali :P
macko

Dostał piw: 3
Auto: Colt 1.5 did
Województwo: Łódzkie

Postprzez bizonek069 » 28 cze 2013, o 01:13

też osobiście polecałbym sony, kiedyś miałem radio ich marki i nie miałem na prawde na co narzekać:) chociaż osobiście teraz używam blaupunkta :D
bizonek069

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Małopolskie

Postprzez bonsao » 28 cze 2013, o 08:07

A ja polecam to drugie pioneera
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II

Postprzez SPAM » 28 cze 2013, o 08:58

Miałem Pioneera jak na tamte czasy z średniej półki. Był doskonały, niczego więcej nie oczekiwałem od radia.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata

Postprzez maniac » 28 cze 2013, o 09:54

Oba będą grały bardzo podobnie. ;) Wziąłbym ten, który ma więcej nastawów EQ. Więcej nastawów EQ = lepszy CODEC. A w tym pewnie pewnie lepszy będzie Pioneer. Dodatkowo SONY dość "ostro" gra i średnio nadaje się do Coltowych głośników seryjnych, które mają zimną barwę dźwięku. W Skodzie mam SONY ze średniej półki (w 2005 r.) i gra super, ale tutaj jest 6 głośników z przodu (2x Tweetery, 2x średni ton i 2x 15cm - wszystko od BLAUPUNKT'-a).
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Krzychu » 28 cze 2013, o 11:50

Ja mam takie radyjko pajoniera. Moge polecić :) gra całkiem przyzwoicie, można sie pobawićw ustawieniach bo troche tego jest. Ma dwie wady (narazie tyle zarejestrowałem, moze ż czasem będzie więcej :P ) Po pierwsze brak funkcji ATT (wyciszenia), trzeba skręcać pokrętłem. Druga to dość mała różnica pomiędzy trybem normalnym, a trybem przyciemnionym. W nocy troche widać choć tragedii nie ma
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez bonsao » 28 cze 2013, o 14:32

A jeszcze dodam że w colcie mamy Pioneera MVH 1400UB i jedyną wadą jaką mnie denerwuje to pokrętło podgłaszania czasami jak chcę podgłosić włącza się menu które jest na tym pokrętle uruchamia się przyciskając go.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II

Re: Odp: Które radio polecacie ? Sony vs Pioneer

Postprzez Hvast » 28 cze 2013, o 18:21

Pioneer to moje drugie radio tej firmy samochodowe. Niby taniocha bo do 300 zł ale spisuje się bardzo dobrze. Mam też amplituner do kina i zero problemów. Do tego Pioneer zajmuje się głównie sprzętem muzycznym a Sony to taki moloch. ;-)
Hvast

Dostał piw: 0
Auto: Colt Z30

Postprzez Przemcio » 28 cze 2013, o 19:23

Jesli mialbym wybierac sposród tych dwoch to wybrałbym inne :D
Jestem zwolennikiem dobrych używek, szukałbym czegoś w używce, w dobrej cenie Kenwooda KDC, moze jakies modele Alpine z serii CDA.
Jezeli port USB jest zbędny oczywiście. Sposrod tych dwoch w/w bralbym te, ktore jest ladniejsze.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Re: Odp: Które radio polecacie ? Sony vs Pioneer

Postprzez LHP » 28 cze 2013, o 19:44

Kilka miesięcy temu mialem ten sam dylemat i wybrałem sony i nie narzekam mi wystarcza . Różnica między tymi dwoma jest tylko w wyglądzie .
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez Przemcio » 28 cze 2013, o 20:32

Dokładnie, nikogo nie obrażając ani nie ujmująć zadnemu z modeli ale one po prostu praktycznie niczym się nie róznią, jakość na podobnym poziomie, wygląd, cena, ustawienia..
Dlatego wole używki, np. CDA-7873r, spojrzcie w zakonczonych w jakiej cenie jest ;)
Starsze radio, seria 78xx.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum