Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Problem z alternatorem, ładowaniem.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez MrVisorak » 12 gru 2018, o 19:47

Witam, mam problem z alternatorem, na który wszyscy "elektromechanicy" rozkładają ręce, a mianowicie gdy jadę nocą to zauważam, że jak jadę tak około 80 na 5 biegu to światła świecą tak w miarę normalnie, ale kiedy przy tej prędkości zredukuje do 4 to od razu świecą dużo mocniej, lepiej (dzieje się tak też przy innych prędkościach, dążę tylko do tego, że na wyższych obrotach świecą lepiej). Ewidentnie jest to problem z alternatorem, po pomiarach miernikiem wyszło, że gdy auto stoi na luzie, przy normalnych obrotach bez dodawania gazu to w ogóle nie ma ładowania (miernik wskazuje 12v) a gdy dodam gazu to od razu wzrasta do 13,5/14v . Doszedłem do tego dopiero po dłuższych pomiarach bo zaraz po odpaleniu auta przez około minutę miernik pokazuje prawidłowo 14v, dopiero później zaczyna wariować.

I teraz moje pytanie, czy to jakaś awaria, czy może to normalne? Czy ktoś mógłby sprawdzić to w swojej Cj, czy ma tak samo?

Jestem zielony w tym temacie, przejeździłem już tak rok, ale nadchodzi zima i obawiam się, że któregoś poranka nie odpale auta.
MrVisorak

Dostał piw: 0
Auto: COLT CJ0 GLX 1,3
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez Lukasz_3090 » 15 gru 2018, o 23:49

Sprawdzę u siebie jutro czy mam podobnie.
Lukasz_3090

Dostał piw: 1
Auto: Colt cj0 2002r
Województwo: Łódzkie

Postprzez bonsao » 16 gru 2018, o 12:02

regulator napięcia do wymiany .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez MrVisorak » 16 gru 2018, o 23:52

bonsao napisał(a):regulator napięcia do wymiany .

elektryka/przygasajace-swiatla-t2578.html

Tutaj ktoś miał ten sam problem i wymienił regulator, a to nic nie pomogło. Niestety chyba nikt problemu nie rozwiązał i temat się urwał. Jak nic innego nie znajdę to profilaktycznie wymienię ten regulator.
MrVisorak

Dostał piw: 0
Auto: COLT CJ0 GLX 1,3
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum