Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Regulacja obrotów

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez MarcinLbn21 » 18 cze 2013, o 17:36

Witam mam pytanie nie nie mam śrubki od regulacji obrotów tej :
Obrazek
i dziś znalazłem taką śrubkę :
Obrazek
i zacząłem nią regulować obroty można tak?obroty spadają i się podwyższają zależność jaki chce.
i ustawiłem obroty tylko tą śrubka na jakieś 800/750 i jak jade i podczas jazdy puszczę auto na luz obroty mają jakieś 1300;/ dopiero jak całkowicie się zatrzymam mają dobre co jest grane proszę o pomoc
MarcinLbn21

Dostał piw: 2
Auto: Colt CA0 1.6 GLXi
Województwo: Lubelskie

*CA0* Regulacja obrotów

Postprzez bonsao » 18 cze 2013, o 21:21

Miśki tak maja że dopiero po zatrzymaniu spadają obroty do prawidłowych .No ale niech się wypowie ktoś jeszcze
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

*CA0* Regulacja obrotów

Postprzez Krzychu » 18 cze 2013, o 22:57

MarcinLbn21 napisał(a):Witam mam pytanie nie nie mam śrubki od regulacji obrotów tej :

To nie jest śrubka do regulacji obrotów, to jest śrubka "blokująca motylka".

MarcinLbn21 napisał(a):i dziś znalazłem taką śrubkę :

To jest śrubka do regulacji obrotów. Powinno się kręcić tą śrubką po zmasowaniu złącza serwisowego. Za przepustnicą, na ścianie grodziowej z wiązki kabli wychodzi taka brązowawa wtyczka, zdejmij zaślepke i połącz jakimś kablem z masą (CHECK ENGINE będzie paliło się na stałe)

MarcinLbn21 napisał(a):i ustawiłem obroty tylko tą śrubka na jakieś 800/750 i jak jade i podczas jazdy puszczę auto na luz obroty mają jakieś 1300;/ dopiero jak całkowicie się zatrzymam mają dobre co jest grane proszę o pomoc

Załatw tą śrubkę od blokady motylka i zrób pełną regulacje obrotów, łącznie z ustawieniem TPS`a. Jak dobrze zrobisz to nie powinno być nic takiego.
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6
Województwo: Mazowieckie

*CA0* Regulacja obrotów

Postprzez MarcinLbn21 » 18 cze 2013, o 23:48

Krzychu napisał(a):i dziś znalazłem taką śrubkę :

To jest śrubka do regulacji obrotów. Powinno się kręcić tą śrubką po zmasowaniu złącza serwisowego. Za przepustnicą, na ścianie grodziowej z wiązki kabli wychodzi taka brązowawa wtyczka, zdejmij zaślepke i połącz jakimś kablem z masą (CHECK ENGINE będzie paliło się na stałe)

ta kostka ? Obrazek
jak zmasować? podłączyć do niej kabel i drugi koniec do masy i tyle? na zapłonie czy jak? i jak to zrobię to mogę już tą śrubką >
Obrazek
ustawiać obroty kręcąc nią? czy jak??
MarcinLbn21

*CA0* Regulacja obrotów

Postprzez Krzychu » 19 cze 2013, o 09:07

MarcinLbn21 napisał(a):ta kostka ?

Nie wyświetlają mi sie w pracy obrazki :P

MarcinLbn21 napisał(a):jak zmasować? podłączyć do niej kabel i drugi koniec do masy i tyle?

Na wyłączonym, rozgrzanym silniku, zdejmujesz zaślepke, wpinasz jeden koniec kabla we wtyczke, drugi koniec kabla do masy (jak masz odopwiednio długi kabel to najprościej z akumulatora), odpalasz samochód (CE będzie się świeciło na stałe) i regulujesz obroty do takich jakie chcesz

MarcinLbn21 napisał(a):ustawiać obroty kręcąc nią? czy jak??

Tak, kręcąc w lewo zwiększasz obroty, kręcąc w prawo zmniejszasz
Krzychu

*CA0* Regulacja obrotów

Postprzez MarcinLbn21 » 19 cze 2013, o 09:28

i tą śrubką od tego motylka regulować tak?:) jak napisałeś? i gdy jest podpięty ten przewód do kostki i do masy odpalam samochód i reguluję? ale reguluję cały czas na podpiętym przewodzie do kostki i do masy???????
Czy po prostu podpinam przewód kostka > Masa , odpalam samochód zapala się CE gaszę auto i odpinam od kostki i od masy i dopiero reguluję i odpalam??
MarcinLbn21

*CA0* Regulacja obrotów

Postprzez Krzychu » 19 cze 2013, o 09:39

MarcinLbn21 napisał(a):i tą śrubką od tego motylka regulować tak?:) jak napisałeś?

http://eurosoftware.com.pl/krzyzak/index.html -> Regulacja wolnych obrotów silników 4G13, 4G91, 4G92, 4G93.

Wszystko masz opisane :)

Regulujesz śrubką tą od góry przepustnicy

MarcinLbn21 napisał(a):i gdy jest podpięty ten przewód do kostki i do masy odpalam samochód i reguluję? ale reguluję cały czas na podpiętym przewodzie do kostki i do masy???????

Tak, kabel cały czas podpięty, silnik włączony, CE się pali a Ty kręcisz śrubką
Krzychu

*CA0* Regulacja obrotów

Postprzez MarcinLbn21 » 20 cze 2013, o 17:20

a jakie obroty powinny być ustawione?
MarcinLbn21

*CA0* Regulacja obrotów

Postprzez Krzychu » 20 cze 2013, o 18:11

O ile mnie pamięć nie myli dla 1,6: 850 +/- 100
Krzychu

*CA0* Regulacja obrotów

Postprzez MarcinLbn21 » 20 cze 2013, o 18:20

Krzychu napisał(a):O ile mnie pamięć nie myli dla 1,6: 850 +/- 100

i te obroty mają być ustawione na światłach mijania? czyli z obciążeniem??:) u ,mnie na takich światłach jest właśnie jakoś 750 ale nie pali się CE tak jak pisałeś wyżej

Robiłem tak jak mówiłeś:
nagrzałem silnik , potem podłączyłem przewód do masy i do tej kostki w tej kostce do jednego z dwóch bolców do tego złotego w środku tej kostki takiego płaskiego, następnie odpaliłem silnik i zacząłem regulacje obrotów tą śrubką i tyle
MarcinLbn21

*CA0* Regulacja obrotów

Postprzez Krzychu » 20 cze 2013, o 20:11

MarcinLbn21 napisał(a):i te obroty mają być ustawione na światłach mijania? czyli z obciążeniem??:)

Nie, ma być ciemno i głucho. Bez świateł, radia, klimy, żadnej elektryki

MarcinLbn21 napisał(a):Robiłem tak jak mówiłeś:
nagrzałem silnik , potem podłączyłem przewód do masy i do tej kostki w tej kostce do jednego z dwóch bolców do tego złotego w środku tej kostki takiego płaskiego, następnie odpaliłem silnik i zacząłem regulacje obrotów tą śrubką i tyle

To w takim razie nie o tą kostke chodzi, bo tam w środku jest tylko jeden bolec. Wróce do domu to Ci wrzuce zdjęcie o które chodzi :)
Krzychu

Postprzez Luqluk » 28 sty 2014, o 19:24

GENIALNE, dziekuje i przepraszam że odkopuje... ale dzięki temu postowi usunąłem największy problem mojego colcika! Pozdrawiam gorąco !:D:D:D
Mój Colt CA0 ! :)

Obrazek

Link do mojego tematu:

http://coltmania.pl/colt-ca0/luqluk-92-colt-ca0-1-6-glxi-t4077.html
Luqluk
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 5
Auto: CA0 92 GLXi CyborgR 1.6
Województwo: Pomorskie

Postprzez Ariel » 5 lut 2014, o 10:40

mi tez pomoglo ale zobaczymy czy na dluzsza mete;] ale wielkie dzieki
Ariel

Dostał piw: 0
Auto: COLT IV 1.6 GLXI
Województwo: Świętokrzyskie

Postprzez figi » 5 lut 2014, o 11:24

Polecam wszystkim poniższy opis w kwestii usuwania problemów z obrotami biegu jałowego, krok po kroku w logicznej kolejności wszystko jest opisane - po angielsku niestety i nie jest mowa o Colcie ale praktycznie wszystko sie zgadza.

http://www.dsm.org/how-tos/tttt/tttt3.html
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A

Postprzez pasulsky » 30 lis 2018, o 19:56

Podłączę się do tematu. Od pewnego czasu, z każdym odpaleniem Colta utrzymywały się różne obroty. Raz około 900 (wtedy całe auto wibruje, tak jakby silnik był pod delikatnym obciążeniem), raz 1000, czasem 1250 (tu silnik pracuje już bardzo równo i nic nie wibruje, ale spalanie wiadomo większe...). Oczywiście mówię tu o obrotach po rozgrzaniu silnika. Zdarzało się też, że zaraz po odpaleniu obroty spadały do około 500 i gasł. Do tego, każde uruchomienie świateł, radia czy nawiewu powodowało spadek obrotów.

Postanowiłem przeczyścić silniczek krokowy, według instrukcji w jednym z innych tematów. Spryskałem preparatem Wurth odpowiednie otwory w przepustnicy, a gdy zacząłem testować efekty jedna sprawa się polepszyła, druga pogorszyła. Obroty przestały aż tak mocno spadać po odpaleniu elektroniki, jednak dalej widać że wskazówka nieco opada i czasem zostaje, a czasem niechętnie wraca do góry. Pogorszyła się za to sprawa utrzymywanych wartości obrotów, bo zaczęły się wahać od 1500 do 2000 na ciepłym.

Postanowiłem więc pobawić się regulacją obrotów i zrobiłem wszystko według instrukcji. Nie wiem czy to normalne, ale po zmasowaniu złącza serwisowego obroty były niżesze o jakieś 300rpm niż gdy złącze było odłączone (raz przypadkiem kabelek wyskoczył, stąd wiem). Trochę tak, jakbym nagle odpalił duży pobór prądu.

Wracając do regulacji, udało mi się ustawić optymalne około 900rpm, które przez pierwszych kilka odpaleń utrzymywały się na podobnym poziomie. Niestety za którymś razem problem powrócił i znów trzyma głównie 1500, ale czasem nawet 2000rpm. Niestety regulacja tu już nic nie da, bo śrubka od krokowego jest skręcona na maksa w prawo, a śrubka blokująca motylka też jest już odkręcona na tyle, by przepustnica była maksymalnie zamknięta.

Macie jakieś sugestie co mógłbym dalej zrobić? Przy takich obrotach, w korkach, paliwo znika zdecydowanie za szybko... :zly:
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Dostał piw: 15
Auto: Colt CA0 'Malibu' 4G92
Województwo: Łódzkie
  • Strona WWW

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum