Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Dodge/Plymouth/Proton - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Proton GTI_operacja podwozie

Problemy i pytania odnośnie modeli pochodnych od Colta, produkowanych przez inne firmy, na licencji Mitsubishi.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez sont_ak » 7 paź 2024, o 09:19

IMG_7994.jpg

Witajcie.

Szukam pomocy. Czy ktoś biegły w temacie jest mi w stanie podpowiedzieć jaką strategię przyjąć do wymiany progów w moim Gti?
Mieszkam w rejonie Katowic. Mam wytypowanych specjalistów od zabezpieczeń podwozia. Bieda jest jednak z blacharzami.
Muszę wymienić na pewno lewy próg (zgnity totalnie tył) i dla porządku też prawy (przynajmniej tak sugerowali w Klinice Subaru w Kato).
Czy ktoś, gdzieś, w jakimś garażu, piwnicy etc. trzyma jeszcze niezgnite progi do Colta CAO?
Może ktoś ma inny pomysł. Podejrzewam, że wyklepanie progów przez blacharza z zegarem w ręce nie wchodzi w grę, bo to Proton, a nie Porsche. Mogę się mylić, w sensie Proton na pewno :), ale może koszty dorabiania progów na zamówienie jeszcze nie przewyższają wartości samochodu.

Będę wdzięczny za konstruktywne rady.
Karol
karol.sontag@gmail.com
sont_ak

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

Postprzez sont_ak » 19 paź 2024, o 17:46

Widzę, że temat, tak jak się spodziewałem- ciężki.

Może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na pytania:
1. Czy progi CAO są bliźniacze do Protona 300; C9; Satria (jak zwał tak zwał)?
2. Czy progi CJO i CAO są identyczne lub prawie identyczne?
sont_ak

Postprzez bonsao » 19 paź 2024, o 18:09

sont_ak napisał(a):1. Czy progi CAO są bliźniacze do Protona 300; C9; Satria (jak zwał tak zwał)?
2. Czy progi CJO i CAO są identyczne lub prawie identyczne?

odpowiem na to drugie mysle ze progi CA0 i CJ0 sa identyczne
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez sont_ak » 22 paź 2024, o 23:03

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
sont_ak

Postprzez YoPiciowy » 25 paź 2024, o 21:00

Niestety, ale CJ ma chyba krótszy próg- dokładki progów z CJ były za krótkie do CA. Peanuts23 kiedyś dorabiał progi, koszt wyprofilowanej blachy był śmieszny.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez sont_ak » 30 paź 2024, o 15:40

No i jest dwugłos :).

Blacha blachą, ale domyślam się, że problemy się zaczynają z robotą blacharską na początku (tu akurat jest dziwnie zupełnie bez rdzy) i na końcu.
Ostatnio edytowano 30 paź 2024, o 15:45 przez sont_ak, łącznie edytowano 1 raz
sont_ak

Postprzez sont_ak » 30 paź 2024, o 15:42

YoPiciowy masz może jakiś namiar na Peanuts23?

PS. Piękne to 4G92T. Ogień
sont_ak

Postprzez tomchuck » 1 lis 2024, o 12:57

Dorobienie progów, wstawienie, zabezpieczenie to ok 4k zł za obie strony. jeśli poszycie wewnętrzne jest ok. zabezpieczenie wewnątrz podkładem epoksydowym i woskiem, z zewnątrz pomalowane też epoksydem. malowanie na gotowo w zależności od zakresu czy sam próg czy dalej np nadkole, błotnik. Progi dorabiane z blachy gatunkowej, jak przy renowacji klasyków.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 521
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez sont_ak » 1 lis 2024, o 15:57

Poziom 4k jest ok. Myślałem, że tyle za sztukę zapłacę (czego nie wykluczyłem, bo auto jest super). Gość od piaskowania straszył, że dorobienie progów przez blacharza nie wchodzi w grę. Dzięki
Ostatnio edytowano 1 lis 2024, o 16:01 przez sont_ak, łącznie edytowano 1 raz
sont_ak

Postprzez sont_ak » 1 lis 2024, o 16:00

Jeżeli ktoś znałby sensownego blacharza z woj. śląskiego +- to będę wdzięczny za sugestie
(nie ograniczam się jednak terenowo)
sont_ak

Postprzez tomchuck » 1 lis 2024, o 16:22

Bo teraz mało kto dorabia takie elementy. Ze śląskiego nie jestem ale jak chcesz odwiedzić wlkp to mogę zrobić i wstawić takie progi.

Tu masz mniej więcej pokazane jak to wygląda
mitsubishi/tomchuck-mitsugarage-t6002-560.html
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez sont_ak » 7 lis 2024, o 13:42

Brzmi to kusząco. Przejdę do PW, żeby nie zanudzać towarzystwa :)
sont_ak

Postprzez jerrylos » 16 sty 2025, o 11:12

byś Tomchuck zaczął dorabiac progi to CA0, to bys wiele coltow mogl uratowac ;) o nigdy tego nie bylo i czesto trafialy na żyletki właśnie dlatego ;)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez wizer » 16 sty 2025, o 14:33

jerrylos napisał(a):byś Tomchuck zaczął dorabiac progi to CA0, to bys wiele coltow mogl uratowac ;) o nigdy tego nie bylo i czesto trafialy na żyletki właśnie dlatego ;)

Dałbym sobie ptaka uciąć że widziałem ostatnio gdzieś progi(nie nadkola) CA i CJ na sprzedaż...
Znajdę to podrzucę..

update:
https://allegro.pl/oferta/reperaturka-p ... 5729878018
wizer
Organizator zlotu
Organizator zlotu

Dostał piw: 81
Auto: ASX

Postprzez tomchuck » 17 sty 2025, o 22:41

Progi w colcie nie są idealnie proste i te reperaturki z netu można sobie w d..pe wsadzić. No chyba że ktoś chce na sztukę zrobić to ok, choć początku i zakończenia progu nie posiadają a te części gniją pierwsze.

jerrylos napisał(a):byś Tomchuck zaczął dorabiac progi to CA0, to bys wiele coltow mogl uratowac ;) o nigdy tego nie bylo i czesto trafialy na żyletki właśnie dlatego ;)

Ja mogę oczywiście dorobić. choć obawiam się że koszt dwóch progów przekroczyłby wartość statystycznego colta Ca0.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Re: Proton GTI_operacja podwozie

Postprzez wizer » 17 sty 2025, o 22:46

tomchuck napisał(a):Progi w colcie nie są idealnie proste i te reperaturki z netu można sobie w d..pe wsadzić. No chyba że ktoś chce na sztukę zrobić to ok, choć początku i zakończenia progu nie posiadają a te części gniją pierwsze.

Ja mogę oczywiście dorobić. choć obawiam się że koszt dwóch progów przekroczyłby wartość statystycznego colta Ca0.
Ojjj tam.. nie mam aż tak pojemnej..

BTW. nie każdy ma możliwość wykonania samodzielnie takich progów, a jak sam wspomniałeś jest to ogromny wydatek - dlatego tez przedtawilem alternatywę..
wizer
Organizator zlotu
Organizator zlotu

Dostał piw: 81
Auto: ASX

Postprzez tomchuck » 18 sty 2025, o 11:27

Jak ktoś nie ma możliwości dorobienia, to nie ma też możliwości wstawienia samemu. Mówię tylko że że to co jest dostępne nie pasuje.
A naprawa blacharska byle jak to jak naprawa ów progu za pomocą żywicy lub pianki i szpachlówki.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Danielo » 14 sie 2025, o 11:36

Zawsze moge Ci całego sprzedać :D :D
Danielo
Klubowicz