Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Brak ciśnienia doładowania, remap

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez cztlbn » 27 sty 2019, o 21:54

Bryglu napisał(a):po przeczytaniu kilku tematów związanych z problemem mojego auta dopiero ten wydał mi się najsensowniejszy, teraz tylko pytanie czy sama wymiana tego n75 wystarczy

A co się dzieje u Ciebie? I co dotychczas wymieniałeś ?
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez GREGORY » 19 maja 2019, o 15:45

Siemanko, robił ktoś może pomiar ilości wpadającego powietrza przez MAF ? jaki mieliście maksymalny odczyt g/s ?
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez konioklonio » 20 maja 2019, o 11:34

Po mapie mam około 164g/s.
konioklonio

Dostał piw: 25
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Fighter001 » 20 maja 2019, o 14:00

Seria pokazuje 126g/s
Fighter001

Dostał piw: 7
Auto: CZC+T

Postprzez GREGORY » 20 maja 2019, o 21:06

Pytam bo ostatnio robiłem sobie odczyty w Torque. Tylko że nie zrobiłem do odcinki.
Przy 5800 obr MAF pokazał 159,4 g/s.
A na ile procent otwiera Wam się przepustnica jak depniecie w podłogę ? u mnie pokazuje max 83.5 %.
GREGORY

Postprzez konioklonio » 20 maja 2019, o 21:40

Przepustnica max chyba 85,1% albo 85,3%.
konioklonio

Dostał piw: 25
Województwo: Mazowieckie

Postprzez NouT » 19 mar 2021, o 20:21

Witam, przepraszam że odkopuję temat, ale widzę że zmagałeś się z podobnym problemem do mojego...
Sprawa dotyczy Colta seryjnego + dołożony Intercooler centralny. Auto śmiga bez strojenia (total seria).
W zimie po zakupie autko śmigało normalnie jak to seria, boost peak do 0.8 potem trzymał 0.6 i przy odcinie 0.4...
Natomiast ostatnio boost sie jakby zwiesza, nie przekracza 0.4, a po chwili wraca do 0.8 i jest ok... I tak losowo. Raz działa raz nie...
Auto szczelne na 100%.
Nie mam jak go podpiąć pod kompa, a w temacie mitsu jestem nowy.
Mógłbyś dać namiar na ten N75 co ogarnąłeś do siebie? Może u mnie to ten sam problem.
NouT

Dostał piw: 0

Postprzez GREGORY » 20 mar 2021, o 11:20

n75 zastosowany w Czt jest beznadziejny jeśli chodzi o sterowanie doładowaniem, ale jak masz jeździć w serii to kup oryginał : MR212636 K5T48280 VALVE,EMISSION SOLENOID
Jeśli będziesz chciał wgrać program to zdecydowanie na zaworze 3 portowym Mac. Niektórzy opcjonalnie stosują Manual Boost Controller (MBC)
GREGORY

Postprzez GREGORY » 13 cze 2021, o 14:37

przetestowałem w tych samych warunkach (22-23 temp. na dworze) oryg. zawór i MAC, bez korekt na mapie.
Reakcja na gaz i dynamika samego silnika jest zdecydowanie lepsza na MAC.
Przepływ powietrza:
ok 164g/s przy ok 6200 obr. na oryg.
MAC przy tych obrotach ok 174g/s.
Doładowanie:
oryg. - po przekroczeniu 6000 obr dość szybko spada do 0.5b
Mac - trzyma 1b prawie do końca, czuć że to auto ciągnie do najwyższych obrotów. Turbina wstaje bardzo dynamicznie, od razu jest cios.
Niestety bez korekty mapy auto łapie błąd p1963, lub p0223 i p1962 które wyskakują tylko przy niepełnym doładowaniu, czyli jak nie mam wciśniętego gazu w podłogę. Pojawiają się w pełnym zakresie obrotów. Jeśli wciskam gaz w podłogę jest ok (robię to tylko powyżej 4tyś obr). Prawdopodobnie jest to związane z dynamiką narastającego doładowania w stosunku do pozycji pedału gazu ale to tylko moje domysły.
GREGORY

Postprzez GREGORY » 13 mar 2022, o 14:28

nawiązując do poprzedniego posta wszystko było,by ok gdyby nie pojawiający się błąd p1963, o którym wcześniej wspominałem. Jazda stała się uciążliwa, bo zero jedynkowa, albo pełne doładowanie, albo możliwy błąd na półgazie. Nie mam czasu jeździć na korekty i płacić za paliwo (aktualnie 7,50/l :D ) Dlatego polecam tym, którzy mają swoje Colciny oryg. n75 wymienić na MAC, ale podpiąć pod złącze 1 ciśnienie, a złącza 2 i 3 połączyć ze sobą trójnikiem i w dolot. Dzięki temu zachowujemy oryginalny układ z precyzyjniejszym doładowaniem.

Obrazek
GREGORY

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum