Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] swap 6a12 do cj0

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

[CJ0] swap 6a12 do cj0

Postprzez Maciek.k99 » 8 lut 2019, o 17:00

Witam serdecznie, miałem okazje nabyć silnik 6a12 w bardzo dobrym stanie wraz z całym zestawem do swapa. Chciałbym spróbować wykonać go sam, jak oceniacie stopień trudności tej operacji? wcześniej miałem silnik 1.3 16v, wiem, że będzie problem z rozrusznikiem, mógł by mi ktoś wytłumaczyć co dokładnie miałbym zrobić żeby wszystko zadziałało jak trzeba ? następnie poduszki jakich użyć i czy obejdzie się bez rzeźby? i chciałbym wiedzieć czy wydech może zostać? Mam w planach coś głośnego na przelocie ale to dopiero na lato :hura:
Maciek.k99

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Wielkopolskie

[CJ0] swap 6a12 do cj0

Postprzez Miśka » 9 lut 2019, o 18:13

Wydech napewno nie może zostać z 1.3 bo zaduszisz silnik. Poduszki z Fto pasują p&p do Cj. Najłatwiej wsadzić skrzynię z Fto, to nie będzie rzeźby z rozrusznikiem :] No i dogłębna lektura, podobny temat kilka razy się przewijał :)
Powodzenia <3
Maichu
Miśka
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: colt cj1a
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] swap 6a12 do cj0

Postprzez omgwtf » 9 lut 2019, o 19:22

elektryka/polaczenie-wiazki-silnikowej-v6-z-kabinowa-cj-t6389-20.html#p143354 przyda Ci się

ja miałem skrzynie z carismy 1.8 gdi ale w przedliftowym Colcie, wnioskuje po silniku że Twój to polift i nie jestem pewien czy akurat skrzynia podejdzie, tomchuck mi coś wspominał o różnicach w ilości frezów na półosiach, wydech powinien być większy od obecnego by silnik się nie dusił spalinami, poduszki silnika z FTO (jeśli nie dostałeś razem z silnikiem to może być problem bo towar deficytowy)
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03

[CJ0] swap 6a12 do cj0

Postprzez Maciek.k99 » 10 lut 2019, o 11:37

Dzięki za cenne informacje :) Forum dokładnie przeglądałem ale wolałem się upewnić :P co do tej skrzyni to jesteś pewny? Silnik pochodził z galanta znajomego katalizatora się pozbył mam tylko tłumik środkowy, jakbym zostawił kata z 1.3 i dokupił resztę to by podeszło?
Maciek.k99

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt

[CJ0] swap 6a12 do cj0

Postprzez omgwtf » 10 lut 2019, o 15:42

ale jak z galanta? z którego roku? były 6a12 w galantach ale one są odwrócone o 180stopni więc do CJ bez wiekszej rzeźby nie wejdzie
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum