Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Naprawa niepowracających wycieraczek/ brak czasówki

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

Postprzez kamila130 » 2 kwi 2015, o 16:40

Witam,
Zauważyłem, że na forum przeplatają się problemy z niedziałającymi wycieraczkami i jako iż sam miałem ten problem dzielę się informacjami jak usunąć tą drobną ale upierdliwą usterkę.

Jeżeli wycieraczki nie powracają na swoje miejsce lub jeżeli brakuje biegu przerywanego (czasowego) to są dwie opcję:

1)
Walnięty przekaźnik wycieraczek, który należy wymienić:
Obrazek
Znajduję się on pod kolumną kierownicy, obok innych przekaźników( ten jest zdecydowanie największy). Wcale nie trzeba odkręcać zabudowy- wystarczy porządnie zanurkować pod kierownicę :D
Obrazek

Gdy wymiana nie przyniesie oczekiwanego skutku zostaję druga opcja:

2)
uszkodzona manetka od wycieraczek- co niektórzy polecają wymieniać cały przełącznik zespolony ale to tylko zbędna robota ;)
Wymiana samej manetki wygląda tak:
Obrazek
odkręcamy 2 śrubki od plastikowej osłony kolumny kierownicy i mamy piękny dostęp do manetki wycieraczek, która też jest zamontowana na dwie śrubki:
Obrazek
Obrazek
nie zapomnijmy odłączyć kości :) a później podłączyć do nowej manetki i wszystko poskręcać :)

Jako ciekawostkę powiem, że tak jak w moim przypadku wcale nie trzeba kupować manetki a można ją naprawić bo nie wiadomo czemu się popsuła:
Zdjętą manetkę bardzo łatwo można rozebrać- zatrzaski łatwo się wysuwają i mamy taki dostęp:
Obrazek
Zdjęcie już po naprawie:
- uszkodzona była ścieżka- dlatego zastał dolutowany kawałek przewodu
- przekaźnik w manetce był luźny i jak sprawdzałem po zmroku przeskakiwała na nim iskra- wystarczyło przylutować na nowo.

Skręcamy i wszystko śmiga tak jak powinno, może komuś się to przyda :D
PS. może jakieś piwko za mini poradnik :D :D Pozdro
kamila130

Dostał piw: 12
Auto: Mitschubischi Colt CJO 1,3
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Adrianno » 25 paź 2015, o 14:29

Małe sprostowanie ten przekaźnik jest od tylnej wycieraczki ...
Adrianno

Dostał piw: 1
Auto: Colt 96' 1.3 lpg
Województwo: Śląskie

Postprzez Luskos » 22 lut 2016, o 15:01

Witam :D
Chcialem bardzo podziekowac za ten post, zaraz rozkminie jak przyznac piwko :)
Otoz mialem ten sam problem, rozebralem przelacznik (sorki za brak polskich znakow) i mimo ze nie widzialem uszkodzonych sciezek, zauwazylem kilka tzw. "zimnych lutow" ale ze bylem juz przygotowany w sensie lutownica, kabelek itd. zrobilem polaczenie jak na fotce z posta no i + przelutowanie tych kilku zimnych lutow. Wszystko zadzialo i smiga :D jeszcze raz wielkie dzieki :D
Luskos

Dostał piw: 0
Auto: colt 1999 1.3 benz. CJ
Województwo: Pomorskie

Postprzez kamila130 » 27 lut 2016, o 17:52

Cieszy mnie to że komuś się to przydało i masz działające wycieraczki. Mi zeżarło to mnóstwo nerwów podczas jazdy w deszczu oraz podczas napraw, które nie pomagały (podpowiedzi kolegów). 3-maj się i szerokości kolego ;)
kamila130

Dostał piw: 12
Auto: Mitschubischi Colt CJO 1,3
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez francy » 2 mar 2016, o 02:02

Super poradnik.Wielkie dzięki ! W moim wypadku przekaźnik.Wielkie piwo!!pozdrawiam!
francy

Dostał piw: 4
Auto: Colt 1.3 Cj0
Województwo: Lubelskie

Postprzez Adrianno » 7 mar 2016, o 14:06

Kurcze ja nie uwierzyłem że to mogą być zimne luty a jednak. Znalazłem dosłownie jeden , który poprawiłem i wszystko śmiga. Dzięki.
Adrianno

Auto: Colt 96' 1.3 lpg
Województwo: Śląskie

Postprzez Tito0703 » 28 maja 2017, o 15:15

Witam "kamila130" i Innych:)

Miłem podobny problem natomiast wycieraczki mi chodziły nagle pojawił się problem zaczęły zwalniać jak by silniczek nie miał sił ich dalej poruszać.
Za-czołem grzebać przy nich i podłączałem na krótko bezpośrednio od aku i chodziły normalnie czyli silniczek OK
ale przy tym kombinowaniu przestała mi działać czasówka i zauważałem i rzeczywiście lut się spalił zwany zimny

Obrazek

Zaczeły działać lecz odkryłem że do silniczka nie dochodzi masa i działa jak sama masa jest na krótko podłączona do aku
lecz przy dalszym kombinowaniu spaliłem kolejny lut lecz szybko go naprawiłem samym lutem;)

Obrazek

Podejrzewam ze przekaźnik niema z tym nic wspólnego ponieważ jak wiadomo przekaźnik masy nie przepuszcza więc pytam czy ktoś wie w czym problem?
Natomiast gdzie idzie kabel od masy do wycieraczek bo cała wiązka kabli idzie w kierunku kabiny pod schowek a co dalej?

Na dzień dzisiejszy wszytko działa tak o

Fotka

Ale efekt jest taki że wycieraczki działają z prędkością jak by na drugim biegu a jak włączę drugi bieg to pali bezpiecznik dlaczego?
Sam już nie kombinuje bo popalę całą instalację;)
Tito0703

Dostał piw: 0
Auto: cj0 1998
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez LT » 7 sie 2018, o 14:00

Witam,
czy możecie mi powiedzieć co to za przekaźnik ten obok tego dużego od wycieraczek?
Jestem świeżym nabywcą Colt'a i nie ma ani jednego ani drugiego.

Będę wdzięczny za info czy ktoś z Was ma takie cuda.
LT

Województwo: Wielkopolskie

Postprzez LT » 16 sie 2018, o 12:50

Witajcie,
może się komuś przydać na przyszłość.

Oprócz manetek, przekaźników, zimnych lutów itd. czyli cudów, którzy każdy powyżej widzi może się zdarzyć, że silniczek się zablokuje lub przestawić. Wystarczy odkręcić korpus ( 3 śrubki ) i wzruszyć ten element ruchomy przy blaszkach.

Mi to przynajmniej pomogło.
LT

Województwo: Wielkopolskie

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum