Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Jak odpowietrzyć hamulce ?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez camillo » 5 lut 2014, o 16:58

Witam,

wczoraj wymieniałem klocki hamulcowe z przodu... stare były zjechane do samej blachy i samochód miał problemy z hamowaniem i strasznie stukało...
Klocki wymienione ale samochód dalej ledwo co hamuje... stwierdziłem że układ jest zapowietrzony tylko właśnie jak odpowietrzyć hamulce krok po kroku?
Musze jeszcze sprawdzic szczeki hamulcowe z tylu bo pewnie tez do wymiany ale na razie jestem spłukany wiec to musi poczekać :)
Płyn hamulcowy jakieś 2 miesiące temu dolewałem no i tarcze tez nie sa pierwszej świeżości ale jeszcze dadzą rade puki co ...na jesień powymieniam wszystko od tarcz po klocki bo te co kupiłem klocki "kamoka" podobno nie sa jakieś najlepsze...
Pzdr
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Jak odpowietrzyć hamulce ?

Postprzez Alkanick » 5 lut 2014, o 17:58

Ja tam nie odpowietrzam po wymianie czy zrzucaniu jarzm, bo po co jak nie otwierało się układu.
Ale na twoim miejscu zrobił bym to profilaktycznie bo nie wiesz na czym stoisz.

Do odpowietrzenia najlepiej wjechać sobie na kanał, zaczyna się zawsze od najdalszego koła od pompy. Czyli jak masz np. CA0 pompa jest pod maską po stronie kierowcy czyli zaczynasz od prawego tylnego, potem od lewego tylnego, prawe przednie i L.P.

- Potrzebujesz klucza płaskiego chyba 10 do odkręcenia odpowietrznika (taki dziubek będzie w pobliżu wężyka hamulcowego).
Zdjęcie poglądowe:
Obrazek

- Jakiś nie długi wężyk przeźroczysty, taki akwariowy najlepiej bo ma dobrą średnicę. Potem go wsadzisz na ten dziubek co opisałem wcześniej.
- Druga osoba co będzie pompować hamulec.

Ogólnie to włazisz pod auto popuszczasz sobie zaworek odpowietrzający zaczynając od najdalszego koła od pompy, wsadzasz na niego ten wężyk i karzesz swojemu parobkowi pompować pedał hamulca do twardego i niech go trzyma a ty w tym momencie odkręcasz ten zaworek. Parobkowi wtedy pedał opada do podłogi, dzięki wężykowi widzisz czy są bańki powietrza jak tak to zakręcasz i powtarzasz proces aż powietrze zniknie i pamiętaj by dolewać płynu hamulcowego do zbiorniczka.

Tyle.

Mam nadzieję że zrozumiałeś mój tryb myślenia :D
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

Postprzez Gregg » 5 lut 2014, o 18:23

Al, bardzo dobrze to wytłumaczył...ale jeśli jesteś niestety sam, to spokojnie dasz sobie radę :)
Kolejność odpowietrzanych kół nie ulega zmianie, natomiast sposób przeprowadzenia całej operacji wygląda nieco inaczej.
Potrzebny będzie do tego wężyk, klucz do popuszczenia odpowietrzników i butelka z płynem hamulcowym...tak więc po kolei - zakładasz wężyk na odpowietrznik, a drugi jego koniec zanurzasz w butelce z płynem...ważne, by wężyk był dobrze zanurzony! Następnie popuszczasz odpowietrznik tak, żeby był luźny, wsiadasz do auta i energicznie naciskasz jeden raz pedał hamulca do samego końca, a następnie powolutku popuszczasz, żeby podniósł się do góry...ok pięciu cykli powinno wystarczyć ;)
...i tak analogicznie na każdym z kół...oczywiście przed rozpoczęciem odpowietrzania następnego koła musimy w obecnym dokręcić odpowietrznik, a potem dopiero zdjąć wężyk i przejść dalej!
Pedał hamulca dlatego naciskamy szybko, żeby wybić z zacisku powietrze...popuszczamy powoli, żeby przez wężyk zaciągnęło nam z buteleczki tylko płyn ;)
Sposób sprawdzony i niezawodny, nawet w ekstremalnych warunkach :lol:
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez Alkanick » 5 lut 2014, o 18:34

O fajna metoda. A ja po kumpla dzwoniłem czy ma wolną chwilkę :D
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Fador » 5 lut 2014, o 18:52

Przydatne, niedługo będę miał okazję wypróbować :D
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez camillo » 5 lut 2014, o 18:57

Dzięki wielkie :) w sumie fakt nie jest to takie trudne jakby się mogło wydawać :)
Może jeszcze dziś przeprowadzę zabieg
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez apiro » 31 mar 2015, o 11:05

A czy w przypadku ABS odpowietrzanie nie zaczyna się od odpowietrzania pompy?
apiro

Dostał piw: 1
Auto: Space Star 1.6 Avance
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez eddie19 » 1 kwi 2015, o 20:01

Nie.
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Postprzez p123k » 15 sie 2017, o 03:09

Cześć

Aby nie tworzyć kolejnego tematu ktoś może podpowiedzieć jak wymienić płyn hamulcowy? Gdzie co jest dokładnie?

Dzięki!
p123k

Dostał piw: 4

Postprzez Alkanick » 15 sie 2017, o 16:41

W sumie proces prawie taki sam jak przy odpowietrzaniu tylko że już nie patrzysz na bańki powietrza a na czystość, czy tam klarowność płynu z tym że dość dużo tego musisz ulać z przewodów a wiąże się to z częstym pompowaniem dźwigni hamulca i dolewaniem płynu do zbiorniczka.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Estek » 20 sty 2021, o 19:40

A jaki płyn dla Colta Cj0 1.3 2001? i ile wchodzi go w układ?
Estek

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Postprzez carletes45 » 24 gru 2025, o 17:08

Alkanick napisał(a):O fajna metoda. A ja po kumpla dzwoniłem czy ma wolną chwilkę :D

To moja metoda odpowietrzania hamulców, kiedy jestem sam.
Zdejmuję odpowietrznik i owijam gwint taśmą teflonową. Przykręcam go z powrotem, pozostawiając lekko otwarty.
Do zaworu podłączam 30-centymetrową (12-calową) przezroczystą rurkę z zaworem zwrotnym na końcu. Ten zawór zwrotny wziąłem z przewodu podciśnieniowego prowadzącego do serwa hamulcowego. Wkładam go do przezroczystego słoika i dodaję trochę płynu hamulcowego, aż zakryje zawór. Teraz możesz kilka razy nacisnąć pedał, a płyn wypłynie, ale po zwolnieniu pedału nie wpłynie z powrotem przez zawór. Kiedy uznasz, że jest gotowy, dokręć zawór. Powtarzam to dla każdego koła i to wszystko. Zawsze działało u mnie bardzo dobrze. Musisz okleić taśmą teflonową każdy zawór, kiedy jest w swojej kolejności, ale tylko gwinty, aby resztki teflonu nie dostały się do tłoczka.
carletes45

Dostał piw: 0
Województwo: Nie dotyczy

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum