Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[Z30] Kontrolka temperatury i nierówna praca silnika.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez aro » 9 gru 2018, o 18:38

Witam. Niedawno w trasie zaczęła mi migać kontrolka temperatury silnika, tak na 2-3 sek (a już zaczynałem wątpić w jej istnienie ;) równocześnie z tym miganiem obroty silnika zaczęły falować. Zwolniłem i bez problemów podjechałem na parking, kupiłem płyn i dolałem ale tylko trochę bo jak się okazało wlaściwie nie brakowało go. I wyglądało po problemie. Dziś po kilku dniach użytkowania, podczas jazdy w mieście znowu zapaliła się kontrolka temperatury ale z nią także wszystkie inne lampy na desce (!) Podobnie jak ostatnio kilka sekund świeci się temperatura (a z nią reszta) potem (ok. 5 sek) gdy kontrolka temperatury gaśnie , inne razem z nią. Zwolnilem i powoli (na desce już kontrolki ok) dojechalem pod blok... W tej chwili pali się na pomaranczowo engine. Czy problemem może być stary płyn chłodniczy (nie pamietam kiedy wymieniany..) i czy od jego wymiany powinienem zacząć? Chce to zrobić sam, bo nie wiem jak teraz z dojazdem do mechanika w takim stanie...(choć silnik brzmi i pracuje znow normalnie).
aro

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

Postprzez cztlbn » 11 gru 2018, o 10:05

Problemem jest elektronika. U mnie podobne problemy robił ten komp co pokazuje spalanie. Polutowałem dziada i po problemie.
Myślę że możesz go wyjąć, skasować bledy i trochę pojeździć bez kompa. Bedziesz wiedział czy to nie jego wina.
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez aro » 11 gru 2018, o 20:55

O, dzięki! To ciekawy trop. Komp już od dłuższego czasu szaleje, przestał pokazywać temperaturę otoczenia, zdarza się, że nie pokazuje spalania itp albo nawet wyświetlacz wyłącza się całkowicie. Jestem na etapie kupna interfejsu i postaram się zdiagnozować błędy.
aro

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

Postprzez cztlbn » 11 gru 2018, o 21:51

aro napisał(a):O, dzięki! To ciekawy trop. Komp już od dłuższego czasu szaleje, przestał pokazywać temperaturę otoczenia, zdarza się, że nie pokazuje spalania itp albo nawet wyświetlacz wyłącza się całkowicie. Jestem na etapie kupna interfejsu i postaram się zdiagnozować błędy.

Jesli on jest problemem to odpięcie go prawdopodobnie pomoże.
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum