Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Oslabione auto.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Oslabione auto.

Postprzez dzinxer » 7 mar 2019, o 07:50

Witam, moze ktos mial podobny problem, z ktorym nie moge sie uporac. Mianowicie w mojej maszynie brakuje mi momentu i mocy. W tym momencie wydaje misie, ze brakuje mu z ~15 koni i ~15Nm. Napisze wiecej o samym aucie. Colt V 96r. 1.6 380 tys.km ( ostatnio sprawdzona kompresja rowno po 15.2 na kazdym cylindrze). Auto ma instalacje LPG BRC SQ24.11 od 200 tys.km. To co najdziwniejsze to, ze nie swieci sie check engine. Auto spala 6.5 litrow PB i 8.5 LPG przy 120km/h. Ale jesli wchodze w gorny zakres i jezdze dynamicznie wtedy z moich wyliczen wychodzi ze spala mi po ~14PB litrow gdzie wczesniej na benzynie bylo ~10. Spalanie oleju 5W40 na poziomie 400ml na 10.000km. Auto nie kopci, przyspiesza rowno ale ma jeden dziwny dodatkowy defekt jak mu depne do konca przy okolo 1700 obrotow potrafi zlapac jednorazowa czkawke. Swiece DENSO K20TT wymienione 10tys. temu, kable NGK maja 30tys. Filtr powietrza 10tys. Luz zaworowy ustawiane 15tys.temu praktycznie nie bylo korekt. Przepustnica czysta, silnik ladnie odpala nie wydaje podejrzanych dzwiekow. Nie moge znalezc u mnie w miescie chetnego do podlaczenia auta evo scanem niestety. Jakie mam podejrzenia:

1. Sonda lambda NGK wymieniona 180tys.km temu (ale auto powinno chyba wiecej spalac przy spokojnej jezdzie). Chyba duzy przebieg moze sie konczy jej zywot. Ktos mi powiedzial, ze moze miec dysfunkcje grzalki).
2. Lewe powietrze (nie slychac go silnik pracuje stabilnie ale kto wie).
3. Czujnik temperatury wody dajacy informacje do ECU (nie moge sie w niego wpiac zeby sprawdzic rezystancje).
4. Zapchany wydech... chyba bede musial odkrecic tlumk tylny bo podobno mogl sie zapasc.
5. Brudny przeplywomierz. Slyszalem ze czyszczac go moge go uszkodzic.
6. Zapchany filtr paliwa. Fakt zmienialem go 80tys.km temu ale auto jezdzi praktycnzie na LPG caly czas a na nim ma taka sama slabosc jak na PB.
7. Czujnik polozenia przespustnicy tzw TPS moze ktos go rozregulowal bo widze, ze ma mozliwosc przesuniecia.
8. Koncza mi sie pomysly, moze to kondensatory na ECU ? Zlikalizowalem komputer ale jest ciezki dostep zeby wyciagnac ta elektronike.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to zeby pojechac na hamownie i zrobic AFR. Czy nie warto ? Bo juz sam nie wiem a moze jakis nie uczciwy mechanik zmenial mi np statyczny kat wyprzedzenia zaplonu w ECU hmm... ciezka sprawa i zaczyna mnie to na prawde meczyc juz. Zapraszam do wymiany pogladow.
dzinxer

Dostał piw: 0
Województwo: Lubuskie

Oslabione auto.

Postprzez YoPiciowy » 7 mar 2019, o 09:52

Mógł ktoś ruszać modułem zapłonowym, sprawdź to prosta sprawa. Przepływomierza nie czyść, może padać, najlepiej podmień na czyjś sprawny i porównaj jak jedzie. Lewiznę sprawdzisz łatwo- psikaj plakiem po dolocie i obserwuj czy nie wzrosną obroty. Na hamownie możesz jechać- da to pogląd czy faktycznie brakuje, czy się przyzwyczaiłeś i tylko Ci się wydaje że ma mniej ;) Mi tam zawsze wydaje się z czasem, że jest wolniejszy :p Co do wydechu- prędzej katalizator się zapchał niż końcowy, wykręć go i sprawdź :)
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Oslabione auto.

Postprzez dzinxer » 7 mar 2019, o 12:40

Hej, gdzie ten modul zaplonowy w 1.6 sie doladnie znajduje ?
dzinxer

Oslabione auto.

Postprzez dzinxer » 20 mar 2019, o 00:30

Powodem byl czujnik temperatury silnika. W tygodniu jade na hamownie z AFR zobaczymy co wyjdzie.
dzinxer

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum