Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

świece do 1.3 82km

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

świece do 1.3 82km

Postprzez kayo_kaye » 4 wrz 2019, o 12:54

Cześć!
Wczoraj odebrałem swoją Colcinę z wymiany tarcz i amortyzatorów, w planie była też wymiana świec no ale właśnie...
Wszystkie części zamawiałem z aparts - dotychczas nie wystąpiły problemy z dobieraniem podzespołów, ale wczoraj nadszedł ten moment.
Zdecydowałem się na jedne ze świec DENSO, mianowicie na model W16TT - w jednym z wątków przeczytałem, że to będą odpowiednie świece do mojego auta.
Świece przyszły i okazało się, że potrzebują nasadki 20.6mm - czyli dość nietypowej... Dzisiaj zobaczyłem, że na aparts wszystkie ze świec denso przypisanych do tego modelu i silnika potrzebują takiej nasadki, ale żeby było śmieszniej to te które mam obecnie założone potrzebują dużo mniejszej nasadki, aczkolwiek mój mechanik (mam pewność co do jego kompetencji, chociaż zajmuje się przede wszystkim toyotami) mówi, że nie mógł wykręcić tych świec standardową 16. Gdzieś na mitsumaniakach przeczytałem, że potrzeba szczególnie długiej nasadki z "chudymi" ściankami. Jak to jest w rzeczywistości?

- jakie świece są odpowiednie do mojego silnika? Jaki klucz powinienem do nich mieć? W miarę możlwiości możecie mi wysłać do nich link?
- Dlaczego wszystkie DENSO, które pokazuje mi aparts potrzebują nakładki 20.6 skoro nie taki rozmiar jest w tym silniku?
kayo_kaye

Dostał piw: 0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

świece do 1.3 82km

Postprzez kuba!!! » 4 wrz 2019, o 14:57

Witaj
te świece co masz z tego co pamiętam są do CJ 1.3 75km.
kup świece ngk na klucz 16mm i bedzie ok. np takie NGK 6465.

pozdrawiam
kuba!!!

Dostał piw: 9
Auto: Lancer CS 1.6 Kombi
Województwo: Mazowieckie

świece do 1.3 82km

Postprzez tomchuck » 4 wrz 2019, o 16:32

najlepiej zwykłe tanie BKR-6E-11
chodzą w każdym niewysilonym mitsu bez problemu :)
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

świece do 1.3 82km

Postprzez kuba!!! » 4 wrz 2019, o 16:45

te co podałem to też BKR6E11 ;)
kuba!!!

świece do 1.3 82km

Postprzez tomchuck » 4 wrz 2019, o 23:50

No to gitara. ja zawsze z takiego oznaczenia korzystam.
A nasadka pasuje zawsze standardowa jaka jest w zestawach kluczy nasadowych.
np taka
https://allegro.pl/oferta/klucz-nasadka ... 7426769496

A tamten rozmiar o którym pisałeś, dziwny jakiś, ale pewnie normalnie na klucz 21.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

świece do 1.3 82km

Postprzez kuba!!! » 5 wrz 2019, o 11:34

A tamten rozmiar o którym pisałeś, dziwny jakiś, ale pewnie normalnie na klucz 21.

Scianki klucza mogą być zbyt grube dlatego trzeba np. tego typu klucz https://intercars.pl/produkty/1226968-k ... gKhaPD_BwE
kuba!!!

świece do 1.3 82km

Postprzez kayo_kaye » 5 wrz 2019, o 12:04

mowisz, ze ścianki tej 16-stki którą wysłał tomchuck mogą być za grube? Już zamówiłem tą nasadkę...
kayo_kaye

świece do 1.3 82km

Postprzez kuba!!! » 5 wrz 2019, o 12:40

tomchuck wysłał link do standardowej nasadki tyle że z gumką do świec. jest też w rozmiarze 16. Ty pisałeś w pierwszym poście że masz świece na klucz 21
Świece przyszły i okazało się, że potrzebują nasadki 20.6mm - czyli dość nietypowej

Więc jak masz świece na klucz 21 no to jak je chcesz przykręcić 16tką?
masz Dwa wyjścia albo kupisz świece ngk które Ci podesłałem bo one są na klucz 16, albo kup klucz do świec 21 i miej nadzieję że zmieści się on w pokrywę zaworów.
Opcja pierwsza jest oczywiście lepsza bo te świece wchodzą bez kombinacji.
pozdrawiam
kuba!!!

świece do 1.3 82km

Postprzez kayo_kaye » 5 wrz 2019, o 14:00

Prawda - świece przyszły na 20.6mm ale nie mam zamiaru ich montować.
Kupuję odpowiednie świece i będę je wymieniał dopiero jak przyjdą.
kayo_kaye

świece do 1.3 82km

Postprzez tomchuck » 5 wrz 2019, o 14:17

Ja w ogóle nie brałem pod uwagę że taki wynalazek na 21 ktoś chce faktycznie zamontować...
To już mechanik z góry powinien odrzucić a nie kombinować z kluczem.
Tutaj była mowa o wykręcaniu świecy która jest w silniku, a ta jest na klucz 16.
Nie pamiętam jak było w tym 1.3 ale ze wszystkich mitsu odkręcam taką nasadką jak pokazałem. Wyjątkiem jest 6a12 mivec który potrzebuje cieńszą. Ale do tego mam ten sam typ tylko że z King Tony bo jest o 1mm mniejsza średnicą.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

świece do 1.3 82km

Postprzez kayo_kaye » 6 wrz 2019, o 11:51

To teraz jeszcze ciekawiej się zrobiło.
Właśnie kupiłem odpowiednie świece, znalazłem tez w sklepie taki sam klucz rurkowy o jakim mówił Kuba tylko oczywiście w rozmiarze 16mm i co? I nico bo klucz i tak nie może przejść przez pokrywę wiec nawet nie dotknę tej świecy...
kayo_kaye

świece do 1.3 82km

Postprzez kuba!!! » 6 wrz 2019, o 18:12

uwierzę jak zobaczę :lol: bo dziwna historia miałem 1.3 i bez problemu wchodziły zwykłe 16ki.
zrób foto i zapodaj. świece są od przodu poniżej pokrywy zaworów, tam naprawdę jest dużo miejsca.
kuba!!!

świece do 1.3 82km

Postprzez tomchuck » 6 wrz 2019, o 21:43

Kuba, tu jest 16v więc głowica taka jak u Ciebie w lancerze. To bliźniacze silniki. Także jak masz chwilę to sprawdź u siebie czy wchodzi zwykła nasadka, bo też coś mi sie nie chce wierzyć że taki problem. chyba że u kayo_kaye są założone jakieś nietypowe uszczelki na rurki/kanały świec.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

świece do 1.3 82km

Postprzez kayo_kaye » 6 wrz 2019, o 21:50

Pojechałem dziś do znajomego mechanika-złotej raczki i tez nie mógł uwierzyć... wszystkie jego klucze w ogóle nie zdałyby egzaminu bo były jeszcze grubsze od tego rurkowego :P Na całe szczęście miał tokarkę i trochę umiejętności, solidnie wyszczuplił mi ten klucz i dopiero zaczęło działać tak jak powinno.
Zrobię jutro fotki klucza i tego nieszczęsnego otworu na świece.
Sama wymiana tez nie była wcale kolorowa bo te rurkowe klucze nie maja możliwosci zainstalowania przedłużki od góry a dwie świece nie chciały się poddać - wstępnie ja się poddałem ale zobaczyłem później w domu taki „bolec” do otwierania schodów strychowych - okazał się strzałem w dziesiątkę bo pasował idealnie i nie wyginał się jak ten kawałek gwoździa który dali w zestawie.
Także operacja wymiany świec zakończona sukcesem haha

tomchuck napisał(a):chyba że u kayo_kaye są założone jakieś nietypowe uszczelki na rurki/kanały świec.

To może być klucz do problemu - nasadki blokowały się na uszczelkach które znajdowały się tuż pod pokrywą. Jutro Wam pokażę jak to wyglada :))
kayo_kaye

świece do 1.3 82km

Postprzez kuba!!! » 6 wrz 2019, o 21:57

tomchuck napisał(a):Kuba, tu jest 16v więc głowica taka jak u Ciebie w lancerze. To bliźniacze silniki. Także jak masz chwilę to sprawdź u siebie czy wchodzi zwykła nasadka, bo też coś mi się nie chce wierzyć że taki problem. chyba że u kayo_kaye są założone jakieś nietypowe uszczelki na rurki/kanały świec.

jutro sprawdzę i dam znać. Na razie i tak nie jeżdżę bo szukam sanek hehehhe

Dziś sprawdzałem co i jak.
z mojego zestawu narzędzi nasadka 16 pasuje jak ulał, oczywiście do odkręcenia świec trzeba przedłużkę i idzie bez problemu.
Jednak zdziwił mnie fakt że nasadka 16 nie jest ułożona z innymi nasadkami. Biorę więc małą nasadkę 16 i próbuję ją wsadzić w gniazdo świecy i zonk, nie wchodzi. Okazało się że nasadka 16 długa jest przeznaczona do świec (w środku jest nawet gumka) i jest sednicy zewnętrznej takiej jak standardowa 15tka.
Nigdy się nad tym nie zastanawiałem bo brałem długą 16tkę i wykręcałem świece bez problemu.
foto przykładowego zestawu z taką nasadką, jak widać na górze standardowe nasadki, a na dole dwie do świec.
Obrazek
kuba!!!

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum