Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] rdza punktowo?

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[OGÓLNIE] rdza punktowo?

Postprzez SPAM » 1 maja 2013, o 22:19

Mam problem, jest rdza pod zderzakiem już oczyściłem to co jest dostępne...
co z tym od wewnętrznej strony? musiał bym zdemontować obie chłodnice, robić to? później napełniać klimę o ile dobrze bym zmontował :P

Daje fotki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ok sam sobie odpowiem bo chyba rozwiazalem problem.

jesli ktoś chce wpuszczac badziew do konserwacji profili zamknietych to niemusi miec pistoletu do baranka (jego koszt ok 50zl najtanszy i musi miec kompresor)
Boll ma taki produkt w puszcze z rurka odrazu. chyba z 16zl dalem

do trudnych miejsc bierze się tez Cortanin F chyba ok 6zl przelewasz do butelki z plynu mycia okien i masz fajny rozpylacz.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

rdza punktowo?

Postprzez PhobosD2 » 9 maja 2013, o 12:54

Witam

U siebie też mam niestety rdze na dolnej belce i lada dzień chce się zabrać za jej usuwanie ale mam dylemat. Belka jest dosyć mocno skorodowana ( mocniej niż myślałem ) chociaż po popukaniu młotkiem jest pod rdzą zdrowa blacha chociaż od spodu znalazłem 3 dziurki na wylot.
Póki co wolałbym użyć Fertanu , kilka razy przesmarować a potem na to farba reaktywna. Tylko nie wiem czy nie lepie bym wymienić ten dolny pas na inny w dużo lepszym stanie.

Nie wiem nawet jak miałbym się zabrać za wymianę tego przedniego pasa :( . Jeśli ktoś już to robił to było by fajnie aby mi powiedział ile to jest roboty i jak do tego się zabrać.

pozdrawiam Colciarzy :-) :D
PhobosD2

Dostał piw: 0
Województwo: Wielkopolskie

rdza punktowo?

Postprzez SPAM » 9 maja 2013, o 13:16

ale tam kilka otworow jest od nowosci i moze Ci sie tylko wydaje ze na wylot. to naprawde kawal zelastwa jak by gnilo to raczej nie dziurka tylko rozpadaloby sie.
zdejmnij przod o ile nie masz halogenow to jest to banalnie proste (zacznij od lamp). nastepnie oczysc druciakiem (ja katowka plus specjalna koncowka za kilka zl).
tez sie zalamalem na poczatku myslalem o wymianie, ale po oczyszczeniu wszystko okazalo sie mega zdrowe.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

rdza punktowo?

Postprzez PhobosD2 » 9 maja 2013, o 16:05

Mam halogeny więc będzie trochę więcej roboty. Myślę że w sobotę z bratem przysiądę i szybko to zrobimy :-). Mam nadzieje że nie jest tak źle jak na to wygląda.
Zrobię potem fotki jak ściągnę zderzak i wrzucę Przed i Po Zrobieniu :-)
PhobosD2

Województwo: Wielkopolskie

rdza punktowo?

Postprzez Jagos » 14 maja 2013, o 15:49

SPAM powiedz mi czy tylko na szlifierce druciakiem oczyściłeś belkę z farby i rdzy? Nie lizałeś tych "gołych" miejsc papierem? Rdza i tak Ci wyjdzie. Szlifierką z druciakiem fajnie zdjąć farbę, ale niestety taka szczotka "głaszcze"metal, nadaje mu lekki połysk przez co podkład antykorozyjny nie trzyma się idealnie. Trzeba jeszcze gołą blachę przejechać szlifierką z papierem ściernym, Albo wypiaskować, odtłuścić i wio z podkładem. ;)
5 biegów, 4 cylindry, 3 diamenty, 2 litry, 1 turbo, 0 szans na przegranie
Obrazek
Jagos

Dostał piw: 20
Auto: Eclipse 2G GST 420/470
Województwo: Mazowieckie

rdza punktowo?

