Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3 GL] Instalacja gazu - od podstaw?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Czajo » 18 lut 2019, o 15:48

Witam. Jestem laikiem w tym temacie. Moja przygoda z LPG zakończyła się tak, że nie chciałem robić instalacji, bo ktoś mi mówił, ze to niszczy silnik. Colta mam trochę ponad rok i w tym czasie zrobiłem 40 000 km. Zaczynam to przeliczać. Moje autko jest z 1999 roku, chcę pojeździć nim jeszcze 2 lata, służy mi głównie na dojazdy do pracy, ale też i gdzieś pojechać pozwiedzać, pocykać parę zdjęć dronem.

Moja logika jest taka: statystycznie wydaję około 1000 zł na benzynę w miesiącu. Chciałbym instalację wykonać na raty. Auto będę spłacał jeszcze 2 lata. Myślałem, żeby instalację rozłożyć na 10 rat. Z puli tego 1000 zł brałbym na ratę te powiedzmy 300 zł. Wątpię bym wyjeździł gazu za 700 zł w miesiącu. Więc i z tego były by jakieś oszczędności. Może źle to liczę, ale wydaje mi się to być logiczne. Jak coś proszę o opinię, co Wy o tym sądzicie.

Kolejna sprawa to pytanie na co zwracać uwagę, o jaką instalację/elementy ubiegać.
Czy na taka instalacja jest jakaś gwarancja? Jaki może być koszt takiej instalacji? Strzelam tak 2500 - 3000 zł.
Czajo

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0 1.3
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez Usucki » 18 lut 2019, o 19:08

Najwazniejsza rzecz to nie oszczedzaj na instalacji LPG. Po to ja montujemy aby sluzyla nam jak najdluzej. Warto jest przy jej instalacji wymienic takze swiece na nowe i lepsze poniewaz przy tej modyfikacji swiece maja mniejsza zywotnosc o okolo 50%. Co do ceny, ja za swoja wydalem 3200 (z swiecami)

Przed sama instalacja musisz wiedziec w jakiej kondycji jest silnik. Mozesz poprosic przed montazem o sprawdzenie kompreaji na cylindrach (i tak bedziesz wymienial swiece).

Niewiem jak w twoim Colcie, ale w mojej VI po dluzszym uzytkowaniu padaja mocowania zaworow. Dlatego mam je wzmocnione.

Jesli chodzi o uzytkowanie to wykonuj systematycznie przeglady instalacji oraz stosuj bogata dawke lpg a posluzy Ci przez dlugi czas.

Ps instalacja nie niszczy silnika. Niszczy ja zly montaz, tanie czesci, mala dawka gazu (wybuch mieszanki nastepuje bardzo pozno co niszczy silnik). W razie pytan z moich odczuc na temat jazdy na lpg - wal smialo
Każdy jest orginalny na swój sposób ;)
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 61
Auto: Colt VI 1.3
Województwo: Śląskie

Postprzez Czajo » 18 lut 2019, o 20:02

Co myślisz o mojej logice założenia gazu? Dobrze myślę? :)
Czajo

Postprzez Usucki » 19 lut 2019, o 08:17

Z twoja "logika" wszystko ok. Bedziesz placil o polowe mniej za paliwo lub nawet mniej bo ostatnio lpg poszlo w dol.

Pytales o instalacje/elementy. Niewiem, nie znam sie. Na forum mamy wlasciciela warsztatu -Majora, ktory mial dobrego gazownika. Sam zreszta w swoim aucie zalozyl instalacje LPG (to samo co moj colt VI 1.3), a podobno auto sie nie nadaje do instalacji. Coz.. Wszystko zalezy jak sie ja zamontuje. W VI padaly mocowania zaworow. Stad tez modyfikacja ich wzmocnienia. Major zrobil na tej inatalacji 250 tys km i sprzedal w dobrym stanie.

Co do samego uzytkowania. Auto ma lekko mniejsza moc. W moim przypadku czuje to tylko jak przyspieszam z 160 do v max 185. Trwa to dluzej i wskazowka zatrzymuje sie na 175
Każdy jest orginalny na swój sposób ;)
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 61
Auto: Colt VI 1.3
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 2 mar 2019, o 10:51

sprawdż stan podwozia. jeśłi nie ma dziur i zamierzasz długo jeżdzić tym autem to montuj bez dwóch zdań. ten colt bardzo dobrze śmiga z gazem. Jak wydajesz 1000/mc na wahę to zwróci ci się bardzo szybko. Only LPG :lol:
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Czajo » 2 mar 2019, o 10:58

Mam jedną dziurę niewielką, na wiosnę idzie na wspawanie i konserwację podwozia. W poniedziałek zamontowałem, a w środę borsuk mi wyskoczył pod koła i wyrwał nadkole i uszkodził rezonator :lol: :lol: :lol:
Czajo

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum