Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Założenie używanej instalacji LPG CJ0

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez tomchuck » 4 cze 2019, o 23:17

jeżeli dobrze się wymierzy to da sie tak w Cj założyć mały wlew że krótka przejściówka mieści sie pod klapką bez potrzeby jej odkręcania. Przejściówke odkręcasz wtedy tylko jak chcesz nalać benzynę, bo lekko przysłania korek. Montowałem tak u siebie wiec 100% pewne info ;)
Jeśli gazownik sie nie postara to najwyżej przy kazdym tankowaniu będziesz sobie po prostu wkręcał tą przejściówkę. Ale tak czy inaczej sie da :)
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez fukilas » 6 cze 2019, o 07:54

okey! dzięki :D
fukilas

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0

Postprzez fukilas » 6 cze 2019, o 12:37

a mam pytanie czysto teoretyczne :D z ciekawości, jeśli założę gaz a za rok wymienię silnik na identyczny to jest szansa żeby za pare stówek przełożyć instalacje? na nowy silnik? czy muszę na nowo cały gaz?
fukilas

Postprzez tomchuck » 6 cze 2019, o 16:28

Nie ma żadnego problemu. Instalacja jest podpięta do wiązki silnikowej która Ci zostanie w aucie, a do nowego silnika możesz przełożyć obecny kolektor dolotowy z wtryskami lpg, wiec praktycznie jeśli masz ciut zdolności manualnych to zrobisz to nawet sam ;)
Ewentualnie możesz zgłosić sie do mnie to ogarne jedno i drugie :]
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez fukilas » 9 cze 2019, o 19:24

dobra, super :) dziękuje bardzo :D
fukilas

Postprzez fukilas » 11 cze 2019, o 10:17

a powiedz mi, założyłem wczoraj gaz, ale auto jest na ojca i wszystkie papiery ja podpisywałem, ale on pójdzie do wydziału komunikacji wpisać w dowód, nie będzie problemu?
fukilas

Postprzez tomchuck » 11 cze 2019, o 13:56

Tego to już nie wiem, bo kazdy wydział komunikacji rządzi się swoimi prawami i dużo zależy od "widzi mi się " urzędasa za biurkiem.
Generalnie podpis na papierach od lpg jest mało istotny. Powinno być bez problemu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez fukilas » 11 cze 2019, o 14:06

znaczy na papierach które muszę zanieść do wydziału komunikacji, nie ma moich podpisow
fukilas

Postprzez fukilas » 11 cze 2019, o 16:33

a wiesz może czy dużo benzyny zużywa auto podczas jazdy na lpg? bo z tego co wiem to chyba zużywa auto benzynę podczas jazdy na lpg
fukilas

Postprzez macieekg » 12 cze 2019, o 08:07

Benzynę zużywa tylko po odpalaniu zanim się silnik nie nagrzeje i nie przełączy na gaz. Statystycznie na przestrzeni 44 tys. km w Toyocie wychodzi nam 0,75L/100km przy spalaniu gazu 10,2L/100. Wszystko zależy na jak długich dystansach i w jakich temperaturach się jeździ. Po mieście na krótkich trasach udział PB/LPG będzie większy, na długich mniejszy.
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 101
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez fukilas » 12 cze 2019, o 12:14

właśnie mam problem :/ bo zalałem wczoraj za 20zl pb95 i dziś już nie ma :/ głównie jechałem w trasie, zrobiłem 200km
fukilas

Postprzez Galping » 12 cze 2019, o 18:42

czasami przełącza się też przy większym ciśnieniu z gazu na benzynę w zależności od ustawienia może tutaj problem leży?
Galping
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 21
Auto: Mitsubishi Colt CJ1A / CJ4A
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez fukilas » 12 cze 2019, o 22:48

i co z tym faktem zrobić? :/
fukilas