Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Jaki intercooler do Colta CZT?

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez kanapa » 17 lis 2019, o 23:58

Robiłem dla siebie ale poszedłem w kompletny wydech.
Muszę poszukać gdzie go wpakowałem i jaką faktycznie ma średnice. Klony mają fabrycznie inny układ wydechowy od CZT :aloha: .
2005 - 177 KM / 2018 -201 KM Smartklub.pl
kanapa

Dostał piw: 2
Auto: Clon Colta i Służbowóz
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Postprzez ledziu » 18 lis 2019, o 01:15

diablo napisał(a):

Zajmujesz się strojeniem coltów ? Ile coltów czt
Ralliart wystroiles i jaki koszt ?

Nie zajmuje się strojeniem czt .
ledziu

Dostał piw: 28
Województwo: Mazowieckie

Postprzez diablo » 18 lis 2019, o 05:20

kanapa napisał(a):Robiłem dla siebie ale poszedłem w kompletny wydech.
Muszę poszukać gdzie go wpakowałem i jaką faktycznie ma średnice. Klony mają fabrycznie inny układ wydechowy od CZT :aloha: .

Jak znajdziesz to odezwij się na prv
diablo

Dostał piw: 1
Auto: Colt 1.5t 2009r ralliart
Województwo: Podkarpackie

Postprzez Boski » 4 gru 2019, o 16:53

Dzięki Kolego za chęci już Black Mamba ogarnięta i lata przednio;)

YoPiciowy napisał(a):Boski, jak faktycznie taka tragedia to ugadamy się na wizytę u nas w garażu i coś wymyślimy ;)
Nam nietypowe rozwiązania nie straszne :niegrzeczny:
Boski

Postprzez Boski » 4 gru 2019, o 17:07

Ledziu,sam prowadzę firmę i potrafię pogodzić rentowność z zadowoleniem klientów...a kolegom pomagam za free , wspólne piwko lub grilla-sami wybierają opcje;D
Uwielbiam wyzwania w swojej branży i podejmuję się praktycznie zawsze "ciężkich przypadków",wedle zasady "...bo jak nie ja, to kto..":)
Strasznie mi przykro, że dzisiaj tak wielu tzw. Fachowców poddaje się przed jakimkolwiek rekonesansem trudności i jak nie maja łatwej wymiany, to odpuszczają.
To TYLKO Colt;)a nie Gallardo w limitowanej edycji szt.1-en;)

quote="ledziu"]
Boski napisał(a):Zaczyna byc zabawnie...13 warsztatow objechane (tlumiki i mechanicy) nie podejma się zalozenia Icka;) Temat z cyklu:"Panie,moge wymienic na oryginalny, ale po co Panu taki. Wejscia ma inaczej...nie da rady";)
Przeraza mnie era "wymieniaczy" a nie "naprawiaczy"szukajacych chocby min. dreszczyka emocji;)

Boski to ja Ci wytłumacze o co chodzi z warsztatami i sam sobie wyciągniesz wnioski. Mały warsztat przy dwóch pracownikach to koło 15k kosztów miesięcznie więc wszystkie roboty muszą być robione szybko tak żeby klient był zadowolony z kosztów. Jeżeli ma coś się przedłużyć to będzie to uwzględnione a klient będzie poinformowany. Wtedy zakres robót typowych można łatwo wycenić żeby nikt nie był poszkodowany.
Tu natomiast masz rzeźbe więc na dobrą sprawę nie wiadomo nic. Bo dla kogoś zwalenie zderzaka i włożenie ICka to tylko 3g.roboty a dla zakładu to aż 3g roboty gdzie jeszcze nie wiadomo czy nie trzeba będzie rzeźbić pt.chociażby cięcia, podcinania itp.
Do tego kto bierze odpowiedzialność za to co przywizłeś, przecież jest to jakaś chńska zabaweczka która nawet po poprawnym montażu może nie działać...i co wtedy?
Kto będzie płacił za ponowny powrót do serii albo ewentualne podmianki ?
A już tak zupełnie od siebie powiedz mi po co kupujesz takie coś gdzie cały pic polega na tym że sam kupujesz, sam montujesz jest wtedy taniej... bo jak to zrobi warsztat to pewnie wyjdzie Cie tak ssmo albo drożej niż zrobienie ICka na zamówienie z montażm gdzie wiesz jaki masz rdzeń, wykonanie baniek i jakość złączek...a w razie awarii ktoś ponośi odpowiedzialność.[/quote]
Boski

Postprzez Boski » 4 gru 2019, o 17:21

Już Czarna Mamba śmiga jak ta lala. Ic-ek ogarnięty-pozdrawiam i polecam MK2 VRT z Żukowa- w mordę świetni specjaliści od tuningu. Pomimo specjalizacji w vagach , ogarneli Icka perfekcyjnie i jeszcze puszke z tył wymienili w 1 dzień- a pocieli prawie wszystko z forumowego zestawu i ograniczyli silikon do min.
Program z Vtechu sie ulożył i wypluł Colt niecałe 200 kucyków ;D
Odpycha się dużo lepiej;D
Dzisiaj podstawiony na montaż NOSa w czarnej butli, czyli lpdż. ;D
Brc,żółte wtryski etc...i będzie ekonomiczniej ;) Bylo kilka zapytań na forum, więc podzielę się za jakiś czas info, czy Czt lubi lpg, czy też nie.
Boski

Postprzez YoPiciowy » 4 gru 2019, o 18:30

A masz wykres? Jakie ciśnienie ładuje? Tomek w swoim też ma 200, ale w peaku i chyba 1,4b? Nie nazwałbym zbyt szczęśliwym takiego wystrojenia.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92

Postprzez GREGORY » 4 gru 2019, o 22:29

a nie lepiej było najpierw zamontować gaz a potem go stroić ? ile wypluł Nm?
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Boski » 5 gru 2019, o 12:30

Na Vtech-owej hamowni przy 1b pokazalo 193hp i 261Nm,a na drugiej 199hp i 266Nm;) I weż tu bądz mądry;) Wcześnien na serii w TUNE UP na hamowni pokazało 163hp i 237Nm, a w VTECHu pokazało 158hp i 232Nm.
Rozbieżności w pomiarach niby nie duże,ale który pomiar brać za odnośnik?;)
Spece od mapy i spece od gazu zgodnie twierdzili, że kolejność jest oczywista- wpierw Icek, wydech..następnie mapa i dopiero lpg. Zastosowałem sie do ich wytycznych;D
Boski

Postprzez Boski » 5 gru 2019, o 12:31

Nie mam jak dodac zdjęc pomiaru na forum-nie wiem czy tylko ja, czy wszyscy...może za młody stażem jestem;)
Boski

Postprzez diablo » 5 gru 2019, o 19:55

wyślij na dowolny serwer no fotosik pl i wklej tu linka.
Znalazłeś to downpipe ? Dużo głośniej chodzi teraz od serii po modyfikacji wydechu?
Ostatnio edytowano 5 gru 2019, o 20:02 przez diablo, łącznie edytowano 2 razy
diablo

Postprzez diablo » 5 gru 2019, o 19:57

Ja mam w swoim ralliarcie LPG od nowości a już prawie 200 tys na liczniku. Nic mu się nie dzieje. Oleju nie bierze i chodzi perfekcyjnie.
diablo

Postprzez Boski » 5 gru 2019, o 21:08

Chodzi nawet ciszej. Dp odpuściłem, bo seryjnie wydech jest wydajny i 1-3kucyki już wiele nie zmienią. Zależało mi na wyciszeniu wydechu (dużo w szybkiej trasie będzie latał, przez 7mcy codziennie po 200-300km) i założyli mi końcową puchę z grubą wkładką przy zachowaniu średnicy. Ładnię cichutko burczy, a od 4000obrotów dopiero jest słychać, że to baby evo. Dla mnie ideał;D
Jak kryzys wieku średniego dopadnie, to w czerwonej 911ce będę namiętnie słuchać wydechu;) ...nie ujmując Coltom, to jednak spazmow dostaję od "bokserów" i v8ek;)
Boski

Postprzez diablo » 5 gru 2019, o 21:39

To co konkretnie masz w tym wydechu zmodyfikowane i odstające od seryjnego? Katy masz czy wywaliles?
diablo

Postprzez Boski » 5 gru 2019, o 22:08

Układ jest seryjny, zamontowali mi tylko ostatnią puszkę absorpcyjną z jakąś większą gęstością wypełnienia,czy jak to sie tam fachowo nazywa. Katy zostały bo mnie nastraszyli na forum, że żółty czajniczek(jak to moja była nazywała) będzie się palił;)
Boski

Postprzez diablo » 6 gru 2019, o 18:05

Czyli masz zmieniony tylko intercoler i wgrana nową mapę tak? Reszta wszystko seria ?
diablo

Postprzez Boski » 7 gru 2019, o 01:12

Tak. Zastanawiam sie jeszcze nad dolotem, ale tu zdania są podzielone co do realnego przełożenia akurat w Czt.
Dzisiaj wyjechała Czarna Mamba od gazownika na BRC i żółtych wtryskach(do 300KM), więc jak będzie mało mocy, to można szaleć. Opóźnienie w maxie 20ms( do 25ms jeszcze coś można ugrać) ,2 bary turbina i gazu 3. Według gazownika wręcz idealne parametry.
Spalanie na lpg po 200km o 0,5 litra większe niż shellowskiej benzyny 100. Przy 130 km/h 8,6l ;) Czego chcieć więcej poza czarnymi Oz-ami na dobrym ogumieniu na lato?:)
Boski

Postprzez Tovija » 7 gru 2019, o 09:21

Co do Ulter'a. U mnie mniej więcej gdzieś 2 lata po robocie zaczęło pierdzieć z wydechu. Nie wiem jaka była przyczyna ponieważ nie chciało mi się z tym dymać do Bielska a Colt poszedł do nowego właściciela.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez GREGORY » 7 gru 2019, o 11:04

mogłeś trochę udrożnić wydech, z wymianą kolektora. U mnie w serii było tyle Nm co u Ciebie po mapie, 264.
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Boski » 7 gru 2019, o 15:09

Wydech prawdopodobnie po zimie wstawię- gotowego Skorpiona...tylko jakoś chciałbym pogodzić to z ciszą jaką mam teraz. Nie wiem czy to osiągalne
Boski

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum