Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Brak ciśnienia doładowania, remap

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez GREGORY » 18 gru 2017, o 22:04

Cześć
Jak już wcześniej opisywałem w innym temacie, jestem po modyfikacji mapy i uzyskałem 186KM i 266Nm. Problem jest taki że według tunera V tech, został mi wgrany program na doładowanie 1.1-1.2b. Jednak nie wiem dlaczego nie osiągam żądanego ciśnienia. Aktualnie boost dochodzi do 0.9b (tylko przez chwilę) i szybko opada w granice 0.7b i tak się utrzymuje. Żeby zweryfikować czy turbina leży, i czy nie ma nieszczelności w dolocie, wyciągnąłem wężyk z gruszki, turbina pompuje ok 1.3b, po wciśnięciu mocniej gazu wyskakuje check engine i brak reakcji na gaz(to rozumiem zabezpieczenia) W czym może leżeć problem, że nie osiąga żądanej wartości w mapie ? zawór sterujący n75? czy V tech wgral mi jakąś lipę.
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez YoPiciowy » 18 gru 2017, o 22:57

Nie rozumiem, dlaczego po prostu nie pojedziesz z tym do v-techu, żeby Ci odpowiedzieli dlaczego? Może leżeć i w zaworze i w nieszczelności ale najlepiej niech oni sprawdza dlaczego nie jest tak jak twierdzą że jest.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez kipp3r » 19 gru 2017, o 02:15

osiąga 0.9 w peaku i spada do utrzymywanej 0.7, to że nie osiąga 1.2 to może być problem że masz wgranego gotowca któy u kogoś był 1.2 a tutaj trzeba podkręcić to raz, dwa za pomocą manometru sprawdzić szczelność układu doładowanego bo możliwe ze nie nadmucha bo gdzies delikatnie ucieka, 3 turbina nie jest w stanie wygenerować tego ciśnienia. Nie zmieniłeś np intercoolera na większy czy coś ? wtedy czyjaś mapa 1.2 nie da rady nadmuchać większego icka, często tak jest ze evo dmucha 1.6 a po wsadzeniu dużego fmica spada na 1.3 i trzeba robić remap
kipp3r

Dostał piw: 8
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Tovija » 19 gru 2017, o 09:33

Jak ja już słyszę, że wgrywają gotowce to mnie krew zalewa. To tak jakby wyprodukować jeden rodzaj protezy nogi z jednym wyprofilowaniem siedziska na kikut dla każdego pacjenta... tak to wygląda. Idą po łatwości ostatnio i to już wszędzie nawet we Vtechu widzę. Wszystko żeby się tylko nie narobić, ehh... Tutaj winny może być zarówno "gotowiec" jak i właśnie niuanse o których wspomnieli koledzy powyżej. Nie mniej musiałem się odezwać w sprawie gotowca bo to jest jakaś patologia i coraz powszechniejsze zjawisko :/
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez kipp3r » 19 gru 2017, o 10:03

wgranie gotowca trwa 15 minut zrobienie mapy pół dnia :) a bardzo dobrej 2-3 dni to potrzeba zimne jak i rozgrzane auto a pozniej trzeba poczekać zeby ostygło do zera by zrobić korekty przy ssaniu itp :) kooomu by sie chciało w to bawić
kipp3r

Postprzez tomchuck » 19 gru 2017, o 10:25

Gotowce nie są złe, pod warunkiem ze idą pod fabryczne graty (lub identyczną konfigurację auta). Ale i tak później hamownia z pomiarem afr i ewentualne korekty.

A w Twoim przypadku, to tak jak wyżej było pisane, trzeba sie wybrać do firmy która to robiła i nie poprawią. No chyba że masz pęknięty kolektor, lub obudowę turbo,
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Tovija » 19 gru 2017, o 12:31

kipp3r napisał(a):wgranie gotowca trwa 15 minut zrobienie mapy pół dnia :) a bardzo dobrej 2-3 dni to potrzeba zimne jak i rozgrzane auto a pozniej trzeba poczekać zeby ostygło do zera by zrobić korekty przy ssaniu itp :) kooomu by się chciało w to bawić

Komu ? A np Konradowi z GG Car w Będzinie. I facet wziął za to 1300 zł... czyli połowę hajsu za jaką chce to robić konkurencja. Dlatego też napisałem co o tym myślę. :)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kipp3r » 19 gru 2017, o 13:03

ja jak stroje swoje auta to rzadko na hamowni, auto ma jechać a nie generować cyferki, ewentualnie na koniec z ciekawości patrzymy co wyszło. Akurat GGCar firma Bartka wie co robi i ma pojęcie w sporcie dlatego tak wygląda obsługa klienta. Masowce typu vtech i inni idą po najniższej lini. Takie jest moje zdanie po latach współpracy z tunerami. W końcu zaczęliśmy budować swoje silniki i robić mapy u najlepszych :)
kipp3r

Postprzez GREGORY » 19 gru 2017, o 15:18

Samochód robiłem w sperformance we Wrocku. Przed mapą pytali się co było robione ( icek, kolektor modzony, decat i downpipe ). Po hamowaniu, wyciągnęli kompa, zgrali mapę i wgrali nową. Z ponownym montażem kompa i hamowaniem zajęło to ok 3.5h. Niestety ludzie którzy tam pracują, znają się tylko na wgraniu mapy i hamowaniu. Mapę modyfikują informatycy w Krakowie, bo tam jest główna siedziba. GG Car też jest dealerem Vtech i pewnie działają na podobnej zasadzie. Tylko pewnie mają inne podejście do klienta i większą wiedzę. V tech zadeklarował się że mogę do nich przyjechać, więc w najbliższym czasie tak zrobię. Najgorzej że mam do nich prawie 300 km :/
GREGORY

Postprzez kipp3r » 19 gru 2017, o 15:41

wgranie to dupa, po wgraniu chłop wsiada do auta na hamowni, słuchawki to stuku na uszy i lecimy, pierwszy pomiarowy i wprowadzamy zmiany w mapie, kolejny patrzymy co poszło i wprowadzamy zmiany i tak jeździmy na hamowni pół dnia :) no dobra ktoś kto się zna 5-6 przejazdów jeżeli już się nie bawimy kółkami itp. Wgranie jakieś mapy i sprawdzenie tego tylko na hamowni bez korekcji do danego samochodu to ja nie rozumiem, nie ma 2 takich samych aut, nawet z salonu kiedyś jeden typer miał 195 koni a inny 187( tak 187 koni auto nowe z salonu które miało mieć 200)
kipp3r

Postprzez Tovija » 19 gru 2017, o 16:51

nie ma 2 takich samych aut, nawet z salonu kiedyś jeden typer miał 195 koni a inny 187( tak 187 koni auto nowe z salonu które miało mieć 200)

i właśnie o to chodzi... dlatego wgrywanie "uniwersalnej" mapy do samochodów jest kpiną po prostu.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez GREGORY » 19 gru 2017, o 22:01

w moim samochodzie zrobili pomiar raz przed i tylko raz po wgraniu mapy. Odesłali do domu mówiąc żebym pojeździł z 2-3 tyg. to zrobią korekty w cenie na 200+. Po przyjechaniu na obiecane korekty zrobili tylko pomiar (nie wyciągali kompa nic nie zgrywali ani wgrywali) po chwili przyszedł kierownik s performance, i według mnie wcisnął mi kit o niewydolności turbo. Czy korekty robi się na mapie pierwszy raz zgranej(modzonej) czy trzeba jeszcze raz zgrać mapę i na jej podstawie wprowadzać korekty ? Bo skąd informatyk który siedzi 300km dalej ma wiedzieć jak zachowało się auto po remapie ^^
GREGORY

Postprzez kipp3r » 19 gru 2017, o 22:45

po 1 po co kazali jeździć 2-3 tyg ?? ciasto wtedy urośnie ? mi jak czegoś brakuje na rajdzie to maper łączy się przez teamwiever z moim laptopem podłączonym pod ECU i sobie działa, a jest nawet 1000km ode mnie, telefonicznie tylko mówi co mam robić i widzi wszystkie wskazania auta i jest wstanie pomóc :) Dziwne że wyciągają komputer do strojenia a nie podłączają się bezpośrednio do niego, brak przejciówek/dorobionych kostek i musza rozkręcić i dostać się do kości
kipp3r

Postprzez cztlbn » 20 gru 2017, o 00:41

kipp3r napisał(a):po Dziwne że wyciągają komputer do strojenia a nie podłączają się bezpośrednio do niego, brak przejciówek/dorobionych kostek i musza rozkręcić i dostać się do kości

Tego kompa nie robi się po OBD, nic z tym nie zrobią. Nie jest to też Nissan żeby stroić to w "locie".
Taki ECU. Pewnie dlatego tak olewają temat bo im się nie chce.
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez GREGORY » 20 gru 2017, o 01:25

Kazali mi jeździć 2-3 tyg, bo jak stwierdzili: żeby zobaczyć czy auto będzie dobrze zachowywało się na nowej mapie. Dodał jeszcze że została mi wgrana bezpieczna mapa. I zaprosili mnie na korekty 200+ w cenie.

Dokladnie cztlbn. Po co tracić na mnie czas, skoro można zarobić na innych. Po prostu mnie spławili. Przynajmniej jestem 2 Nm do przodu :D
GREGORY

Postprzez cztlbn » 20 gru 2017, o 11:46

ehh no splawili. Ale to już swiadczy o warsztacie. Swoją drogą, czasmi jest tak że auto nie generuje mocy i tyle...
Turbo jest mniej sprawne czy jakieś inne elementy.
cztlbn

Postprzez GREGORY » 8 cze 2018, o 13:28

Rozwiązałem problem braku doładowania. Długo z tym zwlekałem z braku czasu a samochód więcej stoi w garażu niż jeździ.
Po walce z przewodami podciśnienia, zaworem N75 okazało się że miałem nieszczelność pomiędzy turbo a króćcem, oraz nieszczelność pomiędzy kolektorem a flanszą turbo.
Modzony kolektor który kupiłem nie był idealnie spasowany z flanszą turbo i od strony bloku silnika nie dociskał wystarczającą uszczelki. Wydmuchało około 0,5 cm uszczelki. Male korekty rozwiązały problem. Pomiędzy turbiną a króćcem z kupionego arkusza wycięto mi na ploterze laserowym nową uszczelkę.
Samochód odżył :ok: ładnie ciągnął od samego dołu, a turbina ładowała ok 1b.
Parę dni temu postanowiłem że pozbędę się drugiego kata i nie sądziłem że aż taka będzie różnica. No niestety moment obrotowy na najniższych obrotach trochę spadł i nie był już tak odczuwalny - mówię tu o normalnej jeździe bez doładowania, ale gdy wciskam gaz w podłogę to jest pocket rocket. Zdecydowanie lepiej ciągnie góra do samego końca a turbinka osiąga zadany parametr 1.2b. Również zauważyłem że reakcja wstawania turbo na wciskanie gazu poprawiła się.
Nie robiłem jeszcze pomiaru, dla przypomnienia miałem 186KM i 266Nm
GREGORY

Postprzez konioklonio » 8 cze 2018, o 16:32

Czyli jest odczuwalny przyrost całkowitego decata w stosunku do wywalonego tylko pierwszego?
konioklonio

Dostał piw: 25
Województwo: Mazowieckie

Postprzez GREGORY » 8 cze 2018, o 22:44

Moje odczucie jest takie że jeśli ktoś nie będzie robił chipu, drugiego kata nie ma sensu wywalać, zrobić downpipe i decat, reszta seria. Mi to dało 264 Nm przy 142 KM z opisanymi nieszczelnościami. Po chipie, tak jak wyżej opisałem, przelotowy tłumik jak najbardziej
GREGORY

Postprzez cztlbn » 9 cze 2018, o 12:47

Ze zwężką czy bez ?
cztlbn

Następna strona

Odpowiedz