Cześć!
Wczoraj odebrałem swoją Colcinę z wymiany tarcz i amortyzatorów, w planie była też wymiana świec no ale właśnie...
Wszystkie części zamawiałem z aparts - dotychczas nie wystąpiły problemy z dobieraniem podzespołów, ale wczoraj nadszedł ten moment.
Zdecydowałem się na jedne ze świec DENSO, mianowicie na model W16TT - w jednym z wątków przeczytałem, że to będą odpowiednie świece do mojego auta.
Świece przyszły i okazało się, że potrzebują nasadki 20.6mm - czyli dość nietypowej... Dzisiaj zobaczyłem, że na aparts wszystkie ze świec denso przypisanych do tego modelu i silnika potrzebują takiej nasadki, ale żeby było śmieszniej to te które mam obecnie założone potrzebują dużo mniejszej nasadki, aczkolwiek mój mechanik (mam pewność co do jego kompetencji, chociaż zajmuje się przede wszystkim toyotami) mówi, że nie mógł wykręcić tych świec standardową 16. Gdzieś na mitsumaniakach przeczytałem, że potrzeba szczególnie długiej nasadki z "chudymi" ściankami. Jak to jest w rzeczywistości?
- jakie świece są odpowiednie do mojego silnika? Jaki klucz powinienem do nich mieć? W miarę możlwiości możecie mi wysłać do nich link?
- Dlaczego wszystkie DENSO, które pokazuje mi aparts potrzebują nakładki 20.6 skoro nie taki rozmiar jest w tym silniku?

bo dziwna historia miałem 1.3 i bez problemu wchodziły zwykłe 16ki.
Na całe szczęście miał tokarkę i trochę umiejętności, solidnie wyszczuplił mi ten klucz i dopiero zaczęło działać tak jak powinno.