Postprzez SPAM » 14 maja 2013, o 20:39

Mi zależało by oczyścić ile się da, resztę działał CortaninF który wchodzi w reakcje z rdzą. :-D
Jeśli chciałbym usunąć rdzę naprawdę dobrze bez cortanina to oddałbym do piaskowania.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

rdza punktowo?

Postprzez Jagos » 15 maja 2013, o 09:25

Rozumiem. Ten CortaninF to dobry wynalazek ?? Bo u siebie chcę robić nadkola. W sumie to muszę ;P
Obrazek
Jagos

rdza punktowo?

Postprzez SPAM » 15 maja 2013, o 14:40

To podobno wynalazek który ma xx lat. Czytałem o nim kiedyś u nas na starym forum same pozytywy, jak mi w sklepie zaproponowali to zakupiłem. Obecnie pierwszy raz testuje :)
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

rdza punktowo?

Postprzez Ra4al » 15 maja 2013, o 15:34

Jagos napisał(a):Rozumiem. Ten CortaninF to dobry wynalazek ?? Bo u siebie chcę robić nadkola. W sumie to muszę ;P

Na rdzę powierzchowną Cortanin F jest po prostu super, o ile stosujemy się podanej na nim instrukcji, choć ja wolę stosować Fosol ;). Na głębsze wżery niestety ale tylko i wyłącznie spawanie reperaturki, bo inaczej jest to dosłownie syzyfowa praca i nieważne jakbyś zabezpieczył to rdza pojawi się w przeciągu pół roku.
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

rdza punktowo?

Postprzez DwColcia » 15 maja 2013, o 15:38

Jagos napisał(a):Ten CortaninF to dobry wynalazek ?? Bo u siebie chcę robić nadkola. W sumie to muszę ;P

Jak najbardziej dobry ;) Rok temu walczyłam z rdzą na dachu i na nadkolu.Poradził sobie ten wynalazek z rdzą lepiej niż myślałam :)
http://coltmania.pl/colt-ca0/dwcolcia-ca0-1-6-glxi-t1071.html#p27157
DwColcia
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 23
Auto: Colt CA0 GLXi
Województwo: Dolnośląskie
  • Strona WWW

rdza punktowo?

Postprzez Jagos » 15 maja 2013, o 16:19

O i bardzo dziękuję za odpowiedzi. No ja u siebie muszę miejscami wspawać sobie kawałki blachy, szlifować, szpachlować etc. A jeszcze przy okazji zapytam. Czy na gołą blachę jako zabezpieczenie po spawaniu można tym CortaninF pomalować?
Obrazek
Jagos

rdza punktowo?

Postprzez SPAM » 15 maja 2013, o 17:59

On ma raczej wchodzić w reakcje z rdzą... więc nie wiem czy tu spełni swoją funkcje.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

rdza punktowo?

Postprzez picapau » 15 maja 2013, o 18:00

Nie i w ogole tu nikt nie napisal, ze Cortanin nalezy zmyc po uzyciu, on reaguje tylko z rdzą a na wszystkim innym tworzy lepkie "zaschnięcie"

Edit o juz ktos napisal :P
picapau

Auto: CA0 GLXi
Województwo: Małopolskie

rdza punktowo?

Postprzez Ra4al » 15 maja 2013, o 21:03

Użycie Cortaninu na gołą blachę poskutkuje tym ze po pewnym czasie lakier może odpaść płatami :P.
Na gołą blachę najlepiej kłaść podkład reaktywny 2K [dwu składnikowy] zwane Wash Primer'ami. I pamiętaj najpierw zawsze reaktywny, na niego normalny [akrylowy] podkład a dopiero na niego szpachla, gdyż szpachla nie trzyma się reaktywnego, może po prostu stać się to samo co z Cortaninem n gołej blaszce ;).
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum